DR angribes for manglende betaling

Når Dr.dk opfordrer sine brugere til at indsende fotos, uden at betale for dem, så sker det på unfair vilkår. Det mener formanden for DJ-fotograferne i Dansk Journalistforbund, Peter Thornvig.

Når Dr.dk opfordrer sine brugere til at indsende fotos, uden at betale for dem, så sker det på unfair vilkår. Det mener formanden for DJ-fotograferne i Dansk Journalistforbund, Peter Thornvig.

»Det er tarveligt, at man opfordrer helt almindelige folk til at sende billeder ind, samtidig med at de skal fraskrive sig enhver form for ophavsret til materialet,« siger han til DRs personaleblad DRåben.

For eksempel opfordrede Dr.dk/nyheder sine brugere til at indsende deres fotos i forbindelse med Barack Obamas besøg i Berlin.

»Nogle vil helt sikkert mene, at der er tale om brødnid – og det må de så mene. Som professionel ved jeg, at et billede, der er taget i én sammenhæng, på et senere tidspunkt kan blive brugt i helt andre og være rigtig mange penge værd. Men hvis man stiller sig tilfreds med de betingelser, der forklares på DRs hjemmeside, så har man afskrevet sine rettigheder til DR, som så kan tjene pengene på det,« siger Thornvig videre til DRåben.

DR Nyheders divisionschef, Ulrik Haagerup, afviser anklagerne.

»Det er en generel udvikling i nyhedsformidlingen, at brugerne deltager aktivt, blandt andet ved at sende aktuelle billeder ind. Det ser jeg som en styrkelse af den demokratiske proces. Fotograferne må ikke bilde sig ind, at de kan beskytte et tidligere monopol med argumenter, der ligner dem, typograferne i sin tid forsøgte sig med for at beskytte deres fag,« siger divisionschefen til DRs personaleblad.

Han mener, at det står brugerne frit for at forsøge at sælge deres fotos, hvis de mener, at de har noget, der er pengene værd. Hvis DR skulle ringe til indsenderne af hvert enkelt foto og spørge, om det også måtte bruges af tredjemand, så mener Ulrik Haagerup, at det ville ende i juristeri og være alt for besværligt. Det siger han videre til DRåben.