
”Ingen af dem havde jo lavet sådan en aftale, hvis de ikke havde fået besked om, at DR havde i sinde at fyre af dem,” siger fællestillidsrepræsentant Henrik Friis Vilmar. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
49 medarbejdere i DR skal i løbet af den kommende tid vinke farvel til deres arbejdsplads.
Det oplyser DR til Journalisten, efter at forhandlingerne i kølvandet på den såkaldte sindedag er afsluttet.
Langt størstedelen af de 49 medarbejdere er endt med en fratrædelse, mens en enkelt er blevet opsagt. To af dem stopper ifølge DR, fordi de har takket nej til nye stillinger på væsentligt ændrede vilkår.
Ifølge Henrik Friis Vilmar, Dansk Journalistforbunds fællestillidsrepræsentant i DR, udgør langt størstedelen DJ-medlemmer.
”Det endte med, at 39 DJ-medlemmer lavede en aftale og på den måde ikke fik en decideret fyreseddel,” siger han.
Kede af det
Men uanset hvordan man vender og drejer formuleringerne, står en ting klart:
”Ingen af dem havde jo lavet sådan en aftale, hvis de ikke havde fået besked om, at DR havde i sinde at fyre af dem,” siger Henrik Friis Vilmar og fortsætter:
”Dem, der ender med at skulle stoppe, er selvfølgelig kede af det. De havde da helst fortsat i deres job, og mange har svært ved at forstå, hvorfor det her er nødvendigt.”
Medarbejderne i DR’s to store producerende afdelinger – DR Nyheder og DR Kultur, Børn og Unge – fik i slutningen af august besked om, at DR på tværs af de to afdelinger ville nedlægge op mod 100 stillinger.
Det sker som led i DR’s digitale strategi, hvor DR vil bruge flere ressourcer på at udvikle de digitale platforme DRTV og DR Lyd og bruge færre penge og medarbejdere på at producere indhold og programmer.
Tidsbegrænsede og freelancere har ikke fået besked
Selv om forhandlingerne i kølvandet på sindedagen nu er overstået, er det ikke ensbetydende med, at alle medarbejdere i DR kan ånde lettet op.
Tilbage er et udestående med tidsbegrænsede ansatte og mere eller mindre faste freelancere, som endnu ikke ved, om de fremover er på DR’s lønningsliste.
Ifølge Henrik Friis Vilmar er det sikkert og vist, at en del af dem vil få besked om, at de ikke får forlænget deres kontrakt eller bliver vagtsat fremover. Hvor mange det drejer sig om, har han dog ikke fået svar på.
”Jeg har opfordret ledelsen til at melde klart ud over for de løstansatte hurtigst muligt. Det har de reageret på ved at love, at de meget snart vil melde ud, og det håber jeg bliver i løbet af de næste dage,” siger han og tilføjer:
”Og jeg har da en forventning om, at de freelancere, der har været fasttilknyttet huset, får besked tre måneder i forvejen, så de har tid til at finde noget andet. I det hele taget synes jeg, at man skal give folk besked i bedst mulig tid,” siger han.
Har udløst protester og arbejdsnedlæggelser
Flere medarbejdergrupper i DR har siden sindedagen rejst skarp kritik af DR’s ledelse, og afdelinger har haft nedlagt arbejdet i protest over, hvad de har opfattet som løftebrud fra generaldirektør Maria Rørbye Rønns side, da hun sidste år sagde, at der ikke ville komme fyringer i forlængelse af præsentationen af den digitale strategi.
Mens det har stået på, har tillidsrepræsentanterne gjort sit for at få forhandlet rimelige aftaler.
”Der har vores tillidsrepræsentanter bare gjort et rigtig godt arbejde og forhandlet de bedst mulige aftaler hjem. De har virkelig knoklet for, at de, der var stillet en fyring i udsigt, skulle have de bedst mulige aftaler,” siger Henrik Friis Vilmar.
”Og nu håber jeg, at vi fremover kan undgå fyringer. Uanset om det er fyringsrunder eller fyringer fremadrettet, for det gør rigtig ondt på dem, der bliver afskediget, og det gør ondt på virksomheden,” siger han.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.