DR har indført et »konstruktivt« nyhedskriterium

De politiske skandaler og personhistorier skal fylde mindre i nyhedsbilledet, lyder det fra flere af de store danske medier. På DR har man indført et "konstruktivitetskriterium".
06.02.2012 · 12:38

De politiske skandaler og personhistorier skal fylde mindre i nyhedsbilledet, lyder det fra flere af de store danske medier. På DR har man indført et "konstruktivitetskriterium".

Flere danske medier vil skrue ned for de personfikserede, politiske skandalehistorier. Det har blandt andet fået DR Nyhederne til at indføre et nyhedskriterium kaldet "konstruktivitet".

Det skriver Berlingske i dag.

Hos Tv 2 News, Politiken.dk og Berlingske vil man være mere påpasselige med at hoppe med på personskandaler, fordi det ofte kun virker som ren underholdning, skriver avisen.

På DR Nyheder har man draget en yderligere konsekvens: Når journalisterne på DR afdækker problemfyldte konflikthistorier, skal de også inspirere til løsninger. DR Nyheders direktør Ulrik Haagerup forklarer, at man ønsker at koble sig af det, han kalder "tabloidseringen af de danske medier".
»Det er historier om forargelse, konflikter, skurke og ofre, der dominerer, fordi det er nemme historier, der giver mange kliks i en tidspresset medieverden. Men hvis ikke vi bliver bedre til at vurdere, om der er et reelt oplysningsformål med det, vi laver, så bliver det den tabloide etik, der kommer til at være gældende for os alle og det fordummer og afsporer den offentlige debat. Det gør politik til et spørgsmål om konflikter og underholdning i stedet for samarbejde og løsninger på fællesskabets udfordringer,« siger han til Berlingske.

Ulrik Haagerup mener, at der er behov for selvransagelse i journalistfaget.
»Vi bliver nødt til at overveje, hvad det er, vores medier er til for og det er set fra vores synspunkt primært at tjene danskerne. Det kræver en mentalitetsændring, hvis kursen i den såkaldt seriøse presse skal ændres og det skal den.«

Ulrik Haagerup har siden 2007 været direktør for DR Nyheder. Og konstruktive nyheder har hele tiden været et vigtigt kriterium for ham.

I 2008 skrev han således i en kronik i Politiken, at der var behov for at supplere de normale nyhedskriterier og opfattelsen af, at en god nyhedshistorie skal være drevet af blandt andet konflikt, afsløring og dramatik:
»Der er også brug for løsninger, inspiration og historier om, at verden ikke kun er tosset, ond og farlig. At den også er fuld af muligheder, glæde og livskvalitet. Og her er en påstand: Danskerne er trætte af mediernes traditionelle verdensbilleder. Flere og flere orker ikke konflikter og politikere, der ikke kan enes. Nogle bliver mismodige af det. Andre kaster sig i armene på de medier, der udelukkende har som ambition at hjælpe folk med at slå tiden ihjel. Samtidig presser de traditionelle mediers nyhedskriterier politikere, der vil genvælges, til unuancerede, konfrontatoriske og kortfattede soundbites, der yderligere graver grøfterne dybere.«

Kommentar

06/02/2012 - 14:06

Nels Sørensen

Hæ-hæ! Det skulle vel ikke være "Helle"s skattesag, "Villy"s påklædning og middelmådige engelsk, "Frank"s og "Bjarne"s sexchikane, "Mette"s rygekabine … fortsæt selv, der har fået Ulrik Haagerup til at vågne til dåd?

Ikke at jeg ikke byder tiltaget velkomment. Det gør jeg bestemt. Bedre sent end aldrig. Men lad os nu først se, om denne 'beskyttelse' kommer til at gælde hele det politiske spektrum.

06/02/2012 - 17:15

Anna Sørensen

YES!! Det er bare så godt. Ulrik Haagerup har virkelig fat i det rigtige og det viser hans gode kronik fra 2008 også. Det kan undre at der skal bruges så lang tid til at ændre noget, der er så skidt til noget så indlysende godt og ren sund fornuft, nemlig at være kontruktiv!! At DR er til for samfundets borgere kan jo ikke komme bag på nogen, DR skal være modpol til alle de skadelige tendenser vi ser i en selvdestruktiv og pengestyret mediebranche. Det betaler vi faktisk, du og jeg, DR for at gøre. Hvis ikke DR skal være opbyggelige, konstruktive, troværdige, til gavn for samfundet, hvem så? BOB BOB

Er der nogen der er gået i selvsving så er det da medierne og en stor del af journalisterne.Vi hører fx ikke meget om VK-regeringens mange store bommerter. Er det mon fordi journalisterne selv hører til de vellønnede, der gerne vil slippe billigere i skat og kun tænker på sin personlige karriere??? ;o)

GODT GÅET !!

TV2 News er forresten et trist, men også tydeligt eksempel på det modsatte: der skal død og pine sendes nyheder ud døgnet rundt, som kan fange seerne i så stort tal som muligt. Uanset konsekvenserne. Nogen har godt nok overset at vi alle lever sammen i et samfund, og derfor jo også alle er interesserede i at det går så godt som muligt. Så er det da indlysende at TV2 News også er nødt til at være konstruktive og tænke sig langt bedre, laaaaangt bedre om.   ;o)

Mvh Anna Sørensen, Esbjerg. Blogger på gamleane.eftertanke.dk

06/02/2012 - 18:11

Thomas Pallesen

Undskyld, men er I sikre på, at det er en ny historie?

I så fald, hvad er det ny i forhold til de principper, Haagerup indførte for lidt mere end et år siden?

Seneste jobopslag

To journalister til Lollandredaktionen

Lolland-Falsters Folketidende A/S
Ansøgningsfrist: 10.04

Organisationsudviklingschef

Kræftens Bekæmpelse
Ansøgningsfrist: 10.04

Studentermedhjælper til medlemsrådgivning

A-kassen for Journalistik, Kommunikation og Sprog
Ansøgningsfrist: 05.04

Pressesekretær til Undervisningsministeriet

Undervisningsministeriet
Ansøgningsfrist: 07.04

Projektleder til Politiken Live

Politiken Live
Ansøgningsfrist: 07.04

Ingeniøren søger dagsordensættende journalist

Ingeniøren
Ansøgningsfrist: 02.04

Sjælden journalist-stilling er ledig

Sjællandske Medier
Ansøgningsfrist: 26.03

Senior Presserådgiver til KMD

KMD
Ansøgningsfrist: 15.04

Communication and Program Manager (barselsvikariat)

Unicef Danmark
Ansøgningsfrist: 01.04

Journalist til folkekirken.dk - barselsvikariat

Folkekirken.dk
Ansøgningsfrist: 26.03

Brandredaktør P1 og DR2

DR
Ansøgningsfrist: 22.03

Kommunikationschef til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

Københavns Kommune
Ansøgningsfrist: 31.03

Digital redaktør til Landbrugsstyrelsen

Landbrugsstyrelsen
Ansøgningsfrist: 26.03

BUPL søger en kreativ pressemedarbejder med skarpt politisk blik til vikariat

BUPL - BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND
Ansøgningsfrist: 28.03

Kommunikationschef til Red Orangutangen

Red Orangutangen
Ansøgningsfrist: 05.04

TV MIDTVEST søger kreativ og effektiv webklipper

TV MIDTVEST
Ansøgningsfrist: 15.04

TV2 ØSTJYLLAND søger redaktør

TV2 Østjylland
Ansøgningsfrist: 02.04

DIREKTØR - DANSK JOURNALISTFORBUND

Dansk Journalistforbund
Ansøgningsfrist: 07.04

SPECIALKONSULENT TIL STRATEGISK KOMMUNIKATION OG RELATIONSARBEJDE

INSTITUT FOR MENNESKERETTIGHEDER
Ansøgningsfrist: 29.03

Kommunikationsmedarbejdere

Københavns Universitet
Ansøgningsfrist: 22.03

Kommunikationschef

HR Navigator
Ansøgningsfrist: 01.04

Fagbladet Folkeskolen søger journalist

Fagbladet Folkeskolen
Ansøgningsfrist: 27.03