DR angribes for manglende betaling

Når Dr.dk opfordrer sine brugere til at indsende fotos, uden at betale for dem, så sker det på unfair vilkår. Det mener formanden for DJ-fotograferne i Dansk Journalistforbund, Peter Thornvig.

Når Dr.dk opfordrer sine brugere til at indsende fotos, uden at betale for dem, så sker det på unfair vilkår. Det mener formanden for DJ-fotograferne i Dansk Journalistforbund, Peter Thornvig.

»Det er tarveligt, at man opfordrer helt almindelige folk til at sende billeder ind, samtidig med at de skal fraskrive sig enhver form for ophavsret til materialet,« siger han til DRs personaleblad DRåben.

For eksempel opfordrede Dr.dk/nyheder sine brugere til at indsende deres fotos i forbindelse med Barack Obamas besøg i Berlin.

»Nogle vil helt sikkert mene, at der er tale om brødnid – og det må de så mene. Som professionel ved jeg, at et billede, der er taget i én sammenhæng, på et senere tidspunkt kan blive brugt i helt andre og være rigtig mange penge værd. Men hvis man stiller sig tilfreds med de betingelser, der forklares på DRs hjemmeside, så har man afskrevet sine rettigheder til DR, som så kan tjene pengene på det,« siger Thornvig videre til DRåben.

DR Nyheders divisionschef, Ulrik Haagerup, afviser anklagerne.

»Det er en generel udvikling i nyhedsformidlingen, at brugerne deltager aktivt, blandt andet ved at sende aktuelle billeder ind. Det ser jeg som en styrkelse af den demokratiske proces. Fotograferne må ikke bilde sig ind, at de kan beskytte et tidligere monopol med argumenter, der ligner dem, typograferne i sin tid forsøgte sig med for at beskytte deres fag,« siger divisionschefen til DRs personaleblad.

Han mener, at det står brugerne frit for at forsøge at sælge deres fotos, hvis de mener, at de har noget, der er pengene værd. Hvis DR skulle ringe til indsenderne af hvert enkelt foto og spørge, om det også måtte bruges af tredjemand, så mener Ulrik Haagerup, at det ville ende i juristeri og være alt for besværligt. Det siger han videre til DRåben.

2 Kommentarer

Peter Thornvig
7. AUGUST 2008
Re: DR angribes for manglende betaling
Det er rigtigt at "brødnid" har fået en fremtrædende plads i Journalistens artikel. Jeg har ikke set artiklen i DRåben der refereres til. Til DRåben sagde jeg "Der er nok nogen der vil sige brødnid, det er jeg ligeglad med. Det sagen drejer sig om er at uanset om man er professionel eller amatør, skal behandles anstændigt.  Hvad angår ophavsretten er den gældende for alle, lige som den beskyttelse den giver mod at billederne ender i sammen hæng, de ikke burde være anvendt i." Når jeg er så optaget af forholdene (også) for borgerbilleder, har det baggrund i den afsmittende effekt af den totale afskrivelse af rettigheder både DR og TV2  lægger ned over borger billeder.

Jeg mener at  der er afgørende for forståelse og respekten af professionelles ophavsret,  at man anerkender at ophavsretten er universel og omfatter alle der leverer indhold til mediere, da troværdighed i forhold til kilder og indhold ellers vil være truet.
  Peter Thornvig
Jette Hvidtfeldt
5. AUGUST 2008
Re: DR angribes for manglende betaling

Øh, brødnid, Peter Thornvig, det havde jeg da ikke en forventning om var din drivkraft. Jeg har egentlig mere oplevet, at det var ordentlighed, du sloges for - eller tager jeg fejl? 

M.v.h. Jette Hvidtfeldt