DR frifindes for at bruge skjult kamera i Kontant

Det var helt i orden, da DR's Kontant anvendte skjult kamera i et indslag om handel med hunde. Det fastslår Højesteret i en dom i dag.  DJ finder dommen "vigtig".

Det var helt i orden, da DR's Kontant anvendte skjult kamera i et indslag om handel med hunde. Det fastslår Højesteret i en dom i dag.  DJ finder dommen "vigtig".

Landets domstole har dog været stærkt splittede i sagen, hvor de to journalister fra DR benyttede sig af skjult kamera for at beskrive handel med hundehvalpe.

Først frikendte byretten de to medarbejdere fra Kontant, som stod anklaget for at krænke privatlivets fred ved at bruge skjult kamera til at dække de ulovlige forhold for opdræt af hunde i et privat hjem. Dernæst omstødte Vestre Landsret dommen og idømte journalisterne 10 dagbøder af 1000 kroner. Og nu har Højesteret så endelig slået fast, at det var helt i orden at bruge skjult kamera til at afdække en sag af "væsentligt betydning for offentligheden".

Dog med det mindst tænkelige flertal på blot tre ud af Højesterets fem dommere i sagen:

"På den anførte baggrund bemærker vi, at der ganske vist var tale om fotografering i den fotograferedes bolig, men fotograferingen netop skete på grund af boligens anvendelse til udøvelse af erhvervsmæssig handel med hunde og i det lokale, der blev anvendt til fremvisning og salg af hunde, ligesom fotograferingen havde fokus på hundene," udtaller flertallet i Højesteret.

I Højesteret ønskede Rigsadvokaten i øvrigt, at bøden skulle have været endnu større, men nu går de to journalister fra Kontant fuldstændigt fri.

DJ's formand, Mogens Blicher Bjerregård, er glad for dommen:

"Jeg er glad for dommens bemærkninger om, at de journalistiske vurderinger, der blev taget i forhold til anvendelsen af skjult kamera, blev godtaget fordi historien var væsentlig. Dommen viser samtidig, at det er vigtigt, at skjult kamera kun skal bruges, når det er nødvendigt, og når andre arbejdsmetoder er forsøgt brugt."

Konkret drejer Kontant-programmet sig om et ægtepar ved Herning, der i 2009 blev filmet i køkkenet på deres landejendom, uden at de vidste det.

Se også DR.dk: Købte katten i sækken hos hundhandler

0 Kommentarer