DR: Det skal koste buksevand at ansætte praktikanter før tid

DR's nyhedsdirektør, Ulrik Haagerup, mener, at praktikstederne skal indgå en musketer-ed om, at man ikke ansætter praktikanter før tid. TV 2 foreslår sanktioner til praktiksteder og studerende, der overtræder reglerne. Men TV 2 vil ikke acceptere det nuværende system

»Jeg vil ikke på forhånd foreslå sanktioner, men at de store arbejdsgivere skal drøfte en musketer-ed og interne sanktioner som "offentlig buksevand", hvis nogen alligevel bryder reglerne.«

Sådan siger nyhedsdirektør i DR Nyheder Ulrik Haagerup før et møde senere i dag mellem de største praktiksteder. På mødet hos Danske Medier i København er netop den kommende praktiksøgning på dagsordenen.

For to uger siden meddelte TV 2 Nyhederne, TV 2 Sporten og TV 2 Regionerne, at de ansætter praktikanter allerede 11. april. Det er dagen inden den såkaldte praktikmesse i Odense 12. april – og fire dage inden der ifølge formand for praktikudvalget Christian Kierkegaard kan ske ansættelse fredag 15. april klokken 10.

Uenigheden om afviklingen af praktiksøgningen i år kan ifølge nyhedsdirektør i DR Nyheder Ulrik Haagerup kun undgås ved, at praktikstederne indgår en musketer-ed om, at praktikstederne ikke ansætter før et bestemt tidspunkt. Ellers har praktiksystemet spillet fallit.

»Hvis praktikstederne ikke kan nå til enighed, er det også fint. Så er der bare ikke nogen regler. Men jeg går ud fra, at vi bliver enige,« siger Ulrik Haagerup.

Uden praktiksystem hersker jungleloven

Ulrik Haagerup siger, at uanset hvordan den aktuelle praktiksøgning forløber, »skal DR Nyheder nok klare sig«.

»Men hvis andre bryder reglerne åbenlyst, så er konsekvensen, at der ikke er nogen regler. Så hersker jungleloven,« forklarer han.

På TV 2 Nyhederne siger chefredaktør Jakob Kwon, at han er åben over for at lave en musketer-ed med de andre praktiksteder.

»Vi skal finde et fælles grundlag. Det er vi meget åbne over for. Vi har ikke lagt skjul på, at vi ikke er tilfredse med den nuværende model, fordi der ikke er nogen regler, kun henstillinger. Det er ikke en god model,« siger han.

Ulrik Haagerup håber, at man når til enighed om, at man ikke ansætter før tid.

»Hvis man ikke holder selvjustits, er det dem, der opfører sig ordentligt, der taber,« siger han.

TV 2: Snydere bør blacklistes fra næste runde
Ifølge Ulrik Haagerup kommer sanktioner også på dagsordenen på mødet i dag.

»Vi skal diskutere, hvad konsekvenserne for overtræderne skal være – også for de studerende,« siger Ulrik Haagerup, der udtaler sig på vegne af DR Nyheder.

Ulrik Haagerup er ligeglad med, hvornår praktikstederne ansætter, så længe alle bare er enige om tidspunktet.

»Bare vi er enige om klokkeslæt.«

Jakob Kwon mener, man skal indføre sanktioner over for både praktiksteder og studerende, der ikke overholder reglerne.

»Vores forslag er, at hvis man snyder, så bliver man blacklistet fra systemet i næste runde. Samtidig forpligter de andre praktiksteder sig til at tage det antal praktikanter, der kommer i overskud,« siger Jakob Kwon.

TV 2 vil have Panikdagen genindført  

Nyhedschef på TV 2 Nyhederne Jacob Nybroe har tidligere afvist, at TV 2’s model med at ansætte allerede 11. april er usolidarisk. Han mener, at den kommende praktikmesse i Odense bliver et »loppemarked«.

Jakob Kwon siger, at TV 2 Nyhederne gerne ser, at man vender tilbage til det gamle praktiksøgningssystem med panikdag.

»Selv om det heller ikke var et perfekt system. Men der var trods alt faste regler,« forklarer han.

Er det ikke lidt sent at komme med det forslag – her to uger før praktikmessen?

»Vores repræsentant i praktikudvalget har hele tiden sagt, at vi var imod den nye model, og at vi ville foretrække at vende tilbage til panikdagen,« siger Jacob Kwon. 

Ulrik Haagerup har ikke noget bud på sanktioner. Men han konstaterer, at praktikudvalget ikke kan true med at fratage praktikstederne deres praktikpladser. Det har Undervisningsministeriet allerede slået fast i en tidligere sag mod BT.

Journalisten prøver at få en kommentar fra Danske Mediestuderende.

2 Kommentarer

Jeppe Duvå, redaktionschef på Kristeligt Dagblad
29. MARTS 2016
Vi har allerede at gøre med
Vi har allerede at gøre med varierende grader af regelbrud, hvorfor en musketer-ed på nuværende tidspunkt virker lidt omsonst. En stribe større medier (dog ikke Kristeligt Dagblad, og, hvis jeg er rigtigt informeret, heller ikke JP) har nemlig tydeligt sagt, at de vil holde åbent hus. Og flere har allerede gjort det. Uagtet, at meningen med praktikmessen den 12. april vel netop var at lave et samtidigt "åbent hus" for alle. At holde åbent hus helt uden for forløbet kan kun have ét logisk formål, og jeg behøver ikke forklare hvilket. Så regelbruddet begynder allerede dér. Den ikke særligt opbyggelige pointe er derfor muligvis og beklageligvis, at løbet er kørt for meningsfulde sanktioner. Normen er blevet sat af dem, der indledte med at ignorere praktikmessen den 12. april som afløsningen for diverse åbent hus-arrangementer. En musketer-ed på nuværende tidspunkt er derfor i bedste fald et hæderligt forsøg på at rette op på en ordning, der allerede er forlist. Før forløbet overhovedet er gået i gang, sådan officielt.
Søren Verup
29. MARTS 2016
Hvor er det sjovt. Dette
Hvor er det sjovt. Dette problem med førtidige ansættelser af praktikanter har eksisteret i mere end 20 år, uden at det har fundet en løsning. Løsningen er ellers nem: Giv det frit, og arrangere en panikdag for alle dem, der ikke har fået en praktikplads via jungleloven pr. en bestemt dato. Ulempen er, at praktikstederne bliver rendt på dørene hele året - men de kan jo bare styre det ved at lave deres egne regler.