DR-medarbejder ejer aktier i og skriver om Danske Bank

Journalisterne på DR Penge må gerne eje aktier. Bare de ikke beskæftiger sig med selskaber, de har investeret i. Alligevel har en medarbejder overtrådt forbuddet. Der er behov for at indskærpe reglerne, erkender nyhedschef Ulrik Haagerup.

Journalisterne på DR Penge må gerne eje aktier. Bare de ikke beskæftiger sig med selskaber, de har investeret i. Alligevel har en medarbejder overtrådt forbuddet. Der er behov for at indskærpe reglerne, erkender nyhedschef Ulrik Haagerup.

Når medarbejderne på DR Penge fortæller om børsnoterede selskaber, skal de selv sørge for at holde ryggen fri og gå uden om selskaber, de selv har handlet på børsen. Men de må gerne eje aktier. Dermed har DR's finansjournalister langt friere tøjler end kollegerne på TV 2 Finans og Reuters Finans, hvor det er bandlyst at være aktionær.

En rundspørge, som fagbladet Journalisten har foretaget hos medarbejderne på DR Penge, viser også, at flere journalister ejer aktier. En medarbejder er således blandt aktionærerne i fire selskaber på C20-indekset og har desuden skrevet artikler om Danske Bank, hvor journalisten også har aktier.
Da Journalisten henvender sig, er DR's nyhedschef, Ulrik Haagerup, ikke klar over, at en medarbejder på DR Penge har interessekonflikt mellem sit arbejde som journalist og ejerskabet af bankaktier. Det er i direkte modstrid med DR's etiske regler. Medarbejdere på Penge-redaktionen må ikke skrive om selskaber eller brancher, de selv har investeret i, siger nyhedschefen.
»Man må ikke beskæftige sig med selskaber, man er medejer af, og som man samtidig kan påvirke aktiekursen på,« slår Ulrik Haagerup fast.

Hans krav til medarbejderne er, at de holder sig fra selskaber, de har økonomiske interesser i. Oplysningerne om, at en medarbejder på DR Penge har dækket en bank, journalisten har aktier i, får ikke Ulrik Haagerup til at tvivle på sine medarbejderes troværdighed.
»Man kan så konstatere, at der er en enkelt medarbejder, hvor budskabet ikke er sivet ind. Det giver grund til lige at genopfriske reglerne,« siger Ulrik Haagerup, der nu vil erindre redaktionen om DR's etiske regler.
DR fører ingen kontrol med sine medarbejdere, og i modsætning til medarbejdere på RB Børsen har medarbejderne ikke pligt til at oplyse, at de ejer aktier.

Selv om en journalist på DR Penge ejer aktier i Danske Bank, og samtidig har skrevet artikler om samme bank, vil nyhedschefen ikke stramme op på reglerne ved at forbyde medarbejderne at eje aktier. Han mener, at strammere regler hurtigt vil begrænse journalisternes mulighed for eksempelvis at spare op til pension på lige fod med andre.

Netop beskyttelse af redaktionens troværdighed betyder, at der er lukket for fristende aktiehandel for journalisterne på Reuters Finans. Redaktør Ole Mikkelsen vil ikke kommentere DR's regler, men gerne begrunde Reuters' kurs.
»Troværdigheden er fuldstændig afgørende for Reuters' overlevelse. Der må ikke være tvivl om den slags på noget tidspunkt. Reuters betjener jo professionelle kunder. Reuters skriver ikke til hr. og fru Jensen, men til store kunder, og Reuters-nyheder kan derfor ofte have kurspåvirkende effekt,« siger Ole Mikkelsen.
Lytternes og seernes redaktør i DR, Jacob Mollerup, mener, at budskabet til public service-kanalens medarbejdere er klart. Selv om DR ikke forbyder sine erhvervsjournalister at eje aktier, lyder hans anbefaling til Penge-redaktionen:
»Jeg vil da anbefale, at man som erhvervsjournalist er aktieløs. Så er den diskussion lukket.«

Medarbejderen, der ejer aktier i Danske Bank, har ikke ønsket at stå frem, men har oplyst om sine aktier over for Journalisten for at belyse problemet og under den forudsætning, at vedkommende kunne være anonym.

I magasinartiklen kan du blandt andet læse om reglerne for at eje aktier på andre danske medier.

0 Kommentarer