DR-kritik: Update overser Grønland og Færøerne

Grønlands og Færøernes valg bliver forbigået af DR Update, mener freelancejournalist Pia Koppelman, der selv har dækket valget for selvsamme kanal. Update-chef Per Bjerre: »Hun har fuldstændig ret.«

Grønlands og Færøernes valg bliver forbigået af DR Update, mener freelancejournalist Pia Koppelman, der selv har dækket valget for selvsamme kanal. Update-chef Per Bjerre: »Hun har fuldstændig ret.«

Det ville være synd at sige, at det danske valg ikke er blevet dækket nok i medierne. Men der er alligevel dele af valget, som er blevet overset, mener freelancejournalist Pia Koppelman. Flere medier har svigtet dækningen af de fire nordatlantiske mandater, der også bliver valgt i dag, lyder det.

Pia Koppelman nævner konkret DR Update, som hun selv har været med til at dække valget for, som et sted, hvor Grønland og Færøerne er blevet overset.

Hvad er problemet?

»Det er, at jeg lige har hørt studieværten på DR Update sige 'vi serverer alt, hvad der er værd at vide om valget'. Så tænker jeg, at så kan jeg vel forvente at høre noget om de nordatlantiske mandater hos jer. Men det ved jeg desværre, at der næppe kommer noget af. Det har jeg savnet undervejs,« siger Pia Koppelman til Journalisten.dk.

»Valget er i den grad blevet tæppedækket i medierne, men de fire nordatlantiske mandater, som tidligere har vist sig afgørende, er ikke med. Vi er med ude, når alle de danske spidskandidater sætter deres kryds, men vi får ikke nogen stillet igennem fra Nuuk eller Thorshavn,« mener hun.

Det er ifølge Pia Koppelman et problem.

»Jeg betragter det lidt som optakten til en fodboldkamp. Medierne overser nogle af de mulige målscorere, men laver i stedet et portræt af nogle i publikum. Det er sløset, at fire pladser i Folketinget stort set ikke bliver nævnt,« siger hun.

»Man kan sammenligne Grønland og Færøerne lidt med Udkantsdanmark. De kan med rette påstå, at de er blevet forbigået i denne valgkamp. Jeg ville meget gerne vide noget mere om, hvordan man vælger i Grønland og på Færøerne. Og så vidt jeg har forstået, er de faktisk i tvivl om, hvem der vinder på Færøerne.«

Per Bjerre, chef for DR Update, giver Pia Koppelman ret.

Pia Koppelman mener, at DR Update blandt andre overser de nordatlantiske mandater. Hvad mener du om det?

»Det har hun fuldstændig ret i. Valget i Grønland og på Færøerne fylder meget, meget lidt på DR Update, og i øvrigt også i de andre medier, jeg følger. Men hvis jeg skal være ærlig, så synes jeg også, det er helt okay. Vi sender især til dem, der stemmer i Danmark, imens de, der især dækker de grønlandske og færøske valg, må være grønlandske og færøske medier,« siger Per Bjerre til Journalisten.dk.

Så du mener ikke, det er et problem..?

»Nej, det gør jeg faktisk ikke. Vi hedder Danmark Radio, og på Grønland har de Grønlands Radio, og vi har hvert vores publikum. Vi har tidligere sendt folk til Grønland og Færøerne, men det har vi besluttet ikke at gøre i år. Nu satser vi på at dække de danske kandidater.«

Kan du forstå, hvis danskerne ikke føler sig klædt ordentligt på i forhold til, hvem der stiller op til de nordatlantiske mandater, og hvem der står til at vinde?

»Vi har jo fortalt det lidt, vi kan. Vi har fortalt, hvem der stiller op, hvem der sandsynligvis kommer ind, og hvem de formentlig vil støtte i Folketinget. Det har ikke været helt fraværende, men det har været lavt prioriteret. Med god grund,« siger Per Bjerre.

0 Kommentarer