DR får intern kritik efter brug af Lars Løkke Rasmussen som vært

Det giver Lars Løkke Rasmussen og hans nye parti politisk eksponering, når han optræder som vært i programmer om Klaksvíkstriden, lyder ny kritik fra lytternes og seernes redaktør i DR

Det gav anledning til løftede øjenbryn, da Lars Løkke Rasmussen blev præsenteret som vært på en historisk udsendelsesrække om Klaksvíkstriden, som blev sendt på DR2 i august.

Dengang var flere eksperter betænkelige ved, at den tidligere statsminister indsamlede vælgererklæringer til sit nye parti Moderaterne, mens han samtidig skulle være bærende fortæller i historiesatsningen om striden på Færøerne.

Beslutningen om at lade Lars Løkke Rasmussen fungere som vært får nu kritik i en klumme fra lytternes og seernes redaktør i DR, Jesper Termansen:

”Det er for mig at se oplagt, at når DR vælger Lars Løkke Rasmussen, giver det også partistifter Lars Løkke Rasmussen en mulighed for en eksponering, som han kan bruge i sit politiske projekt,” lyder det blandt andet fra Jesper Termansen.

Seer fik ret

I klummen skriver Jesper Termansen, at han er overbevist om, at det ikke har været intentionen at give Lars Løkke Rasmussen en fordel, men at DR skulle have fravalgt ham som vært, da Moderaterne begyndte at indsamle vælgererklæringer.

Netop dét har en seer klaget over til DR, men public service-virksomheden har umiddelbart afvist kritikken. Seeren får dog opbakning fra Jesper Termansen:

”Lige siden Lars Løkke Rasmussen omkring årsskiftet skabte et politisk netværk, har det også været til at forudse, at det kunne indbefatte muligheden for, at han også ville stå frem som partistifter. Senest da Løkke så faktisk valgte den vej, burde DR have fravalgt ham som vært,” skriver Jesper Termansen i klummen.

DR: Lars Løkke var en oplagt formidler

Da programmet mødte kritik i august, afviste redaktør på ’Klaksvíkstriden’ Charlotte Kjørup Mauritzen kritikken af værtsvalget. Hun henviste til, at Lars Løkke Rasmussen var valgt som vært på baggrund af sit indgående kendskab til Færøerne og landets historie:

”Lars Løkke Rasmussen er valgt som fortæller i denne historiske DR2-serie, fordi han har indgående viden om Færøerne og kender til Klaksvíkstriden i detaljer. Han kan samtidig give sagen ekstra perspektiv, da han som Danmarks tidligere statsminister har siddet som ansvarlig for Rigsfællesskabet,” skrev redaktøren dengang i et mailsvar til Journalisten.

I dag er det Lisbeth Langwadt, der er programansvarlig for ’Klaksvíkstriden’. Selv om Jesper Termansen har rettet kritik af Lars Løkkes værtsrolle, så fastholder Lisbeth Langwadt, at Lars Løkke Rasmussen egnede sig som vært til historieformidling på DR2:

”Som vi tidligere har sagt, så er det altid en vurdering fra gang til gang ud fra det konkrete program og den konkrete person, når vi vælger værter og fortællere til vores tv-programmer. I dette konkrete tilfælde var vores vurdering, at Lars Løkke Rasmussen med hans mange faglige og personlige indsigter i lige netop Klaksvíkstriden, var en oplagt formidler af dette specifikke emne – et emne, som ikke har noget med hans politiske ståsted at gøre vel at mærke,” skriver hun og fortsætter:

”Vurderinger er også lavet ud fra, at Lars Løkke Rasmussens parti på daværende tidspunkt ikke var opstillingsberettiget til Folketinget – og partiet var desuden ikke stiftet, da kontrakten for programmet blev indgået. Hvis der inden for programmets sendeperiode var blevet udskrevet valg til Folketinget, var det selvfølgelig noget, der var blevet håndteret inden for de etiske retningslinjer på området, lige som alt andet.”

0 Kommentarer