DR lod sig misbruge af Hjort Frederiksen

"Hvad er der sket med vores shit detektor herhjemme? " 

"Hvad er der sket med vores shit detektor herhjemme? "

 

Timing. Onsdag den 24. august tonede finansminister Claus Hjort Frederiksen frem på skærmen i DRs store nyhedsudsendelse klokken 21. I anledningen af regeringens fremlæggelse af sit finanslovsforslag for næste år havde redaktionen på DR Nyheder fundet det betimeligt at producere et portræt af landets finansminister.

Efter at have afleveret de dystreste tal i flere år fik finansministeren lejlighed til på nationalt tv at sidde og se jovial og menneskelig ud i sin ministerbil, mens han talte om ikke at falde igennem under fremlæggelsen.
Dagen efter reklamerede DRs P1 for et portræt af Helle Thorning-Schmidt.

I betragtning af, at luften har været tyk af valgrygter meget længe, må det undre, at DR bringer portrætter af nogle af nøglespillerne i den kommende valgkamp.
Det er den slags indslag, der ville få internationale valgobservatører til at rynke øjenbrynene og løfte pegefingre i lande, som Danmark yder udviklingsbistand og demokratistøtte – og som vi bestemt ikke ønsker at sammenligne os med.

I ulandene ville internationale aktører kritisere, at landets public service-kanal portrætterer udvalgte kandidater overhovedet så tæt op under et valg. For selv om valget herhjemme endnu ikke var udskrevet den 24., vil alle vist vedgå, at valgkampen for længst var skudt i gang i medierne.
En public service-station som DR bør passe umanerligt meget på at ‘komme til' at profilere enkelte, kommende kandidater før og under en valgkamp. For hvad med de andre kandidater – har DR tænkt sig at profilere dem med lige så mange fanfarer i prime time?

Det er set før, at et regeringsparti benytter formelle begivenheder til at iscenesætte sig selv og komme på i medierne. Finansloven skulle dækkes, ja, men DR skulle have afholdt sig fra at portrættere finansministeren. Man burde også have trukket i bremsen, da statsministeren på den første hverdag, efter at valget var udskrevet, blev set på tv med ingeniørstuderende på DTU og på besøg hos muslimske indvandrere.

Lars Løkke må godt forsøge at udnytte "Statsministereffekten" – men det er problematisk, at DR ikke ser faren men tilsyneladende lader sig lokke af gode photo opportunities. Statsministeren er lige så meget på valg som Per Ørum Jørgensen fra Kristendemokraterne, men sidstnævnte nyder hverken samme status eller har samme apparat bag sig til at gøre sig lækker for pressen. Derfor er det DR, der skal være helt skarp på, hvem man vælger at dække og især hvorfor.

Det samme gælder portrætter af toprivalerne, men igen må man blot konstatere, at aben sidder på DRs skuldre. At Helle Thorning-Schmidt stiller op til en portrætudsendelse, hvor hun får lejlighed til at fremstå som et helstøbt menneske lige før et valg, er simpelt hen guf for enhver spindoktor. Det bli'r ikke bedre!

Jeg undrer mig over DRs manglende dømmekraft. Men jeg undrer mig endnu mere over, at ingen medier tilsyneladende ser problemet og reagerer. I de fleste udviklingslande, jeg har besøgt, ville medierne straks fange den skjulte dagsorden, for de er så vant til politikernes kamp om rampelyset. Hvad er der sket med vores shit detektor herhjemme? Tror vi, at det ikke sker her? Eller forstår vi simpelthen bare ikke problemet?

– Lotte Dahlmann, journalist og kommunikationsspecialist