DR Bornholm i aktindsigtskamp mod kommunen

Myndighederne har pligt til at svare inden for ti dage, når borgerne søger aktindsigt. På Bornholm har regionskommunen - indtil videre - brugt over 100 dage på at svare på tre spørgsmål fra DR Bornholm.

Myndighederne har pligt til at svare inden for ti dage, når borgerne søger aktindsigt. På Bornholm har regionskommunen – indtil videre – brugt over 100 dage på at svare på tre spørgsmål fra DR Bornholm.
De er frustrerede på DR Bornholm. Den 28. februar søgte journalisterne aktindsigt hos kommunen, men selv om offentlighedslovgivningen pålægger regionskommunen at svare inden ti dage, har DR Bornholm endnu intet hørt.

Ifølge DR Bornholm er kommunen klar over, at de ikke overholder lovkravene.

»Vi kan simpelthen ikke nå det, vi har rigtig mange sager om aktindsigt i øjeblikket. Vi har ligget underdrejet, og vi beklager. Det ville vi også skulle, hvis der kom ekstern kontrol,« siger kommunens chefjurist Klaus Josefsen til DR Bornholm.

Striden mellem DR Bornholm og Bornholms regionskommune drejer sig om cateringfirmaet Born-Trans, der lejer sig ind i køkkenet på plejecentret Lunden. DR Bornholm har spurgt kommunen, hvad Born Trans skal betale i husleje for køkkenet på Lunden, hvor meget det koster at sætte køkkenet i stand, og hvorfor køkkenet ikke sendes i udbud?

Bornholms regionskommune er ikke eneste sted, hvor hastigheden på aktindsigten halter.

Sidste år forklarede Lars Qvistgaard, der er chef for offentligt ansatte i foreningen DJØF, at blandt andet besparelser er grund til de stigende ventetider. Han mente, at ventetid på aktindsigt kunne lettes gevaldigt, hvis man udnyttede internettet bedre.

»Vi har allerede luftet nogle tanker om, at man på sigt kunne udnytte digitaliseringen på en anden måde og gøre sagsakter tilgængelige. Dermed kunne interessenterne selv stå for arbejdet med at hente de relevante dokumenter. Det ville lette sagsbehandlingen, hvis det blev nemmere at få adgang til det offentliges dokumenter,« sagde Lars Qvistgaard til Journalisten.dk.

1 Kommentar

John Strand
30. MAJ 2012
Re: DR Bornholm i aktindsigtskamp mod kommunen

Det sksl bemærkes at kommunens chefjurist til DR siger følgende:

Vi har ligget underdrejet, og vi beklager. Det ville vi også skulle, hvis der kom ekstern kontrol, siger Klaus Josefsen- I konkurrerer med 27 andre, som har lige så banale spørgsmål, siger han.

Jeg kunne godt tænke mig at vide hvordan kommunen definere en banal sag / et banalt spørgsmål og hvad der ligger til grund for at de så skråsikkert kan vurdere at 27 af de sager de har liggende er banale.

Den opmærksomme borger kunne nemt sige at enten har I et meget arrogant syn på borgerne og pressens aktindsigtsanmodninger.

Måske skulle en frisk journalist spørge de 27 borgere der har ”banale” anmodninger om aktindsigt liggende i din kommune om de er så banale som du giver udtryk for eller om de opfatter den lange sagsbehandling kombineret med jeres holdninger til sagerne som et forsøg på at sætte demokratiet ud af spil eller i det mindste at sløve det ned.