DR Nyheders medarbejdere kritiserer ledelsen

DR Nyheders medarbejdere kritiserer efter onsdagens sindet-dag ledelsen for bl.a. hemmelighedskræmmeri og aldersdiskrimination: »Tallene taler for sig selv - 11 ud af 15 fyrede ville være fyldt 50 eller derover i år,« siger journalist Morten Hansted til Journalisten. Haagerup afviser (Rettet kl. 21:51)

Medarbejderne på DR Nyheder har på et medarbejdermøde onsdag eftermiddag vedtaget at udtale skarp kritik af den måde, DR Nyheders ledelse har håndteret sparekravene på.

Det sker i en e-mail til ledelsen og DR's bestyrelsesformand, fortæller DR-journalist Morten Hansted til Journalisten. Han har stået for at opsummere medarbejdernes reaktion fra mødet.

I mailen skriver medarbejderne blandt andet:

”Forløbet har været underlagt et helt uacceptabelt hemmelighedskræmmeri, hvor det har været umuligt for de faglige repræsentanter at få stillet relevante tal til rådighed. DR Nyheder er en af de afdelinger, der var allerhårdest ramt af sparekrav, og derfor var det så meget desto mere vigtigt, at ledelsen arbejdede konstruktivt sammen med tillidsfolkene om at finde løsninger og nedbringe fyringstallet mest muligt.”

Har været svært at komme med modforslag

Over for Journalisten uddyber Morten Hansted:

»Vi mener, det har været alt for vanskeligt at få ledelsen til at fremlægge konkrete tal. Det betyder, at det har været svært for vores tillidsfolk at komme med modforslag,« siger han.

Nyhedsdirektør i DR Ulrik Haagerup afviser, at forløbet og samarbejdet med tillidsrepræsentanterne skulle have været præget af hemmelighedskræmmeri:  

»Jeg kan ikke genkende det billede af samarbejdet, som den, der har formuleret udtalelsen, giver udtryk for. Og jeg er heller ikke sikker på, at det er dækkende for den opfattelse, som dem, der har været tæt på forløbet, har. Det er jeg faktisk ret sikker på. Jeg tror, det er udtryk for, at det her er en dag, hvor følelserne har siddet uden på tøjet,« siger han.

Fællestillidsmand i DR Nyheder Lars Møller Hansen gyder lidt olie på vandene:

»Det ER jo lykkedes os at komme med forslag, der har nedbragt antallet af sindede. Det har vi samarbejdet konstruktivt med ledelsen om – og det ser vi frem til fortsat at samarbejde med dem om i den tid, der kommer,« siger han.

Langt mellem 50+

I udtalelsen fra DR Nyheders medarbejdere kritiserer medarbejderne også ledelsen for aldersdiskrimination. 

»Tallene taler for sig selv – 11 ud af 15 fyrede ville være fyldt 50 eller derover i år. Det er en helt uhørt høj procentdel. Og det betyder, at der efterhånden er langt mellem folk, som er 50+, her på gangene,« siger journalist Morten Hansted og tilføjer:

»En redaktion og en arbejdsplads skulle helst bestå af både unge og folk med erfaring og modenhed. Begge bidrager lige godt. Og derfor dur det ikke at skære den ene gruppe væk.«

Haagerup: Synd for hver enkelt – uagtet alder 

Fællestillidsmand Lars Møller Hansen siger til Journalisten, at det er noget af det, tillidsfolkene skal se på i den kommende tid:

»Vi kommer nu til at kigge nærmere på de enkelte sindede for at se nærmere på for eksempel alderssammensætning. Og for at se, om der er grundlag for at gå videre og lave sag mod DR på den baggrund. Det er for tidligt for mig at sige noget om endnu,« siger han. 

Men ifølge Ulrik Haagerup er der ikke noget at komme efter:

»Nu er jeg jo selv i den aldersgruppe, og fordi man er over 50, er man jo ikke på den måde gammel. Vi har forsøgt at gøre det her så smertefrit og ordentligt, som vi har kunnet. Men det er klart, at det rammer konkrete medarbejdere. Og det er synd for hver enkelt – uagtet alder,« siger han.

Er det så bare tilfældet, at 11 ud af 15 fyrede ville være fyldt 50 eller derover i år?

»Jeg kan ikke rigtig forholde mig til de tal. Vi har kigget på, hvordan vi har kunnet gøre det her på den mindst ringe måde. Og det har vi haft konstruktivt og tæt samarbejde med tillidsfolkene om,« siger Ulrik Haagerup. 

Rettet kl. 21.51: Vi havde skrevet, at kun én af de fyringsvarslede medarbejdere er under 50. Det var en misforståelse.  

4 Kommentarer

Lars Roesen
22. SEPTEMBER 2014
Orientering på P1 er efter
Orientering på P1 er efter min opfattelse hele Danmarks Radios bedste program, og Niels Lindvig er en af dette programs bedste journalister.
Der er efterhånden ikke mange udsendelser tilbage, som leverer kvalificeret oplysning om, hvad der foregår i verden. I floden af ligegyldig, fordummende underholdning har Orientering været en ø af seriøsitet, og det har altid været en fornøjelse at lytte til Niels Lindvigs grundigt researchede og højst engagerede reportager - de har været med til at udvide lytternes horisont og gøre os klogere på verden. Det er vel den slags udsendelser, som er DR's eksistensberettigelse. Pop og pjat er der jo mange andre, som kan levere. I stedet for at fyre en så kvalificeret journalist som Niels Lindvig kunne DR passende have muget ud i den bræmme af overfladiske ignoranter, som fylder så mange andre udsendelser med ukvalificeret sniksnak og ligegyldig talkshow-underholdning. Der er vel grænser for, hvor meget DR kan forsømme sine folkeoplysningsforpligtelser i et populistisk kapløb mod kvalitetsbunden, uden at det får konsekvenser for rimeligheden i, at man næsten ikke kan undgå at medvirke til at finansiere foretagendet. DR tilbage på DR-sporet - genansæt Niels Lindvig!
Tage Holdgaard Andersen
19. SEPTEMBER 2014
Da jeg hørte, at Orienterings
Da jeg hørte, at Orienterings Niels Lindvig var fyret, troede jeg ikke mine egne ører. Én af landets bedste udenrigspolitiske journalister smidt på porten! Det er ikke kun chokerende, men også en skandale. En mand, hvis viden om Latinamerika,UK og Irland var second to none, skal nu ikke længere vederkvæge lytterne med sin indsigt og skarpe, velargumenterede analyser. Hvilket tab. Jeg håber, at denne begavede journalist snarest får en ny medieplatform at virke fra, for det fortjener både han og de mediebrugere, der for længst har fået nok af X-faktor, brødrene Reprice og en om sig gribende og sluddervorn smalltalk-journalistik.
Jesper Grunwald
17. SEPTEMBER 2014
Fyringen af Niels Lindvig
Fyringen af Niels Lindvig kunne være interessant at få gravet i, men desværre er han, P1 og Orientering ikke så folkeligt ombruste som tv-stjernerne. Den fyring er givetvis pay back for at være kritisk i alle årene. Om lidt er brokkehovederne udryddet og journalistfaget uden brokkehoveder er som en krop uden blod.
Jan Hillers
17. SEPTEMBER 2014
Man fyrer ikke sin nok mest
Man fyrer ikke sin nok mest kompetente medarbejder med mindre det er af politiske grunde. Niels Lindvig, P1 Orienterings sidste fyrtårn, kunne sit kram og fulgte ikke de letkøbte holdninger og overfladiske meninger på baggrund af propaganda og uforstand. Farvel til denne fantastiske radiojournalist med landets største viden om Latinamerika og Irland men også særdeles god til USA - måske det der fældede ham.