search

DR i spil til mere superliga

Mens den tilspidsede forhandlingstaktik mellem den kommende sportskanal, Bonnier-baserede Canal 9, og distributørerne udspiller sig for åben nyhedsformidling, kan en fastlåst situation resultere

Mens den tilspidsede forhandlingstaktik mellem den kommende sportskanal, Bonnier-baserede Canal 9, og distributørerne udspiller sig for åben nyhedsformidling, kan en fastlåst situation resultere i, at endnu flere danskere kan se superligafodbold på skærmen, når den nye sæson går i luften til sommer.

For hvis ikke Canal 9 kommer ind hos de store distributører YouSee og Telia Stofa, er Bonnier tvunget til at overlade endnu flere end de seks kampe per sæson til DR, public service-stationen i forvejen er sikret. Måske helt op til 20-25 af slagsen.

Topledelsen i både YouSee og Telia Stofa afviser nogenlunde kategorisk at hente Bonnier og Canal 9 ind i varmen i deres pakker, fordi de allerede huser TV 2 Sport og de ønsker ikke at få endnu en fortrinsvis sportskanal til 20-25 kroner om måneden ind i de i forvejen dyrere og store pakker. Pakkeløsninger, som de to hoveddistributører ifølge Mediawatch.dk har oplevet et fald i. Og mon ikke finanskrisen forstærker den tendens?

Den komplicerede detaljeringsgrad i rettighedsspillet gør det ikke lettere at forstå for fodboldinteressens menigmand. Og der skal ikke herske tvivl om, at der for øjeblikket både forhandles og kommunikeres udadtil for galleriet. Realitetsforhandlinger fører man ikke i medierne, og da slet ikke prestigerettigheder af denne kaliber. Den nye tv-aftale, der løber over tre år, har trods alt kostet tv-stationerne 1,1 milliard.

Hvordan det så kan ende med helt op til 20-25 kampe per sæson på DR 1, kan man i det økonomiske lys spørge sig selv om. Svaret følger i al sin forplumrede udlægning her:

Køberen af superligakampene skal leve op til et krav om en given og fortrolig penetration. Altså, et vist antal danskere skal være i stand til at se kampene. Der blev i 2007 udbudt tre pakker, som TV2 Sport, Viasat og Telenor løb med. TV 2 Sport lever op til penetrationskravet ved placeringen hos de store distributører og har af samme grund en sikker indtægt i tv-aftalens treårige løbetid. Viasat når også ud til omkring 80 procent af danskerne.

Et godt bud på penetrationskravet er 50 procent, som altså også Canal 9 skal være i stand til at levere. Det kan de langtfra, hvis de ikke kommer ind hos YouSee og Stofa. Til gengæld gælder kravet den samlede penetration, så hvis Canal 9 og Bonnier må opgive de store distributører, kan de lægge procenten sammen med DR.

Da DR har såkaldt fuld penetration (og nej, vi er ikke midt i en seksualundervisningslektion), kan Canal 9 eventuelt nøjes med at ligge hos eksempelvis Boxer, der til efteråret overtager rollen som digital gatekeeper i Danmark – hvis altså, Canal 9 placerer flere kampe på DR for at nå op på de 50 procent. Boxer vil til den tid kun dække 15-20 procent af de danske seere.

Da norske Telenor i 2007 købte rettighederne til 66 superligakampe per sæson i tre år, skete det som en led i en strategi om at blive digital gatekeeper i Danmark. Af samme grund købte den norske udbyder også DR’s rettigheder til Olympiske Lege, Champions League i håndbold og atletik. En del af det succesrige bud på den ene superligapakke var fodboldens parters sikkerhed for mindst seks kampe per sæson på DR 1.

Telenor kunne altså ikke bruge gatekeeperrollen til at eksekvere en del af den nødvendige penetration og solgte i stedet rettighederne fra. Mens Canal 9 nu ironisk nok kan blive tvunget i armene på Boxer. Hvis forhandlingerne med YouSee og Stofa vel at mærke strander. Danske licensbetalere kan i den sammenhæng håbe på et forhandlingssammenbrud. Med Bonniers Canal 9 i digital forklædning på Boxer, vil Bonnier være tvunget til at lægge flere kampe over på DR.

– Vi er ikke nervøse, for de skal leve op til penetrationsgraden. Og så må de selv vurdere, hvad de vælger. Men kravet om en bestemt penetration er udenfor diskussion, den går vi ikke på kompromis med. Så i sidste ende kan de blive tvunget til at placere flere kampe på DR, understreger Divisionsforeningens formand Thomas Christiansen over for SportsBlokken.dk.

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen