DR mistænker egen medarbejder for åben skærm

I et indslag i 21 Søndag beskyldes en DR-medarbejder for at have modtaget penge fra den svindeldømte forsker Milena Penkowa. Han får samme behandling som alle andre, siger Ulrik Haagerup.

I et indslag i 21 Søndag beskyldes en DR-medarbejder for at have modtaget penge fra den svindeldømte forsker Milena Penkowa. Han får samme behandling som alle andre, siger Ulrik Haagerup.

Sagaen om hjerneforskeren Milena Penkowa fik i går et nyt kapitel, da DR 21 Søndag i et indslag dokumenterede, hvordan hendes bedrageri indebar penge, der blev givet til en DR-medarbejder, der i 2006 lavede en dokumentarfilm om forskeren.

Derudover fik medarbejderen – Otto Schelin – stillet en p-plads på Panum-instituttet til rådighed i en længere periode efter filmens færdiggørelse.
På den måde vælger DR at mistænkeliggøre en af sine egne medarbejderes habilitet i et nyhedsindslag.

Nyhedsdirektør bekræfter, at det har været en diskussion, hvorvidt det var rigtigt at offentliggøre medarbejderens navn og rolle, som det er sket.

»Det er jo vanskeligt for enhver virksomhed at skulle dække sig selv. DR er somme tider genstand for offentlighedens interesse. Som nyhedsformidler har vi en rolle i at gøre det så fair som muligt. Men vi har den holdning, at han som DR-medarbejder hverken skal behandles bedre eller dårligere, end hvis han havde været ansat på TV 2 eller et hvilket som helst andet sted. Vi har foretaget en journalistisk vurdering og har forsøgt at være fair og have offentlighedens tarv på sinde,« siger Haagerup, der nægter at have været presset af andre afdelinger for at skjule DR-medarbejderens identitet.

Han beskriver indslaget som et led i dækningen af en kæmpemæssig forskningsskandale.

Men I antyder vel også en DR-skandale om en medarbejder, der modtager penge fra kilderne.

»Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over.«

Hvordan ville du se på det, hvis det var en af dine medarbejdere, der havde modtaget penge fra en kilde?

»Det kommer helt an på forholdet i den konkrete situation. Det bliver en tænkt situation, som jeg ikke vil svare på.«

Når I afslører en af jeres egne medarbejdere på denne måde, er det så i virkeligheden en form for krisekommunikation, der skal sikre, at DR ikke afsløres af andre medier?

»Jeg kan afvise, at det er den vej, det vender. Der her handler om dygtige folk, der har fundet nye elementer i sagen om Penkowa, og det behandler vi så journalistisk. Så der er ikke tale om nogen form for krisekommunikation.«

Pengene, som Otto Schelin modtog fra Penkowa, var i alt 10.000 kroner, som angiveligt blev givet i forbindelse med salget af et patent. Imidlertid dokumenterer DR, at dette patent ikke findes.

Journalisten.dk følger sagen op med flere reaktioner fra de implicerede.

0 Kommentarer