Citathistorier

DR bringer af princip ikke TV 2-klip med Ellemann

Det er en principiel beslutning at lade være med at købe klip fra TV 2’s solointerview med Venstres Jakob Ellemann-Jensen, siger DR-chefredaktør

Venstres Jakob Ellemann-Jensen er ”måske” på vej i regering med Socialdemokratiet, og det er muligvis et løftebrud.

Det kunne man mandag læse på DR’s hjemmeside, se på DR’s platforme og høre i DR’s lydprogrammer.

I den politiske podcast ’Slotsholmen’ blev det præsenteret sådan, at man ikke ville bringe lydfilen med Jakob Ellemann-Jensen, som er fra et eksklusivt interview med TV 2:

”Her gad vi godt kunne spille et klip med Jakob Ellemann, men det har DR besluttet, at vi ikke gør, fordi Ellemann ikke stiller op til interview med os,” lød det fra værterne, der efterfølgende selv læste et citat fra Jakob Ellemann-Jensen op. I artikler på DR.dk fremgik det blot, at Venstre ikke ønskede at stille op til interview med DR.

Ifølge DR-chefredaktør Thomas Falbe er det en principiel holdning.

Hvorfor vil I ikke bruge bidden fra TV 2?

”Det er, fordi jeg fandt det en smule underligt, at Venstre afviste at stille op til interview med andre medier på så afgørende en udmelding. Det står Venstre frit for at vælge, hvem de stiller op hos først, men det gør det vanskeligt for os at dække sagen ordentligt, og det kan ikke være rigtigt, at man skal købe klip fra andre medier for at bringe noget, der er relevant og vigtigt for alle. Så derfor traf vi en beslutning om ikke at købe klippet, men bare citere det i henhold til god citatskik.”

Er I fornærmede over, at de ikke stiller op hos jer?

”Jeg bliver ikke fornærmet, men jeg synes helt principielt, at christiansborgpolitikere har en forpligtelse til at stille op til interview til alle de medier, som er repræsenteret på Christiansborg, fordi vi sådan set dækker politik for at kunne fortælle danskerne om, hvad der sker hos dem, vi har givet magten til at forvalte vores land. Det synes jeg, de har en forpligtelse til alle sammen, og derfor er det lidt besynderligt, at man på så afgørende en melding vælger kun at give et interview til et medie.”

Jeg finder det bare principielt kritisabelt, at de så efterfølgende afviser at stille op hos andre medier.
Thomas Falbe, chefredaktør på DR

I siger, at I ikke vil bringe klippet fra TV 2 – men citerer det så alligevel – er det ikke en lidt symbolsk markering?

”Næh, det er det ikke. Den afgørende forskel er, at vi skal ind og betale for et klip hos TV 2, og det gør vi en sjælden gang imellem, hvis nogen har noget, der er helt unikt, eller hvis det er et øjeblik, som kun findes den ene gang, som vi så gerne vil kunne dokumentere. Men det er der jo ikke tale om her. Der er tale om en politiker, der kommunikerer en linje og en holdning. Det er jo ikke unikt som sådan.”

Det ses jo også, at politikere for eksempel giver et stort solointerview til Berlingske eller Politiken og ikke stiller op i andre medier – det plejer I ikke at reagere så skarpt på?

”Det er dig, der siger, at vi reagerer skarpt. ’Slotsholmen’ siger det bare på en lidt anden måde, end vi har sagt det alle andre steder, hvor vi har sagt, at Jakob Ellemann-Jensen ikke ønsker at stille op hos DR.

Handler det her om, at I er i direkte konkurrence med TV 2?

”Overhovedet ikke. Det er helt principielt. Jeg synes, som jeg har sagt, at når noget er af rimeligt stor betydning og væsentlighed, nemlig om Venstre er på vej til at indgå i en regering med Socialdemokratiet, så mener jeg principielt ikke, at man kan isolere sådan et udsagn til ét medie. Så mener jeg, politikerne bør stille op, så de kan kommunikere bredt ud til alle danskere på tværs af de medier, som vi nu er. Det handler ikke om, hvorvidt det er TV 2 eller et andet medie.”

I er ejet og finansieret af den danske befolkning, som vel i sidste ende er dem, der skal betjenes af jeres nyheder. Hvad får de ud af, at I laver sådan en markering, hvor I læser citatet op i stedet for at købe og bringe det?

”Det er godt nok en mærkelig præmis. For så kunne man lige så godt sige, at vi forvalter pengene omhyggeligt og ikke bruger dem på noget, som vi ikke burde bruge ekstra penge på. Og vi fortæller jo netop, hvad kernen i udsagnet er, men bare i et oplæst citat. Men jeg ville gerne kunne dække det på en måde, hvor Jakob Ellemann-Jensen selv får lov i præcis tone og ordvalg over for DR Nyheders brugere at fortælle, hvad han vil, frem for at vi skal benytte et skriftligt citat.”

Er der spørgsmål, I mangler svar på efter TV 2-interviewet?

”Der er jeg helt sikker på, at vores christiansborgredaktion har nogle opfølgende spørgsmål, de gerne ville have lejlighed til at stille til Jakob Ellemann-Jensen.”

Hvad siger det dig om den måde, politisk kommunikation er indrettet på, at man så bevidst går direkte mod ét medie – og ikke vil stille op hos jer bagefter?

”Det siger mig intet som helst andet end, at Venstre den dag havde truffet den beslutning. Jeg har fin respekt for, at de vælger ét medie frem for et andet og ønsker at deltage i et langt interview, hvor der er lejlighed til at få bragt alle nuancer, synspunkter og holdninger til bordet. Det står dem frit for. Jeg finder det bare principielt kritisabelt, at de så efterfølgende afviser at stille op hos andre medier.”

2 Kommentarer

Sebastian Goos
8. DECEMBER 2022
Hej Kate,
Tak for forslaget. Det fremgår ikke af artiklen, men jeg forsøger også at få et interview med Venstres pressetjeneste.

God dag.

MVH Sebastian Goos fra Journalisten
Kate Elisabeth Bluhme
7. DECEMBER 2022
Interviewet med Falbe er kritisk. Fint nok. Hvornår kommer Journalistens tilsvarende kritiske interviews med Jakob Ellemann eller hans talsmand og med TV2 om, hvorvidt de finder det okay at monopolisere en partileders udtalelser i en højspændt situation?