DR-chef: “Selvfølgelig er det ikke rettidig omhu”

DR's ledelse kommer nu medarbejderne i møde. Underdirektør Anders Kern Boje erkender, at ledelsen ikke har vist rettidig omhu. Og han giver gerne en undskyldning for en kontroversiel mail fra sportschef Jacob Kwon

DR har været ramt af arbejdsnedlæggelse mandag og tirsdag. Det skete efter en sparerunde på DR Sporten, hvor der er lagt op til, at to fyres. Herefter nedlagde DR Sporten arbejdet, P3 har fulgt trop i sympati, og DR Nyheders medarbejdere har sat samarbejdet med ledelsen i bero.

Medarbejderne har i en række udtalelser rettet skarpt skyts mod ledelsen.

"I størstedelen af 2013 har ledelsen haft kendskab til uorden i Sportens økonomi uden at vise rettidig omhu," lyder det fra DR Sportens medarbejdere i en udtalelse, Journalisten bragte i går.

Samme kritik – at ledelsen har været dårligt forberedt – lyder i udtalelser fra DR Nyheders medarbejdere, fra P3s medarbejdere samt fra en række regionale DR-foreninger.

Nu kommer ledelsen medarbejderne i møde på flere punkter. Det sker i en mail fra underdirektør i DR Nyheder Anders Kern Boje, hvor han svarer på en række spørgsmål fra Journalisten.

Medarbejderne kritiserer ledelsen i DR Sporten for ikke at handle med rettidig omhu. Hvad mener I grundlæggende om den kritik?

"Så snart vi blev opmærksomme på, at der var en betydelig udfordring på Sporten, skyndte vi os at få håndteret og løst problemet i 2013. Samtidig fik vi lavet et grundigt arbejde for at finde ud af præcis, hvor udfordringen lå. Det billede fik vi omkring årsskiftet (13/14), og siden har vi arbejdet på at finde varige løsninger, så økonomien hænger sammen på sigt. Det er for mig den rigtige måde at gøre det på, men selvfølgelig er det ikke rettidig omhu, at vi overhovedet har fået en økonomisk udfordring," skriver Anders Kern Boje i et mailet svar.

Mere styr på økonomien

Anders Kern Boje har tidligere udtalt til Journalisten: »Sportens økonomi svinger meget, fordi det ene sportsår kan være meget forskelligt fra det næste. Så det er en økonomi, som er mere end almindeligt svær,« sagde han.

Kan det være rigtigt, at DR Sportens økonomi ikke er rustet til, at resultater og turneringer svinger fra år til år?

"Sportens økonomistyring er naturligvis indrettet til at tage højde for, at der er mange og store events, men udsvingene med events m.m. gør den vanskeligere at styre. Nu styrker vi økonomistyringen på Sporten for at sikre, at det ikke sker igen."

DR Nyheders medarbejdere har meddelt, at de ikke vil genoptage arbejdet, før de to sindede medarbejdere er blevet omplaceret. Vil det ske?

"Vi har hele tiden været i dialog med medarbejdere og tillidsfolk i DR Nyheder. Det fortsætter vi med, og vi lytter naturligvis til deres forslag, ligesom jeg oplever, at de fortsat lytter til vores."

DJ-kritik fra Kwon

Et stridspunkt, der fik konflikten til at eskalere, var nogle famøse ord i en intern mail fra sportschef Jacob Kwon.

”Jeg vil gerne slå fast, at vi har forhandlet konstruktivt med journalistgruppen, og vi har lagt et løsningsforslag på bordet, som ville have forhindret afskedigelser, men det kunne i sidste ende ikke accepteres af DJ. Som konsekvens af det nedlægges to stillinger,” lød det i mailen, som Journalisten kunne lægge frem i går tirsdag.

Formuleringen vakte kritik fra medarbejderne.

»Jeg må sige, at jeg er meget forbløffet over, at han refererer fra et lukket forhandlingsrum,« sagde DR's fællestillidsrepræsentant, Anne Serlev.

»De forslag, der er tale om, var overenskomststridige. Derfor havde de ingen gang på jord,« tilføjede hun.

I DR Sportens medarbejderes udtalelse, da de nedlagde arbejdet, gik de også i rette med Jacob Kwons formulering. Medarbejderne tog "på det kraftigste" afstand fra påstanden om, at DJ skød muligheden for at undgå fyringer ned.

"Det er vigtigt at understrege, at det omtalte forslag ville betyde et brud med den gældende overenskomst. Vi finder det fuldstændigt utilstedeligt, at Sportens chef, Jacob Kwon, forsøger at give Sportens medarbejdere skylden for de fyringer og nedskæringer, der i dag har ramt os. Jacob har efterfølgende forsøgt at bløde sine formuleringer op. Men skaden er sket. Og vi forventer en uforbeholden undskyldning," lød det fra medarbejderne.

Undskylder gerne

Underdirektør Anders Kern Boje erkender, at formuleringen var uheldig – og giver gerne medarbejderne en undskyldning.

"Jeg er klar over, at sammenkædningen kunne misforstås, og det har Jacob fortalt medarbejderne. Baggrunden for afskedigelserne er økonomien, og jeg undskylder gerne, hvis formuleringen kunne opfattes anderledes," lyder det fra Anders Kern Boje.

Konflikten har spredt sig. Regionerne kritiserer, P3 har nedlagt arbejdet, DR Nyheder har afbrudt samarbejdet med ledelsen. Burde ledelsen have gjort noget anderledes for at forhindre, at hele DR blev involveret?

"Vi har hele tiden været i en konstruktiv dialog med DR's faglige organisationer, og vi kommer også til sammen at se på forløbet bagefter, inklusive om der er noget, vi kunne have gjort bedre."

Flere medarbejdere kritiserer over for Journalisten, at ledelsen har brudt tilliden med medarbejderne. Hvad vil I gøre for at genskabe den tillid?

"Jeg har fuld forståelse for, at det er svært for især medarbejderne i Sporten. Det er ærgerligt, at vi er kommet i en situation, hvor er nødt til at afskedige medarbejderne. Vi har generelt et rigtig godt samarbejde med vores tillidsrepræsentanter, og vi vil i den kommende tid både gå i dialog med dem om, hvad der skal til. Samtidig vil vi med en forøget ledelsesmæssig fokus og ny økonomistyring af Sporten sikre, at vi ikke kommer i en sådan situation igen," skriver Anders Kern Boje.

Det har ikke været muligt for Journalisten at stille opfølgende spørgsmål.

0 Kommentarer