DR-chef: Kritisk journalistik under pres

Nye tider giver svære arbejdsbetingelser for den kritiske journalistik. Det skriver DR-redaktør Olav Skaaning Andersen i en kronik i JP i dag. Han giver blandt andet Twitter skylden.

Nye tider giver svære arbejdsbetingelser for den kritiske journalistik. Det skriver DR-redaktør Olav Skaaning Andersen i en kronik i JP i dag. Han giver blandt andet Twitter skylden.

Cykelrytteren Lance Armstrong har aldrig brudt sig særligt meget om pressen, og særligt de franske og engelske dagblade har givet den texanske syvdobbelte Tour-vinder en hård medfart. I årets udgave af det franske cykelløb slap Armstrong dog for kritiske spørgsmål fra journalister. Han brugte i stedet hjemmesiden Twitter til at kommunikere med sine fans.
Historien er blot et eksempel på en ny kommunikationsform, som chefen for Deadline, P1 Orientering og DR2 Udland, Olav Skaaning Andersen langer ud efter i en kronik i dagens udgave af Jyllands-Posten. Han kalder det "en tendens i tiden", der rækker langt ud over cykelsportens verden. Og Olav Skaaning Andersen mener, at også de danske politikere slipper for nemt uden om kritiske interviews ved selv at styre kommunikationen.

"Hverken statsminister Lars Løkke Rasmussen eller socialdemokraternes Helle Thorning-Schmidt ønskede at stille op til interviews og tale om 'vanskelige' sager i juli," skriver DR-chefen i sin kronik.

Samtidig nævner han eksempler på ukritiske artikler, som de nævnte partiledere godt kunne finde tid til at stille op til, mens de altså begge afviste at medvirke i kritiske historier. Dét ser Olav Skaaning Andersen som et demokratisk problem.

"Lykkes det at begrænse interview-adgangen, så politikerne kun vil svare på udvalgte spørgsmål, er vi tilbage ved partipresse og regulært mikrofonholderi […] Folk må svare hvad de vil eller 'ingen kommentarer', men muligheden for at stille spørgsmål skal forsvares. "