Fotografer

DR Nyheder varsler fyringsrunde tirsdag

Færre traditionelle fotografopgaver får DR Nyheder til at reducere sin fotograf-stab med mere end 20 procent

Tirsdag bliver en hård dag på kontoret for særligt fotograferne i DR Nyheder.

Her har DR’s ledelse nemlig varslet såkaldt sindetdag blandt staben af fotografer, der samlet skal reduceres med cirka ni årsværk. Det oplyser underdirektør i DR Nyheder Anders Kern Boje.

Ifølge Journalistens oplysninger svarer en reduktion på ni årsværk til en nedgang på mere end 20 procent.

”Det er jeg forfærdeligt ked af på de berørte medarbejderes vegne. Det er en stor andel af stillinger, der skal nedlægges, og jeg er bekymret for, om vi kan undvære så mange fotografer,” siger Henrik Friis Vilmar, fællestillidsrepræsentant i DR.

Han fortæller, at tillidsfolkene stadig forhandler med ledelsen for at få nedbragt antallet af fyringer. Der er allerede fundet løsninger rundt om i DR, men det forventes stadig, at fem-seks fotografer skal afskediges tirsdag.

Færre fotoopgaver

Beslutningen om at skære i antallet af fotografer skyldes ifølge DR’s ledelse, at de traditionelle fotoopgaver har været faldende gennem længere tid og fortsat vil falde, blandt andet på grund af en kommende relancering af TV Avisen.

Konkret betyder ændringerne, at antallet af klassisk producerede indslag i TV Avisen bliver færre, mens grafiske elementer og live-gennemstillinger vil fylde mere, forklarer underdirektør i DR Nyheder Anders Kern Boje. Men det er ikke kun TV Avisen, der driver udviklingen.

”Vi har simpelthen færre opgaver, end vi har mennesker på det her område. Der er nogle ting, som kan håndteres med lidt færre mennesker i dag – for eksempel bruger vi nogle gange mobiltelefoner i stedet for store kameraer – og derfor er vi nødt til at justere nu,” siger han.

Han afviser tillidsfolkenes bekymring for, at de tilbageværende fotografer kommer til at løbe alt for stærkt, når de mister omkring 20 procent af deres kolleger.

”Vi har ikke indregnet, at dem, der er tilbage, skal løbe meget stærkere. Vi har kigget på, hvordan kapaciteten har set ud over år, og vi kan se, at tendensen fortsætter i 2024 og 2025. Så vi er ret overbeviste i vores analyse,” siger Anders Kern Boje.

Også færre freelanceopgaver

Underdirektøren fortæller, at DR’s ledelse siden januar har arbejdet tæt sammen med tillidsfolkene for at kompetence-udvikle og finde løsninger på udfordringen med opgavenedgangen og overkapaciteten.

”Vi gjorde også det allerede december, at vi fortalte alle freelancefotografer, at de kunne forvente færre opgaver,” fortæller Anders Kern Boje.

For tillidsfolkene er det vigtigt, at fyringen af faste fotografer ikke betyder flere løst tilknyttede.

”Jeg er selvfølgelig bekymret for, at man i længden flytter kapacitet fra faste til løse. Ledelsen siger, at det ikke bliver tilfældet, og generelt er ledelsen trods alt meget samarbejdsvillig. Men det gør ikke bekymringen mindre,” siger Henrik Friis Vilmar.

Over for Journalisten gentager Anders Kern Boje, at ambitionen bestemt ikke er at erstatte faste fotografer med freelancere.

”Vi vil også i fremtiden have brug for freelancere – og vi er i øvrigt glade for vores freelancere – men da vi så ind i udfordringen, var det første, vi gjorde, at trække mindre på freelancerne. Men det var ikke nok, og derfor rammer det også de faste nu,” siger han.

1 Kommentar

Erik Høgh-Sørensen
16. AUGUST 2023
Begrundelsen
"... de traditionelle fotoopgaver har været faldende gennem længere tid..."
ledte min tanke hen på DR's ledelses-byrde:

https://ekstrabladet.dk/underholdning/filmogtv/tjener-kassen-nu-kommenterer-dr-boss-taarnhoej-loen/9177605

Gode ønsker herfra til dem, som rammes...

Mvh - Erik Høgh-Sørensen