DR-journalister raser over OK-udspil

 

 

DR vil have de ansatte ned i løn og forringe deres overenskomst på stort set alle punkter. "Chokerende og helt uacceptabelt," siger journalisterne om DR's udspil. Samtidig kritiserer flere DR-journalister Dansk Journalistforbund for at holde lav profil.
 

Det går ufatteligt godt i DR. Seer- og lyttertal er i top, og produktiviteten har aldrig været bedre. Men jeg mener alligevel, at de ansatte skal have mindre i løn og dårligere forhold.

Det har DRs generaldirektør Christian Nissen aldrig sagt. Men det kunne han have gjort. Det er i hvert fald situationen i DR efter ledelsens udspil til en ny overenskomst. Hverken Christian Nissen eller nogen anden chef i DR vil forklare, hvorfor journalisterne i DR kun skal have én procent mere i løn per år de næste to år.

Men det betyder, at de ansatte reelt skal gå ned i løn al den stund, at inflationen er på mere end to procent om året. Til sammenligning fik de statsansatte for nylig en stigning på 2,5 procent om året.

DR-ledelsen vil fjerne kompensationen for natarbejde, den kun et år gamle efteruddannelsesaftale, forlænge arbejdstidsopgørelsen, have alle ansatte over på Ny løn samt flere andre krav – alle sammen krav, som Journalistforbundet (DJ) ikke kan godtage.

"Det er meget provokerende," siger formanden for Journalistgruppen i DR, Bodil Rahbek.

Flere journalister i DR er endnu mere oprørte.

"Ledelsens udspil er hinsides almindelige modsatrettede krav. Det kan overhovedet ikke bruges som grundlag for forhandling," siger journalist på Radioavisen, Ole Corneliussen.

Det var også den generelle opfattelse blandt DRs cirka 1.500 journalister, da de stort set alle sammen valgte at nedlægge arbejdet den 23. april. Det skete efter tredje forhandlingsmøde, hvor DR-ledelsen lagde kravet om reallønsnedgang på bordet.

Kritik af formanden
Nogle journalister i DR ytrede i forbindelse med arbejdsnedlæggelsen utilfredshed med Journalistforbundet. Især den manglende offentlige reaktion fra DJs formand, Mogens Blicher Bjerregård. Det fik et par DR-journalister til at skrive kritiske indlæg på forbundets debatsider på nettet.

Ole Corneliussen savner også klare udmeldinger i offentligheden fra DJs formand.

"Jeg mangler at høre, hvad formanden mener. Jeg savner, at min fagforening melder klart ud over for DRs uanstændige udspil," siger Ole Corneliussen.

Den kritik står Mogens Blicher Bjerregård helt uforstående overfor. "Der er meldt klart ud flere gange på forbundets hjemmeside. Og der var ikke én, der kom med den kritik, da jeg var til stormøde i DR et par dage efter arbejdsnedlæggelsen," siger formanden for DJ, som også sidder med ved forhandlingsbordet.

Hvad mener du egentlig om DRs udspil?

"DRs krav er ganske urimelige, og udspillet peger i den helt forkerte retning af godt samarbejde," siger Mogens Blicher Bjerregård.

Så langt står de fra hinanden i grove træk:

 

DR-LEDELSENS UDSPIL

Lønramme: 1 procent mere hvert år i to år. Grundlønnen fastlåses.

Ny løn: Alle medarbejdere skal over på Ny løn. Grundlønnen fastfryses til 21.670 kroner om måneden. Alle lønstigninger forhandles individuelt.

Tidskompensation: Skal skæres bort. Mellem klokken 24 og 06 får de ansatte i dag 20 minutter kompensation hver time.

Efteruddannelses-aftalen fra 1999 skal skæres væk.

Arbejdstid: Skal opgøres over fem måneder i stedet for to. Det kommer til at betyde, at de ansatte risikerer at have meget overarbejde en del af perioden.

Tillæg til tidsbegrænsede ansatte skal væk.

Genudsendelseshonorar fra freelancere skal væk.

Jobløn – ny ansættelsesform, hvor ansatte arbejder uden arbejdstidsbestemmelser eller genetillæg.

DJS UDSPIL:

Lønramme: Minimum en lønstigning som sikrer reallønnen.

Ny løn: En større del af den individuelle lønpulje skal uddeles sammen med tillidsfolkene i DR. Kun nyansatte skal på Ny løn. Samtidig skal alle nyansatte have en tillidsmand med ved lønforhandlingerne.

Tidskompensation: Udvides fra klokken 24-06 til klokken 22-08.

Efteruddannelses-aftalen skal fortsætte.

Arbejdstid: Skal opgøres over en måned. I dag opgøres arbejdstiden over to måneder.

Dækningsområdet: DJ gør krav på at overenskomstdække alle i DR, som arbejder med indholdsproduktion.

Bedre forhold for tidsbegrænsede ansatte omkring barsel.

Freelancere skal have honorar for flere genudsendelser end i dag.

0 Kommentarer