Ingen har noget at lade de andre høre.
Sådan konkluderer DR’s generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, omkring DR.dk’s brug af nyheder fra andre medier, på baggrund af en ny rapport.
»Ingen af de hjemlige netmedier har noget at lade hinanden høre, når det handler om at citere andre medier. Vi er alle en del af et samlet ”nyheds-økosystem”, hvor man citerer og bliver citeret,« siger hun og tilbageviser den kritik, der løbende har været mod DR.dk for at lukrere på private mediers nyhedsproduktion.
Udtalelsen kommer til DR’s interne medie, DR Inde, efter at Kulturministeriet tirsdag offentliggjorde en rapport om citatpraksis for nyheder på danske netmedier. Rapporten viser en udbredt brug af citathistorier fra andre medier – både på DR.dk og TV2.dk, men i endnu højere grad på avisernes nyhedssites.
Ebbe Dal: Frikender ikke DR
Men Rørbye Rønn kan ikke bruge rapporten til at frikende DR for nyhedsrøveri. Det mener Ebbe Dal, direktør for Danske Dagblades Forening. For rapporten svarer slet ikke på de relevante spørgsmål.
»Du får et resultat af, hvor meget der citeres. Men ikke, hvor meget der passerer frem og tilbage mellem forskellige medietyper. Så det siger ikke noget om vores opfattelse af, at der går for meget stof fra private medier til statens medier,« siger han.
Undersøgelsen er lavet af medieforskerne Mark Ørsten og Ida Willig fra RUC. Den blev aftalt som en del af medieforliget på baggrund af diskussioner og kritik af DR for at drive licensfinansieret nyhedsvirksomhed på baggrund af private mediers historier.
I oplægget hed det, at undersøgelsen skulle ske ”med henblik på stillingtagen til inden udgangen af 2013 om der på baggrund af undersøgelsen evt. er behov for at foretage ændringer i kontrakten vedr. DR’s forpligtelser om nyheder på DR’s hjemmeside”.
Mangelfuld rapport
Men Ebbe Dal mener, at der i realiteten ikke er lavet den rapport, politikerne har bedt om. I Dals øjne blev der lagt op til en undersøgelse, der ligesom den såkaldte ’fødekæde-undersøgelse’ fra 2008 ser på, hvor citerede nyhedshistorier har deres originale udspring. Det gør den aktuelle rapport ikke.
»Havde det været det, som vi tror, medieordførerne bestilte, og som vi havde efterlyst – en egentlig fødekædeanalyse – så havde vi haft mulighed for at se hele underskoven af nyhedsstof, der spadserer frem og tilbage,« siger Ebbe Dal.
Studieleder på RUC-journalistuddannelsen Mark Ørsten har lavet undersøgelsen sammen med Ida Willig. Han fortæller, at Kulturministeriet har fået, hvad de havde budget til.
»Ebbe dal har fuldstændig ret i at det ikke er en fødekædeanalyse. Og nej, den svarer ikke på, hvor de citerede historier kommer fra. Vi skrev en projektbeskrivelse til Kulturministeriet af, hvad vi kunne undersøge, med de penge, der var til rådighed, og det blev der sagt god for. Jeg var selv med til at lave fødekæde-analysen i 2008, og det kræver meget mere tid og ressourcer, end det, vi fik stillet til rådighed,« siger Ørsten.
V: DR må ikke lave duplikator-journalistik
Venstres medieordfører, Ellen Trane Nørby, udtrykker lige som Ebbe Dal en vis skepsis omkring rapporten, da Journalisten fanger hende.
»Den viser jo kun et meget lille hjørne af hele problemstillingen, så jeg vil vente med at udtale mig politisk om de ting, der står, til der er kommet høringssvar om rapporten fra de relevante parter,« siger hun.
Hun bekræfter dog, at man hos de politiske medieordførere har fokus på, om DR.dk i for høj grad bygger sin flade på nyheder, der bliver produceret af kommercielle medier.
»Vi lever i en medievirkelighed, hvor man deler nyheder. Men det er klart, at antager det et omfang, hvor DR laver duplikator-journalistik og tager historier fra andre medier, som måske har indført betalingsmure, og gør dem gratis, så skader man branchen og vores tradition for publicistisk mangfoldighed.«
DR’s generaldirektør konkluderer som sagt, at DR ikke er værre end andre medier, når det kommet til at bringe citathistorier fra andre. Men i Ellen Thrane Nørbys øjne er der grund til at have ekstra skærpede forventninger til DR på dette område.
»Selvfølgelig skal man det. DR modtager rigtig mange statsmidler, og det her er noget, der er med til at skabe ubalance i mediemarkedet. Det har vi været bekymrede for i en årrække,« siger Ellen Trane Nørby.
S vil have ens regler for alle
Socialdemokraternes medieordfører Mogens Jensen er dog ikke enig i, at der påhvilker DR et særligt ansvar for at holde snitterne fra andres historier.
»Jeg mener, at den slags regler skal være ens for alle medier, uanset hvem der er ejere. Og i det lys er det jo positivt at se i rapporten, at de offentlige medier faktisk planker mindre end andre,« siger Mogens Jensen.
Dermed siger han dog ikke, at det ikke kan blive bedre.
»Jeg synes, det er i orden at stille krav til DR om at prioritere at have flere egenhistorier. Og hvis de fylder omkring 40 procent, som rapporter siger, så synes jeg, de skal sætte sig målsætninger om at komme endnu højere op. Men at tale om, at de ikke skal have mulighed for at bringe samme nyheder som andre, synes jeg er en grotesk diskussion.«
Haagerup: Det er en skæv præmis
DR's nyhedsdirektør, Ulrik Haagerup, siger til Journalisten, at undersøgelsen ifølge ham afkræfter en myte om DR:
»Danske Medier og danske dagblade har forsøgt at bilde befolkningen og politikerne ind, at DR bygger virksomhed på at planke andres historier. Det er derfor, Kulturministeriet har kigget på det i den her rapport. Og det er ikke nogen overraskelse for os, at rapporten gennemhuller den myte. Det er rart at få facts på bordet,« siger Ulrik Haagerup.
Han perspektiverer til USA, hvor dagbladene bløder endnu mere end i Danmark, selv om der ikke findes et stort stærkt public service-medie a la DR.
»Det er en fuldstændig skæv præmis at sige, at DR er årsagen til, at dagbladene har det svært. I USA er der ingen stærke public service-medier, og medierne derovre klarer sig dårligere end i Danmark, når det handler om at tjene penge. At der ikke findes noget public service-medie som os, betyder altså ikke, at det vil være lykken. De skyder måske skylden på os, fordi vi er den eneste fjende, de kan finde,« siger han.
Ulrik Haagerup påpeger, at undersøgelsen viser, at DR ikke planker historier udefra mere end andre.
Det lyder lidt som, at hvis alle andre citerer løs, så er det okay, at I også gør det?
»At citere er en del af det at holde offentligheden orienteret. Heldigvis er der god journalistik hos andre end os, og så er det vores opgave at viderebringe det og citere det behørigt. Den skik har altid været der,« siger han.
Ulrik Haagerup lægger vægt på, at 39 procent af DR’s historier er egenhistorier.
»Der er selvfølgelig forskel på egenhistorier, for der kan være mange kilder eller få kilder på sådan en. Vi kigger i stedet på, om vi laver noget, andre medier synes er interessant. Og der kan vi konstatere, at vi bliver citeret mindst lige så meget som andre. For nogle år siden lavede vi en opgørelse, der viste, at vi blev citeret mere end 5.000 gange på 12 måneder,« siger han.
43 procent af TV 2’s historier er egenproducerede. Hvad siger du til, at de ligger højere end jer?
»Jeg siger tillykke. Den her undersøgelse er lavet for at kigge på, om dr.dk adskiller sig fra andres måder at agere på. Og det gør vi ikke. Det er det, jeg forholder mig til,« siger Ulrik Haagerup.
(Opdateret 15.31 med kommentarer fra Mogens Jensen og Mark Ørsten.)
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Tallene i rapporten må nødvendigvis være misvisende. Særligt TV2Nyhederne har en skidt vane med i deres indslag ikke at citere de medier, hvorfra de har skrællet historien.
En problemstilling som blandt andet også Politiken-journalister kan nikke genkendende til.