DR lukker satireprogram, som gjorde grin med DR

En medarbejder anklager DR for censur, efter at satiriske indslag rettet mod bl.a. 'Bonderøven' fik ledelsen til at lukke program. »Grænsen for satire går åbenbart ved at lave sjov med DR,« siger han. DR2-chef: »Det skyldes samarbejdsvanskeligheder« (Opdateret 18.31: Klippet fjernet fra Youtube)

»Det her er det mest tossede, jeg nogensinde har oplevet i DR. Jeg har ellers oplevet mange tossede ting, men det her er helt gakkelak.«

Sådan siger journalist Christian Frederiksen oven på et forløb, der i går endte med, at cheferne lukkede DR2-programmet ’Næste Uges TV’, som han var ansat på.

»Det er et program, vi har været glade for, og hvor der har været gode satiriske elementer. Men hen over efteråret er der opstået vanskeligheder med samarbejdet. Derfor vurderede jeg, at det bedste var at stoppe her,« siger DR2-chef Christoffer Guldbrandsen til Journalisten.

Men det er langtfra den fulde sandhed, mener Christian Frederiksen. Ifølge ham har der overhovedet ikke været nogen samarbejdsvanskeligheder.

»Jeg har aldrig mødt de chefer, der nu kommer og lukker programmet. Det her handler om censur. Det vil cheferne ikke kalde det, men det vil jeg. De vil bestemme, hvor grænsen for satire skal gå,« siger Christian Frederiksen til Journalisten.

Efterfølgende blev han også interviewet i Radio24syvs kulturprogram ‘AK24syv’. Hør interviewet herunder:

Måtte gerne give klager

I DR-programmet, hvor værterne Anders Lund Madsen og Poul Nesgaard taler om næste uges TV på DR, var han hyret ind som tilrettelægger på et satirisk animationselement i programmet.

»Vi fik besked på, at vi skulle lave provokerende og grænseoverskridende satire, der kunne gå viralt. Det måtte gerne give klager, sagde de direkte til os. Så det gik vi i gang med at finde på et koncept ud fra,« fortæller Christian Frederiksen.  

Sammen med kollegerne fandt han på at lave et slags program i programmet, der ikke skulle handle om næste uges tv, men om næste års tv.

»Vi laver en lille satirisk animationsserie, hvor vi fremskriver de kendte DR-programmer, så de bliver mere absurde og vanvittige. Dybest set prøver vi at udstille tv’s hungrende sult efter seere, der gør, at de hele tiden må finde på noget vildere for at fastholde seerne,« fortæller han.

Første genstand for satiren blev programmet ‘Guld på Godset’. Det skabte ikke nogen problemer. Heller ikke næste udgaver af programmet, hvor værterne fra ‘Nak og Æd’ tager til Afghanistan og dræber en IS-kriger – som de skærer nosserne af og spiser sammen med forsvarsministeren – mødte sure miner fra cheferne.

»Begge dele syntes vores redaktører var helt fantastisk. ”Mere af det!” sagde de,« fortæller Christian Frederiksen.

‘Bonderøven’ som imperialist blev for meget

Først da Christian Frederiksen op mod næste udgave af ’Næste Uges TV’ sender programmets udgave af animationssatiren til DR’s sociale medier-redaktioner, begynder tingene at køre skævt.

I satireserien er ‘Bonderøven’ flyttet til Afrika for at leve livet endnu mere simpelt. Her fremstilles den kendte DR-vært som en hvid imperialist, der udnytter afrikanerne. 

»Pludselig fik vi besked fra ‘Bonderøvens’ redaktør om, at det her under ingen omstændigheder skulle ud. Det var dybt forargeligt, og ‘Bonderøven’ ville blive rasende, mente han. Det skriver han også ud til alle chefer i DR. Og derefter eksploderer det. Kort efter får vi at vide af cheferne, at det her er over grænsen og  elementet pilles midlertidigt ud af programmet,« siger Christian Frederiksen.

Han stiller sig helt uforstående over for chefernes forklaringer om, at udsendelsen er racistisk, og satirens genstand er uklar:

»Jeg kunne forstå deres argumenter, hvis det var virkelighed. Men det er jo tegnefilm det her!« siger Christian Frederiksen.

Banket på plads af DR Jura 

Efter chefernes dessiner klipper Christian Frederiksen og kollegerne herefter dele af udsendelsen ud af satiren med ‘Bonderøven’, så programmet alligevel kan blive sendt.

»Men nu vil de begynde at kigge alt igennem, inden det bliver sendt. Og så falder næste afsnit om 'Kender du typen' også. I vores tegnefilm insinuerer vi, at Inger Støjberg, som vi er hjemme hos, er efterkommer af paven og Alien-reptiler. Det mente DR's juraafdeling ikke var sjovt nok i forhold til grovheden. De mente, at vi ville kunne blive anklaget for injurier,« fortæller Christian Frederiksen.

Kan det ikke bare være, at det, I har lavet, simpelthen ikke er sjovt nok?

»Jeg synes, det er i orden, hvis det bare ikke er sjovt nok. Men hvem skal vurdere det? Jeg synes, det er dybt forargeligt, at det er jurister, der skal vurdere, hvad der er sjovt og ikke sjovt. Vores redaktør synes jo også, at den med bonderøven var sjov. Lige indtil han var blevet banket på plads af DR Jura, og programmet pludselig bliver lukket på grund af samarbejdsvanskeligheder,« siger han.

Hvad er din udlægning af, hvorfor de lukker programmet?

»Jeg ser det som en undskyldning for, at de ikke vil have, at man gør grin med DR. Grænsen for satire går åbenbart ved at lave sjov med DR,« siger Christian Frederiksen.

DR2-chef: Man kan sagtens gøre grin med DR

Christoffer Guldbrandsen, der for under en måned siden tiltrådte som kanalchef for DR 2, afviser, at det skulle være forbudt at gøre grin med DR i DR’s egne programmer.

»Det kan du selvfølgelig sagtens. Når du laver satire på DR, kan du kritisere og lave satire med DR lige så meget, som du kan med alle andre. Måske endda mere. Det skyldes alene samarbejdsvanskeligheder, at jeg har besluttet at stoppe ’Næste Uges TV’,« siger Christoffer Guldbrandsen.

Den forklaring forstår Christian Frederiksen ikke. Hvem er det, der ikke har kunnet samarbejde med hvem?

»Den slags holder vi selvfølgelig internt. Der er jo en redaktionel proces med valg og fravalg hver dag, og den må der gerne være dynamik og uenigheder om, når du laver satire. Men der var en konstellation af mennesker, som ikke var god,« siger han.

Er der ikke nogle chefer, der har svigtet i den her proces, siden de ikke har sagt stop før til sidst?

»Når et samarbejde går galt, har alle jo et ansvar for, at det går galt. Jeg har vurderet, at der ikke var den fornødne tillid tilbage i samarbejdsrelationen her. For at man kan gå til grænsen, skal der jo være tillid, men her var det kørt af sporet,« siger Christoffer Guldbrandsen.

»Det har intet med censur at gøre«

DR 2-chefen afviser, at redaktørerne på ’Næste Uges TV’ er blevet banket på plads af DR Jura, og at det skulle være derfor, programmet nu lukker.

»DR Jura har en rådgivende funktion – de træffer ikke beslutninger. Det er mig, der har truffet beslutningen om at lukke programmet, og jeg har overhovedet ikke talt med DR Jura om det,« siger Christoffer Guldbrandsen.

Han afviser desuden alle anklager om, at DR skulle have censureret programmet:

»Det er en helt fejlagtig opfattelse at sige, at det her har noget med censur at gøre. Det er helt skævt. Det har intet med censur at gøre,« siger han.

Opdateret klokken 18.31: Journalisten havde tidligere embeddet det satiriske klip med ‘Bonderøven’ fra Youtube. Klippet er nu blevet fjernet fra Youtube.

 

8 Kommentarer

Christian Vangsø Bentsen
23. NOVEMBER 2015
At blive fyret fordi man er
At blive fyret fordi man er talentløs har ikke noget at gøre med censur men derimod med talentløshed.

Sandheden er jo at de evnede to, i øvrigt ikke særligt morsomme, indslag og ikke kunne levere yderligere.

De kunne have animeret værten Anders Lund Madsen med en serie hvor ALM stod foran alle mulige og umulige biler og hvor ALM så sagde: Se mere "TV!!!... Helst DR for så kan jeg få flere penge og købe flere biler."

Ville den være gået igennem?

Eller en animation hvor ALM skriger "Se & Hør - skriv mere om mig så jeg kan få flere penge til at købe flere biler!!!! Hurtigt. Jeg skal nå at købe en Tesla. Jeg er jo algod"

Ville den være gået igennem?

Næppe

Christian Fredriksen ved intet om satire og derfor er han discontinued.

Suck it up chump!
Christian Vangsø Bentsen
23. NOVEMBER 2015
Lad os lege med tanken om at
Lad os lege med tanken om at "nak og æd"-drengene var animeret hvor de tog til afrika og skød dyr med en riffel for næsen af sultne afrikanere som anvendte bue og pil hvilket jo ikke ville matche en riffel. Efterfølgende tilberedte "nak og æd" drengene deres bytte mens sultne afrikanere kunne anes i baggrunden... Afslutningsvist spiste "nak og æd" drengene glubsk deres bytte imens der i baggrunden sad sultne afrikanske børn som afslutningsvist sagde dreng: I wish we had access to TV.

Ville "nak og æd" drengene have fundet det indslag "sjovt"?

Næppe.

Programmet blev lukket fordi hverken producenter, værter endsige leverandører evnede af udfolde den opgave de var købt til.Christian Barfoed
21. NOVEMBER 2015
Det er jo en skidt håndtering
Det er jo en skidt håndtering af sagen, at Guldbrandsen taler om "samarbejdsvanskeligheder" uden at ville uddybe - det kaster jo mistanke på hele redaktionen af programmet, og det er ikke i orden.
Jeg forstår måske godt, hvis DR-ledelsen synes satiren er gået et stykke over stregen her - men man ved jo som satiremager ikke hvor grænserne går, hvis ikke man har prøvet at overtræde dem.
Den rigtige håndtering af DR's ledelse havde jo været at tage konflikten, evt. stoppe de indslag der måtte være for langt ude - og så lade programmet fortsætte. Det havde klædt ledelsen - ikke det her, som bærer præg af konfliktskyhed og mangel på rettidig omhu - set udefra. Der har historisk set været højt til loftet i DR med den her slags - og det er vigtigt, at der bliver ved med at være det, synes jeg.
vh Christian Barfoed
Jeppe Ejsing Christensen
21. NOVEMBER 2015
Hvad den enkelte borger måtte
Hvad den enkelte borger måtte finde anstødeligt er i denne sag ret ligegyldigt.
Cheferne eftersøgte jo netop provokerende satire, også selvom det skulle give klager.
Så ligner det fandeme ikke noget at lukke projektet med den begrundelse. Det er simpelthen for lavt.
Tomas Beha
21. NOVEMBER 2015
"Licens er noget vi giver til
"Licens er noget vi giver til hinanden"

- Men produktionerne som vores penge bruges på er altså DR's ejendom og vi kan nægtes at se dem - HYKLERI!

Flere