DR får ros for uredigeret kritisk interview

Da DR bragte endnu en dokumentar om Jyske Bank og skattely, lagde de hele det konfronterende interview på nettet - uredigeret. Både Jyske Bank og rektor på DMJX roser initiativet. »Vi opfatter det som en nyskabelse,« siger Jyske Bank

Jyske Bank var meget utilfredse med behandlingen, da DR bragte den Cavling-vindende dokumentarserie 'I skattely'. Banken ville have, at DR fremlagde råbånd fra de hemmelige optagelser, der udgjorde en bærende del af dokumentationen for anklagerne mod Jyske Bank.

Men da DR i torsdags bragte en opfølgende dokumentar med anklager om Jyske Banks arbejdsmetoder i skattely, var der ikke noget brok fra banken. DR valgte denne gang at lægge en uredigeret version af det konfronterende interview på nettet.

»Vi syntes, det var en rigtig god ide og befordrende for, at vi imødekom tilbuddet om at stille op til interview. Vi opfatter det som en nyskabelse, og det er prisværdigt for den udenforstående iagttager, at man kan få alle nuancer af sagens substans,« siger afdelingsdirektør i Jyske Bank Erik Q. Hansen.

Hverken nyhedsdirektøren på DR, dokumentarredaktøren på TV 2 eller rektor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) kan huske tidligere eksempler på konfronterende interviews, der er blevet offentliggjort uredigerede på nettet. Nyhedsdirektør på DR, Ulrik Haagerup, mener dog ikke, det er »særlig usædvanligt«, at DR gør det.

»Vi har ønsket at være så fair som overhovedet muligt. Det er alvorlige anklager, som tidligere ansatte og kunder kommer anonymt med i programmet. Derfor er det rimeligt, at banken for lov til at svare så grundigt, som banken ønsker at gøre,« siger Ulrik Haagerup.

Han understreger, at det intet har at gøre med diskussionen om offentliggørelse af råbånd fra 'I skattely'.

DR kan muligvis lave samme øvelse igen.

»Hvis vi og dem, vi interviewer, synes, det er på sin plads og rimeligt, så kunne vi godt finde på at gøre det en anden gang,« siger Ulrik Haagerup.

Da Jyske Bank sidste år angreb DR for ikke at fremlægge råbåndene, fik banken støtte af rektor for DMJX Jens Otto Kjær Hansen. Han argumenterede i flere medier for, at journalister fremlægger meget mere af deres research. På den måde kan mediebrugerne i højere grad gå ind og skabe deres eget billede af virkeligheden, lød det. 

Derfor er Jens Otto Kjær Hansen også meget begejstret for, at DR i denne omgang har vagt at lægge hele interviewet frem.

»Nu kan alle kan lave deres egen tolkning og er ikke længere bundet af den vinkel, journalisten vælger. Det er sådan en åbning, der skal til, for at medierne kan bevare troværdigheden. Der sker rigtig meget med opfattelsen af historien, når man også får en anden tilgang og viden. Jeg synes, det er meget prisværdigt, og jeg håber, det danner skole,« siger Jens Otto Kjær Hansen.

Det er ikke umuligt, at man vil gøre det samme på TV 2, fortæller dokumentarredaktør Lasse Bjerre. Han husker ikke, at TV 2 har offentliggjort uredigerede optagelser af hele interviews, men han har været med til at offentliggøre længere sekvenser end dem, der er vist på tv, fra 'Operation X'.

»Hvis der er tale om en åben kilde, som stiller op til et interview på klare præmisser, så kan jeg ikke se, at der skulle være problemer med det. Det kommer selvfølgelig an på den konkrete situation, og det er ikke noget, vi vil gøre ved alle historier. Vi redigerer programmer med den professionalisme og troværdighed, vi har. Men der kan være tale om det i nogle tilfælde, og der vil vi overveje det,« siger Lasse Bjerre, der tilføjer, at det også er et spørgsmål om ressourcer.

1 Kommentar

Steen Ole Rasmussen
6. FEBRUAR 2014
Jyske Banks kommunikative
Jyske Banks kommunikative strategi er klar.
Konklusionen af udsendelsesrækken, "i skattely", forsøges undermineret med påstanden om, at det, som ikke blev bragt, af 11 timers optagelser, vil underminere udsagnsværdien af det, som blev bragt i den prisbelønnede serie.
Påstanden er implicit den, at det bragte ikke kunne stå selv!
Det kan man selvfølgelig ikke dokumentere eksplicit. Så derfor fortsætter man og fortsætter med det implicitte.
Man kan undre sig over, at journalisten lader denne patetiske adfærd udfolde sig på den måde. Hvorfor lader man sig besudle af slet skjulte økonomiske incitamenter!
Hvad får man ud af det?
Djøffistand er ikke død, men der lugter her på stedet!

Søg på: ”sandheden tenderer mod at gå under for økonomien”