DR-general: »Denne plan er ikke lavet for at tækkes nogen politikere«

DR-general Maria Rørbye Rønn mener, udflytningen af cirka 150 medarbejdere styrker både DR og de redaktioner, som flytter. »Selvfølgelig har jeg forståelse for, at hver enkelt medarbejder bliver sat i en vanskelig situation.« Hun afviser, at beslutningen bunder i nogen form for politisk pres

DR-ledelsen vil flytte cirka 150 medarbejdere fra København til Aarhus og Aalborg, som Journalisten kunne fortælle i formiddags. Medarbejdere og tillidsfolk er kritiske over for de konsekvenser, udflytningen kan få.

DR's generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, understreger, at planen vil styrke DR, og at den på ingen måde er udtryk for politisk pres.

»Meningen er, at vi skal sikre, at DR også i fremtiden er relevant for hele befolkningen. DR tilhører alle danskere, og derfor skal vi også være relevante for alle danskere. Vi har i flere år styrket vores tilstedeværelse uden for hovedstaden, og det har været en succes. Derfor tager vi nu endnu et skridt i den retning,« siger hun til Journalisten.

Hun understreger, at det betyder meget for DR's indhold, hvor det produceres.

»Når man laver tv, radio og net, så betyder det noget, hvor man er forankret. Man hører andre stemmer og får et andet perspektiv på tingene. Det, mener vi, er helt afgørende for, at DR's programmer er relevante for hele befolkningen.«

»Vi kan se, det virker«

Har DR så ikke været relevant nok for hele befolkningen indtil nu?

»Vi har styrket dækningen uden for København flere gange, senest har vi flyttet B&U til Aarhus og etableret en velfærdsredaktion. Det her bygger på en langsigtet strategi om at styrke tilstedeværelsen, og vi kan se, det virker.«

Kan jeg få et ja eller nej på, om DR indtil nu har været relevant nok for hele befolkningen?

»Det her er en plan, som skal sikre, at alle i hele befolkningen, uanset hvor man bor, oplever, at DR skaber værdi og laver relevante programmer. Det tror jeg, vi kan blive endnu bedre til.«

Forståelse for en vanskelig situation

Tillidsmand Henrik Friis Vilmar mener, at de berørte medarbejdere kan blive kastet ud i en personlig krise, når de får at vide, at de skal flytte til Aarhus eller Aalborg.

»Det giver en række problemer for nogle af de berørte medarbejdere. Det kan godt være, man har lyst til at flytte til Aarhus eller Aalborg, men kan familien flytte med? Kan din ægtefælle få job, og hvad med børnene? Man kaster de berørte medarbejdere ud i en personlig krise,« sagde han i formiddags til Journalisten.

Maria Rørbye Rønn kan godt forstå, at mange medarbejdere kan stå med den følelse.

»Ja, det kan jeg godt forstå. Jeg håber, at rigtig mange af vores enormt dygtige medarbejdere vil overveje at flytte med. Men selvfølgelig har jeg forståelse for, at hver enkelt medarbejder bliver sat i en vanskelig situation, fordi man skal træffe et valg, som på mange måder er indgribende i ens liv. Det er en svær beslutning, som vi – sammen med de faglige organisationer – vil have fokus på at støtte alle medarbejdere i, uanset om de vælger at flytte eller ej.«

Styrkelse af de valgte redaktioner

DR Sporten er en af de redaktioner, der skal flyttes fra København til Aarhus. Nyheden var en mavepuster for hele redaktionen, fortæller journalist og kommentator Jens Jacob Juulsager i interviewet her

Men Maria Rørbye Rønn understreger, at hun mener, der er tale om en styrkelse af de redaktioner, som flyttes ud.

»Det er en styrkelse af de redaktioner, som skal flytte. Den nye kulturredaktion skal for eksempel lave et nyt kulturmagasin til DR2. Vi styrker også Sporten med en central placering i landet og en ambition om at komme mere rundt til alle de begivenheder, som finder sted langt fra hovedstaden.«

Har valgt redaktioner, der står stærkt

Ud over DR Sporten skal også DR Vejret, ’Madmagasinet’ på DR1 og ’Kontant’ på DR1 flytte redaktionen fra DR Byen i København til Aarhus.

Hvorfor er det lige de redaktioner, I har valgt ud?

»Vi har valgt redaktioner, som står stærkt i dag, men hvor en ny placering vil indebære muligheder for at tænke nyt, udvikle indholdet og få nye samarbejder. I Aarhus kobler vi for eksempel 'Kontant' og 'Madmagasinet' sammen med de stærke kompetencer, der allerede er på både livsstil og undersøgende journalistik,« siger Maria Rørbye Rønn.

Hos Sporten er medarbejderne kritiske over for, at det lige er dem, der skal flytte ud, fordi de allerede dækker provinsen godt. Har de ret?

»Det er rigtigt, at Sporten allerede kommer godt rundt i landet. Men vi er sikre på, at både Sporten og Vejret med en ny central forankring i Aarhus får endnu bedre muligheder for at komme rundt.«

DJ: Ledelsen er ordentlig

DR-ledelsen betragter udflytningen som så indgribende i medarbejdernes hverdag, at de vil blive varslet med opsigelsesvarsel. Det betyder, at medarbejderne som udgangspunkt kan betragte sig som opsagt, hvis de ikke vil acceptere en udflytning. Både ledelse og tillidsfolk er dog indstillede på at forsøge at forhandle sig til andre løsninger end opsigelser, for eksempel omrokeringer.

Det kan umiddelbart lyde hårdt, at en medarbejder kan blive opsagt, hvis han eller hun ikke vil flytte. Men faktisk roser Dansk Journalistforbunds formand, Lars Werge, DR-ledelsen for at gøre brug af det fulde opsigelsesvarsel. Det giver nemlig mulighed for, at de medarbejdere, som ikke vil acceptere en udflytning, får de vilkår, der gælder for opsagte medarbejdere i overenskomsten. Alternativet ville være, at DR blot flyttede medarbejdernes arbejdssted uden at tilbyde en opsigelse.

»Jeg synes, DR håndterer det på en ordentlig måde, når man anerkender, at der er tale om så indgribende en ændring, at man vil overholde opsigelsesvarslet jævnfør overenskomsten,« siger Lars Werge.

Maria Rørbye Rønn ønsker ikke at gå ind i detaljer om de vilkår, der vil gælde for medarbejdere, der ønskes udflyttet.

»Vi skal ikke ind i de konkrete vilkår, for det bliver en del af dialogen med de faglige organisationer. Den dialog er uhyre vigtig, for vi skal sammen støtte medarbejderne i denne proces. Men jeg er selvfølgelig glad for, at Lars Werge kvitterer for, at vores fokus er på at støtte medarbejderne,« siger hun.

Afviser politisk pres

Både Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance jubler over, at DR udflytter arbejdspladser. Dansk Folkepartis medieordfører, Morten Marinus, understreger dog, at han gerne ser flere medarbejdere flyttet til provinsen.

»Jeg vil ikke udelukke, at vi kan finde på at kræve endnu mere fra politisk hold. Der er stadig et kæmpe flertal af DR-medarbejdere i København, når de er flyttet ud i 2017 og 2018. Ingen skal være overrasket i DR, hvis vi kræver flere medarbejdere flyttet ud,« sagde Morten Marinus til Journalisten tidligere i dag.

Men Maria Rørbye Rønn afviser, at beslutningen på nogen måde er påvirket af politisk pres.

»Nej, denne plan er ikke lavet for at tækkes nogen politikere, men fordi vi har en ambition om at udvikle vores indhold.«

Kan man som medarbejder i DR forvente flere udflytninger?

»Nej, vi har ingen planer om en bølge to. Vi har lavet en samlet plan, som vi mener er rigtig og nødvendig for at sikre relevansen af vores programmer i de kommende år,« siger Maria Rørbye Rønn.

Hvor kommer pengene fra?

DR forventer engangsudgifter til udflytningen på cirka 40 mio. kroner fordelt over tre år. Derudover vil ledelsen investere cirka 44 mio. kr. i indhold, programmer og produktion uden for hovedstaden.

Maria Rørbye Rønn fortæller, at pengene er fundet to steder.

»Vi har fundet pengene ved effektivisering af vores indkøb og ved at opsige et lejemål ved TV Byen. Vi har prioriteret det her, fordi det er vigtigt, at vi kommer mere ud i landet, og det koster altså penge,« siger hun.

1 Kommentar

Ole Rasmussen
6. APRIL 2016
Jeg synes ikke generalen er
Jeg synes ikke generalen er troværdig, jeg synes ikke institutionen er troværdig, desværre og gentager gerne mit indlæg:

Jeg giver ikke meget for DRs forklaring på at udflytte Vejret, Sporten og Kontant til provinsen for at skabe en bedre forståelse for DR i provinsen. Det får næppe heller nogen indflydelse på Vejret eller Sporten, eller for den sags svindlerne som afdækkes i Kontant, som jo må være jyder! Det Mad magasin jeg så i aftes, det første i en serie, var total tåbeligt, så måske derfor det skal flyttes. Måske skulle man flytte nyhederne til RY, og Underholdningsafdelingen til Århus, så kan vi allesammen blive helt rundt på gulvet.