
Freelancere og de fastansatte får det samme i lønstigning i DR. Foto: Dr Pressefoto
Mediernes fastansatte medarbejdere kommer ofte i første række, mens freelancerne bliver glemt. Sådan lyder kritikken tit, når der tegnes nye overenskomster.
Senest mødte det i foråret kraftig kritik fra freelancere, at det ikke lykkedes DJ at lave en freelanceaftale på dagbladsområdet.
Men i den nye overenskomst mellem DR og Dansk Journalistforbund er der lønstigninger på 6,04 procent de næste to år til både freelancere og fastansatte.
Samtidig er det aftalt, at freelancere får løn under efteruddannelse, når chefen vurderer, at kurserne er relevante for DR. Den ret havde de ikke tidligere. Og freelancere får i fremtiden automatisk de samme ulempetillæg som deres fastansatte kolleger.
De fastansatte bakkede op
Set med freelancernes øjne følger DR-overenskomsten i samme positive spor som overenskomsten på TV 2, hvor der for første gang blev lavet en freelanceaftale, der afløser TV 2-ledelsens ensidige ”freelanceerklæring”.
Tidligere bestyrelsesmedlem i FreelanceGruppen Jørgen Laurvig var med i begge forhandlingsdelegationer. Og han siger, at resultatet i DR og på TV 2 skyldes, at de fastansatte begge steder prioriterede freelancernes vilkår højt i forhandlingerne.
”Det er afgørende, at de fastansatte bakker op om freelancernes krav og prioriterer dem højt. Der er jo ikke meget, freelancerne kan gøre selv. De kan for eksempel ikke strejke. Derfor er de afhængige af, at de fastansatte siger, at de er bekymrede over freelancernes vilkår,” siger Jørgen Laurvig.
Han tilføjer, at han dermed ikke siger, at tidligere overenskomstforhandlinger, hvor freelancerne følte sig overset, er de fastansattes skyld.
På dagbladsområdet er forhandlingerne for eksempel meget mere komplicerede, fordi der ikke er tale om én arbejdsgiver, men et stort antal arbejdspladser med meget forskellige interesser og økonomi, siger Jørgen Laurvig.
Erfaring skal honoreres
Jørgen Laurvig hæfter sig selv ved, at overenskomsterne i DR og TV 2 understreger, at ikke alle freelancere skal have samme løn.
”Der er en erkendelse både i DR og TV 2 af, at freelancere er en meget sammensat gruppe, som ikke kan skæres over en kam. Og der er en erkendelse fra arbejdsgivernes side af, at freelancere er en arbejdskraft, som betyder meget for begge virksomheder,” forklarer han.
Det store slagsmål på både DR og TV 2 var blandt andet, at nyuddannede freelancere får den samme timeløn som en kollega med 15-20 års erfaring.
På TV 2 blev aftalen, at lønnen fremover består af en grundsats og en personlig løndel. Det lykkedes ikke i DR.
”Men freelancere, der får en højere timesats, fordi de har en specialviden i DR, stiger nu automatisk i løn. Det gjorde de ikke tidligere, hvor de selv skulle forhandle lønstigningen. I fremtiden får alle freelancere automatisk den samme lønstigning i kroner og ører,” siger Jørgen Laurvig.
Han ser de to overenskomster som et stort skridt væk fra en situation, hvor alle freelancere får det samme i løn.
”Nu forholder DR og TV 2 sig til, hvilken journalist, fotograf eller grafiker de sidder over for, og hvad vedkommende kan. Det er vigtigt, at arbejdsgiverne ikke kan købe sig til billig overkvalificeret arbejdskraft,” siger Jørgen Laurvig, der selv er freelancer i DR.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.