Dr.dks tabloide nedsmeltning

Skal DR nu konkurrere med EB og BT?

Skal DR nu konkurrere med EB og BT?

I går passerede jeg på en daglig scanning også forbi dr.dk. Det vil sige, først troede jeg, jeg var gået forkert i byen, men både adressefelt og logo bekræftede mig i, at den var god nok.

Eller rettere – den var helt gal.

Nu er jeg jo far. Til tre drenge, hvoraf den yngste begynder i skolen denne sommer.

Normalt, når de har spurgt om hændelser fra den store verden – jordskælv i Italien, folketingsvalg eller en vurdering af Danmarks seneste landskamp – har vi kunnet læne os op ad DRs public service-tilgang, også online.

Selvfølgelig kortfattet, og med en evig og irriterende tendens til promovering af egne programmer og vinkler, men altid saglig på sagen på dagen. Og uden triviel dramatisering og brug af verbale eller visuelle knaldeffekter.

De dage er angiveligt ovre. Dr.dk har fået ny forside. Og det varsles tilmed, at større dele af sitet i den kommende tid også vil blive "moderniseret og tilpasset" ud fra samme devise.

Tilpasset hvad?

6 uf af 10 rubrikker var onsdag aften tabloide. Jeg har intet mod tabloide historier, men jeg vil gerne selv vælge min platform for dem. Og jeg forventer ikke at DR her tager konkurrencen op med Eb.dk eller Bt.dk.

Er det publicistisk at skrive at DR modtager godt 3 milliarder kroner om året for at udlægge teksten for danskerne? Eller tilføje, at nationen største udfordring måske er, at det kollektive dannelses- og uddannelsesniveau skal løftes. Vi er et vidensland. Vi er oplyste borgere. Vi er demokratiske.

Og imens udbasunerer DR:

"Kvinde faldt i haven
Død af hækkesaks i øjet"!

En tragisk men aldeles perspektivløs og triviel historie. Endda slået med hvide typer i rød boks, så vi er sikre på, at brugerne fokuserer på den. Det er ren tabloid-effekt.

En anden historie er suppleret af et foto af et kvindebryst, der skal tease en historie om transplantation af hud fra ryggen til brystet. Og nej, jeg er ikke bornert. Men brugen af valgte visuelle virkemidler siger meget om graden af saglighed.

Først noget tilfældig og dramatisk død. Og derpå en portion banal lystpirring i form af velformet kød.

Jeg kunne også se en ren ugebladssællert:

"Twillight-stjerne er Hollywoods bedst betalte"!

Nå, siger jeg. Og hvorfor skal jeg vide det?

Og jeg kunne få mere død og blå blink:

"En er dræbt: Motorvej er åbnet igen efter dødsulykke."!

Selvfølgelig var der andre historie. Fx om skatteforhandlingerne. Men også her med tabloid indgang i form af personbåret vinkling.

Dr.dk reducerer efter omlægningen – hvor underrubrikkerne er væk – systematisk det komplekse til det personbårne:

"Thorning vil ….", "Løkke skal …"' "Dam Kristensen vil …".

Det er aldeles historieløst. Det er uden udredende ambitioner.

Jeg er sikker på at sagligheden lever på DRs undersider og i hele den kompetente organisation. Men forsiden er organisationens valg af identitet. Den signalerer: Det her vil jeg være kendt for. Det står jeg for. Og ikke mindst: Sådan vil jeg forny mig!

Tag en tur over på BBC. Her er verden i centrum – ikke den enkeltes skræk- eller drømmeunivers i form af borende hækkesaks eller høje Hollywood-lønninger.

Jeg lavede et nyt tjek torsdag morgen. Og Dr.dk bekræfter i sin redigering, at den tabloide vej er koncernens netstrategi:

"Skulle kun ses i Rusland:
Rybak smider tøjet i video"

Hvem er Rybak?

Og:

"Aftenshowet: Hun har slået sig selv ihjel fem gange"!

(Det giver ingen mening.)

Og:

"Så hykleriske er danske forældre"!

Ifølge DR har stationen "moderniseret og tilpasset" for at øge oplysningsgraden:

"Vi har forenklet og tilpasset dr.dk's forside, så du nu i højere grad kan skabe dig et overblik over de vigtige og aktuelle nyheder fra Danmark og resten af verden, samt alt det bedste fra både tv og radio."

Det er svært at få prioriteringerne med drama, kendisstof og konfliktorienteret personvinkling til at stemme overens med visionen om at give overblik over det vigtigste. Med mindre DR forsøger at ramme et ungdomssegment, der ligger noget under gymnasieniveau.

Jeg har undervist i samfundsfag. dansk og historie i 9. klasse. Vi startede tit dagen med: Hvad er der sket af vigtigt i den store verden? De unge kunne ofte mande sig op til at formulere historier om EU eller klimaforandringer. De er faktisk interesserede i verden omkring dem. Mere end DRs forside giver dem anledning til.

Det er begrædeligt, at jeg stort set ikke fandt en indgang på Dr.dks forside, som jeg ville anbefale dem, til en perspektivering.

Ønsker DR at dette skal være mit forældreråd:

"Hov drenge. Ikke noget med at gå på Dr.dk. Det har far jo sagt!".

0 Kommentarer

data_usage
chevron_left
chevron_right