DR løfter sløret for spareplan til september

De ansatte må vente et halvt år med at få nyt om spareplanerne i DR. ”Det skaber en enormt stor utryghed blandt medarbejderne,” siger tillidsmand. DR-direktør: ”Sådan er virkeligheden jo en gang imellem”. DR skal spare 45 mio. kr., efter at ledelsen tabte sag om at afskaffe lønnet frokostpause

Det vakte glæde blandt DR-medarbejderne, da ledelsen i DR i februar tabte en voldgiftssag til Dansk Journalistforbund om retten til medarbejdernes lønnede spisepause.

Men samtidig gav afgørelsen anledning til bekymring. Allerede før kendelsen havde DR-ledelsen nemlig meldt ud, at der uanset afgørelsen måtte forventes afskedigelser i den kommende tid. Ledelsen havde håbet at kunne frigive 45 millioner kroner ved at afskaffe den lønnede frokostpause.

Nu har DR’s generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, i et interview til DR’s intranet sagt, at ledelsen til september vil fremlægge den reviderede økonomiplan.

Det er lang tid at vente på en afklaring af, hvor pengene skal findes, siger Henrik Friis Vilmar, fællestillidsmand i DR.

”Det skaber enormt stor utryghed blandt medarbejderne, at de skal gå og vente på afklaring indtil september. Jeg ved, at der allerede nu er stor utryghed, fordi ledelsen hele tiden har sagt, at frokostpausesagen vil koste afskedigelser,” siger han til Journalisten.

Tillidsmand: Det går ud over produktionen

Ifølge DR’s ledelse kommer den reviderede økonomiplan til september for at skabe ro om de igangværende overenskomstforhandlinger, og for at tænke flere omprioriteringsprocesser sammen.

Men ifølge Henrik Friis Vilmar risikerer det at gå ud over DR-medarbejdernes arbejde, at der går yderligere et halvt år, før der kommer en afklaring.

”I mine øjne påvirker det produktionen, at kollegerne er bange for fyringer. De tør ikke tage chancer, og det lægger i et eller andet omfang bånd på kreativiteten,” siger han.

Mener du, det ville være bedre, hvis besparelserne allerede blev meldt ud nu?

”I det omfang at ledelsen allerede har besluttet sig for, at det her skal ske som afskedigelser, så skal det overstås hurtigst muligt. Men i det omfang, de er indstillet på at finde andre løsninger, så er jeg også indstillet på at vente, til de er fundet,” siger fællestillidsmanden.

DR: Større pres at haste det igennem

I en mail til Journalisten afviser direktør for Økonomi, Teknologi og Medieproduktion i DR Nikolas Lyhne-Knudsen, at det øger utrygheden blandt medarbejderne, at udmeldingen om besparelserne er udskudt.

”Jeg tror, at det vil være et større pres at haste en revideret økonomiplan igennem, samtidig med at vi forhandler nye overenskomster her i foråret. Vi havde jo håbet, at voldgiftssagerne var afgjort tidligere. Så kunne det være, at vi havde haft mulighed for at gennemføre processen tidligere. Men sådan er virkeligheden jo en gang imellem,” skriver han.

I interviewet til DR’s intranet lægger generaldirektør Maria Rørbye Rønn desuden vægt på, at det også kan være med til at skabe ro blandt medarbejderne, at de 22 millioner, som ledelsen ønsker at spare allerede i 2017, bliver fundet, uden at det i sig selv medfører afskedigelser.

Sidste del glæder Henrik Friis Vilmar.

”Jeg glæder mig over, at det er lykkedes at finde det beløb på andre måder i år. Og jeg vil selvfølgelig opfordre til, at man finder resten af pengene på anden vis end ved at fyre medarbejdere,” siger han.

 

2 Kommentarer

Bent Andersen
10. APRIL 2017
Fagpolitisk ukorrekt
Fagpolitisk ukorrekt kommentar fra en af DR P4s kernelyttere: Kunne rigtig godt tænke mig at se en opgørelse over det samlede folkehold på redaktionerne på de ti regionale radiostationer. Stjerner og vandbærere. Det er mit indtryk, at der bliver båret en alstyrtende masse vand fra den ene interne pyt til den anden og tilbage igen. Daglig, gedigen nyhedsreportage er der tydeligvis ikke plads til i konceptet. Hvad i alverden arbejder de med dag ud og dag ind? Jeg går ind for fuld beskæftigelse, høj løn og meningsfulde arbejdsdage til alle kolleger. På DRs regionale radiostationer er de i mål på to af tre parametre. Det må godt nok være nogle lange timer, dage, uger, måneder, år og årtier frem til pensioneringen. Gudskelov beholdt de da de betalte pauser.
Jens Ringberg
6. APRIL 2017
For en god ordens skyld: DR
For en god ordens skyld: DR skulle også have gennemført en fyringsrunde svarende til 45 mio, hvis DR havde vundet sagen.
Det har hele tiden været en sparemanøvre, det tog bare lidt tid for tillidsfolkene at få DR til at indrømme det.