”Tak til alle journaliststuderende for at deltage i vores Åbent hus i går. Vi har nu fundet de 6 til DR Nyheder og de 2 til DR Sporten, som bliver vores kolleger pr. 1. februar 2016.”
Sådan lyder det på den åbne Facebook-side ”Journalistpraktikanter i DR Nyheder / DR Sporten”.
Dermed har de to DR-afdelinger indgået aftaler med alle deres praktikanter en uge før Store Match-dag – også kendt som Panikdagen.
Tak til alle journaliststuderende for at deltage i vores Åbent hus i går. Vi har nu fundet de 6 til DR Nyheder og de 2…
Posted by Journalistpraktikanter i DR Nyheder / DR Sporten on Tuesday, 27 October 2015
For første gang må praktiksteder i år gerne indgå aftaler med de studerende inden Panikdagen, men de må ikke være bindende.
I skriver ”vi har nu fundet de 6 til DR Nyheder og de 2 til DR Sporten”. Hvordan kan I være så sikre på det, når man ikke kan indgå bindende aftaler?
»Det, vi har sagt til de studerende, er, at vi ikke laver forhåndsaftaler med flere, end vi skal bruge. For os er aftalerne bindende. Men vi kan ikke forhindre, at de studerende springer fra,« forklarer redaktionschef i DR Nyheder Peter Faurholdt-Löfvall.
Han er praktikansvarlig for DR Nyheder og DR Sporten.
Forventer besked, hvis de springer fra
Peter Faurholdt-Löfvall understreger, at han ville undre sig meget, hvis nogle af de otte praktiksøgende, der er indgået aftaler med, vælger nogle andre.
»De har givet udtryk for, at de helst vil have en plads hos os, så det regner vi med. Men det mindste, vi så forventer, hvis nogen skulle være så fjollede at springe fra en plads i DR Nyheder eller DR Sporten, er, at de giver os besked.«
De nye regler for Panikdagen har vakt heftig debat, også her på journalisten.dk. Radio24syv mener, reglerne stresser både praktikanter og praktiksteder mere, og samme kritik lyder fra Ekstra Bladet. Tidligere i dag onsdag meldte Jyllands-Posten ud, at man nedlægger to praktikpladser, fordi to studerende havde indgået forhåndsaftaler med avisen, men fortrød.
Omvendt forsvarer både praktikkoordinator Pia Færing og formand for Danske Mediestuderende Mathias Bay Lynggaard de nye regler.
Ville gerne læse ansøgninger
DR valgte at flytte åbent hus-arrangementet frem til mandag. Det skete for at sikre, at man kunne være blandt de første til at møde de studerende og indgå forhåndsaftaler, forklarer Peter Faurholdt-Löfvall.
»Det er blevet lidt presset op til mandag. Vi har også haft studerende, som allerede der følte, de skulle vælge, fordi mange har flyttet åbent hus frem mod mandagen, nogle endda meget tidligt. Det har været hektisk og lidt forvirrende,« siger han.
Når Peter Faurholdt-Löfvall skal evaluere processen indtil videre, ville han gerne have læst ansøgninger fra de studerende, før han indgik forhåndsaftalerne.
»Jeg savner, at de studerende har haft tid til at skrive en ansøgning. Vi lægger meget vægt på forsamtaler og de studerendes hjemmesider, men det har været rart, når vi kom til Match-dagen, at vi kunne læse ansøgningerne og se, at der også var arbejdet godt med dem.«
Spændt på næste år
Peter Faurholdt-Löfvall er spændt på, om åbent hus-ugen om et halvt år klumper endnu mere sammen i starten af ugen.
»Jeg er meget spændt på at se, om vi alle klumper sammen mandag morgen eller starter 1 minut over midnat. Der må vi også lytte til de praktiksteder, som har haft åbent hus senere på ugen: Har de fået mange afbud, og har det været svært at få de studerende til at bryde en aftale, selvom den ikke er bindende?«
Er du overrasket over, hvordan det er foregået i år?
»Nej, det kommer ikke bag på mig, at praktikstederne prøver at lave aftaler, og at de prøver at holde åbent hus så tidligt som muligt. Det overrasker mig mere, hvis nogen tror, at de studerende kan shoppe sig igennem sådan en uge og sidde med 4-5 forhåndsaftaler til sidst, som de kan vælge imellem.«
Ikke det rigtige system
Peter Faurholdt-Löfvall forventer, at DR Nyheder og DR Sporten vil lægge åbent hus om mandagen igen næste år.
»Det er i hvert fald min umiddelbare vurdering. Det kan jo vise sig at virke bedst, at nogen venter helt til fredag og får de studerende til at bryde deres aftaler. Det er dog ikke noget, vi ønsker at gøre.«
Han tror ikke, de nye regler er den rigtige måde at gøre det på.
»Jeg tror ikke, det er det rigtige system. Hvis det fortsætter på denne måde, så vil vi nok opleve, at det bliver sværere for de studerende, fordi de skal vælge allerede mandag, når der er åbent hus.«
Hvad er alternativet?
Formand for Danske Mediestuderende Mathias Bay Lynggaard kritiserede Radio24syv, fordi kanalen gerne ville indgå aftaler med deres to praktikanter tirsdag i åbent hus-ugen.
»Jeg er overrasket over, at medierne prøver at presse de studerende til at indgå bindende aftaler, når de ikke må,« sagde Mathias Bay Lynggaard til Journalisten i går, tirsdag.
Men Peter Faurholdt-Löfvall understreger, at aftalerne ikke kan være bindende.
»Vi kan jo ikke indgå en aftale, der binder de studerende. Vi kan bare sige, at vi betragter den som bindende. Hvad er alternativet? At vi indgår aftaler med 18 og så skuffer ti? Det kan vi ikke tillade os,« mener han.
Mærkeligt at vente
Kunne I ikke lade helt være med at indgå forhåndsaftaler før Panikdagen?
»Jo, sådan var det jo før. Men nu har man lavet systemet om, og så ville det forekomme mig mærkeligt, at vi venter til onsdag og ser, om nogen dukker op.«
Pia Færing sagde til Journalisten i sidste uge, at hun ikke håber, de nye regler fører til flere forhåndsaftaler. Men det mener Peter Faurholdt-Löfvall er urealistisk at tro på.
»Jeg ved ikke, hvordan det ser ud alle andre steder. Men hos os er andelen af forhåndsaftaler gået fra 0 til 100 procent. Alle de praktiksteder, jeg har talt med, har indgået forhåndsaftaler denne gang,« siger han.
Følg med i temaet
Journalisten har skrevet en række artikler om det nye system for Panikdagen. Du kan se alle artiklerne i vores tema her. Listen opdateres løbende.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.