DR Nyheders medarbejdere har nedlagt arbejdet, fortæller flere kilder til Journalisten.
Arbejdsnedlæggelsen sker i protest over, at ledelsen vil afskaffe den lønnede frokostpause. I dag har medarbejderne ret til en halv times frokostpause med løn om dagen.
Medarbejderne besluttede at nedlægge arbejdet fredag formiddag på et fagligt møde. Ifølge Journalistens oplysninger er arbejdsnedlæggelsen planlagt til lørdag morgen klokken 9.
DR: Sig ja eller sig op
Medarbejderne modtog i dag – som Journalisten varslede i tirsdags – en officiel skrivelse fra ledelsen.
Journalisten har læst brevet. Her fremgår det, at den lønnede frokostpause vil blive afskaffet fra 2017.
Medarbejderne får at vide, at de kan vælge mellem at acceptere de nye vilkår eller blive opsagt per 31. maj 2017.
"Fordi der er tale om en væsentlig ændring af dine arbejdsvilkår, kan du vælge, om du ønsker at fortsætte på de nye ansættelsesvilkår, eller om du vil betragte ændringen som en opsigelse," lyder det i brevet.
Medarbejderne kan gøre indsigelse frem til fredag den 13. november.
Fører sag mod DR
Som Journalisten tidligere har beskrevet, fører Dansk Journalistforbund og en række andre forbund en voldgiftssag mod DR. Det sker, fordi fagforeningerne ikke mener, den lønnede frokostpause kan afskaffes uden en ny overenskomst.
Det tager DR også højde for i brevet til medarbejderne:
"Viser det sig ikke at være muligt for DR, trækker vi ændringerne af dine ansættelsesvilkår tilbage," lyder det.
Brevet oplyser samtidig, at ledelsen ikke kender en dato for, hvornår sagerne afgøres.
TV Avisen aflyst i dag
Nyhedsdirektør Ulrik Haagerup bekræfter over for Journalisten, at arbejdet er nedlagt.
Han fortæller, at DR Nyheder fredag vil køre med nødbemanding.
Man opretholder radioaviserne hver time samt nyhedsdækning på dr.dk. Men dagens nyhedsudsendelser på tv er aflyst.
Tillidsmand forventer fyringer
»Medarbejderne gør alt, hvad de kan for at være fleksible, de løber stærkt, men føler ikke, at ledelsen anerkender indsatsen. Nu vil de så tage den betalte frokostpause. Det vil føre til et kæmpe motivationstab og ramme arbejdsmiljøet. Det tror jeg, DR taber flere penge på, selv om det ikke lige kan sættes ind i et Excel-ark,« sagde fællestillidsmand Henrik Friis Vilmar til Journalisten tirsdag.
Han forventer fyringer.
»Den eneste måde, DR kan finde pengene, er på lønninger. Hvis spisepausen bliver selvbetalt, så skal vi jo vagtsættes 2,5 time mere om ugen. Det betyder, at man kan fyre et tilsvarende antal mennesker, for hvor skulle besparelsen ellers komme fra?« lød det fra Henrik Friis Vilmar.
Svar fra ledelsen
Journalisten modtog onsdag en mail fra Nikolas Lyhne-Knudsen, direktør for økonomi, teknologi og medieproduktion i DR. Her svarer han på en række skriftlige spørgsmål fra Journalisten om konflikten.
Hvor stor er den forventede besparelse?
"Det er et langsigtet initiativ, som først vil blive indfaset fra juni 2017. En afskaffelse af den lønnede spisepause indgår i den samlede økonomiplan med 45 mio. årligt."
Vil der ske fyringer, når den betalte frokostpause er afskaffet? Ellers frigøres vel "kun" mandetimer og ikke økonomi..?
"Det er forventningen, at der med den lange indfasning frem til juni 2017 vil kunne ske en gradvis tilpasning af organisationen, så antallet af afskedigelser kan reduceres så meget som muligt," lyder det fra Nikolas Lyhne-Knudsen.
Håber at reducere antal fyringer
Henrik Friis Vilmar mener, det her vil koste DR i sidste ende, fordi medarbejderne taber motivation. Har han ret?
"Det håber og forventer vi naturligvis ikke. Vi vurderer som nævnt, at der med en afskaffelse af den lønnede spisepause vil kunne frigives 45 mio. kr. årligt."
Vilmar siger også, at tillidsfolkene vil være afvisende over for lige så fleksible arbejdsaftaler, som man plejer. Man er nødt til at passe bedre på medlemmerne, når de nu bliver presset hårdere, lyder det. Hvad tænker du om det?
"Vi bestræber os generelt på at passe godt på vores medarbejdere og holde fælles fokus på at løse alle opgaver bedst muligt til gavn for borgerne. Det er det, vi er sat i verden for. Samtidig har vi en forpligtelse til at sikre, at DR's økonomi hænger sammen på sigt. Og så har vi lagt vægt på, at vi med det lange indløb til afskaffelsen af den lønnede spisepause kan reducere antallet af afskedigelser som følge af økonomiplanen."
Journalisten har forgæves forsøgt opfølgende at bede om et klart ja eller nej til spørgsmålet, om denne model vil føre til fyringer.
Journalisten har været i kontakt med flere DR-tillidsfolk og venter på, at de vender tilbage.
Opdateret klokken 13.11: Journalisten har læst brevet og citerer fra det.
9 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
@fabriksarbejder Kongstedt. Prøv at slå ordet "solidaritet" op på din smartphone. Læs det godt og grundigt. Tyg over betydningen. Og tænk dig om.
Kære Henrik
Tak for en saglig og anstændig tone i debatten.
Kan kun erklære mig 100 procent enig i form og indhold.
Stadig flere på det private arbejdsmarked får betalt deres frokostpause, viser en ny rapport fra Rockwool-fonden. Måske er det fordi moderne arbejdsgivere har fundet ud af at motiverede medarbejdere er mere effektive end overbelastede og nedslidte medarbejdere. Ligesom på mange andre mediearbejdspladser er arbejdspresset på DR højt og vedvarende. Og langt de fleste Journalister spiser frokost mens de arbejder. Det tror jeg ikke man kan tude sig ud af, og det er derfor mange nu har valgt at reagere. Og så kan jeg altså undre mig over, at fordi man ikke selv har noget som andre har, så synes man de der har bedre vilkår end en selv skal af med de vilkår. Hvorfor ikke hellere sige, jeg vil også have bedre vilkår, og så arbejde for det i stedet for at synes det er fedt at andre får dårligere vilkår?
Og så kan jeg godt lide at vide hvad det egentlig er i samfundet, der har ændret sig, så det nærmest er blevet en sandhed at lønmodtagere skal have stadig ringere vilkår? Det er i mine øjne ikke den måde man skaber fremgang og udvikling på.
Fri mig for alle disse sure opstød. Hvor mange vil finde sig i en arbejdstidsforøgelse på 2,5 timer om ugen uden lønkompensation. For det er det, sagen handler om. I øvrigt er der også "fri" frokost mange steder på det private arbejdsmarked. Og rent faktisk spiser journalister frokost, mens de arbejder, for ellers kan tingene ikke hænge sammen. De fleste er alt for dårlige til at holde spisepausen, så DR's forventede besparelse vil nok løbe ud i sandet.
Uanset ledelsens klodsede og firkantede udmelding så har jeg svært ved at finde sympati for Jeres arbejdsnedlæggelse.
For hvorfor nedlagde I ikke arbejdet, da den samme ledelse fyrede de ældre og besværlige journalister for en måned senere at ansætte en masse unge til lavere løn?
Hvorfor har I ikke for længst strejket for at få fjernet alle de ulønnede praktikanter, som laver journalistisk arbejde, som vel burde varetages af uddannede journalister?
Jeg tror rigtig mange af Jer vil få en øjenåbende oplevelse af at prøve en tur ude i det private.
Men vær advaret: Rigtig mange steder er der ikke betalt frokost, ej heller nogen pension, og I bliver også nok lidt til grin, hvis I til jobsamtalen spørger om månedslange orlov med fuld løn og efteruddannelse eksotiske steder med alt betalt.
Flere