Radio24syvs kanalchefer Mads Brügger og Mikael Bertelsen lagde i weekenden en pressemeddelelse på Facebook, hvor de hævder, at P1's Detektor har "købt sig til 2 fuppriser". DR-chef Sandy French afviser kritikken.
Radio24syvs kanalchefer Mads Brügger og Mikael Bertelsen lagde i weekenden en pressemeddelelse på Facebook, hvor de hævder, at P1's Detektor har "købt sig til 2 fuppriser". DR-chef Sandy French afviser kritikken.
Har P1-programmet Detektor vundet to priser ved VM i radio? Det fremgik af en pressemeddelelse, som DR selv sendte ud i sidste uge. Det skete i forbindelse med, at Detektor vandt en sølvpris og en bronzepris ved "World's Best Radio Programs" under New York Festivals.
Men i virkeligheden er der tale om "fuppriser", som Detektor har "købt sig til". Sådan lyder det fra konkurrenten Radio24syvs kanalchefer. I programmet "Interne Affærer" fremfører de kritikken, ligesom de har lagt en pressemeddelelse ud på "Interne Affærers" åbne Facebook-side.
Af programmet fremgår det, at det er kanalchef Mads Brügger, der har forfattet pressemeddelelsen. Her står blandt andet:
"Forretningsmodellen er, at man betaler for at deltage i festivalerne hos New York Festivals, og det er fair at sige at deltagerne næsten er sikre på IKKE at drage tomhændede hjem. Således vandt 20 ud af 26 deltagende lande i dette års "Worlds Best Radio Programs" en eller flere priser – deriblandt DR's Detektor. I alt blev der uddelt hele 196 priser til de deltagende lande."
Og Brügger udtaler selv i meddelelsen:
"Hvis 10 ud af 14 nationer i Euro 2012 kunne være sikre på at vinde en pris ved EM i Fodbold ville det nok være knapt så spændende at følge med i, men spørgsmålet er også om Worlds Best Radio Programs overhovedet kan betragtes som en olympiade i radio, det er nok snarere et verdensmesterskab i noget, der ikke tåler dagens lys."
Det samlede antal programmer er hemmeligt
I den seneste udgave af "Interne Affærer" diskuterer de to chefer Mads Brügger og Mikael Bertelsen sagen. Her spiller de blandt andet et interview med Detektor-vært Thomas Buch-Andersen fra et andet Radio24syv-program, AK24syv, om samme emne.
I AK24syv erkender Thomas Buch-Andersen, at det er væsentligt at stille nogle kritiske spørgsmål til prisuddelingen. Han forholder sig bl.a. til de konkrete tal, at der er 196 priser til 155 produktionsselskaber. Han understreger dog, at han mener, man bør sammenligne de 196 priser med det samlede antal programmer i konkurrencen.
Et tal, som prisarrangørerne dog ikke ønsker at komme nærmere end, at der er sendt mere end 500 programmer ind.
»Hvad er det for en konkurrence, hvor man ikke ved, hvor mange bidrag, der er sendt ind?« spørger Thomas Buch-Andersen selv i AK24syv.
Kritikken fra Radio24syv bygger i øvrigt på nogle af de samme præmisser, som Detektor selv kiggede nærmere på for et års tid siden. Dengang vandt Detektor en bronzemedalje ved prisfesten og sendte herefter et indslag, hvor de bl.a. spurgte arrangørerne, om det var for stram en formulering at kalde konkurrencen for "VM i radio".
DR-chef: Vi har ikke "købt os til" priser
Men DR-redaktionschef Sandy French afviser, at der er hold i de formuleringer, som Radio24syv bruger i pressemeddelelsen – at Detektor har "købt sig til fuppriser".
»Jeg kan ikke genkende den fremstilling, som 24syv er gået ud med. Vi har ikke købt os til priser! Vi har betalt et deltager-gebyr på US$255 pr. kategori (Detektor deltog i tre kategorier) og har deltaget på lige vilkår med alle øvrige deltagere,« udtaler Sandy French i en mail til journalisten.dk.
»Det at man betaler et deltagergebyr for at være med i konkurrencen er langt fra det samme, som at man "køber en pris". Det er nemlig langt fra alle indsendte udsendelser, der tildeles en pris. Mig bekendt var der mere end 500 deltagende programmer – og langt fra alle fik en pris,« fortsætter hun.
"Der er på ingen måde tale om "fuppriser"
Sandy French er også uenig i, at der er tale om "fuppriser".
»Der er på ingen måde tale om "fuppriser", sådan som man forsøger at udlægge det. BBC, NPR, Canadian Broadcasting Corporation, Australien Broadcasting Corporation og Hollandsk radio er bare nogle af de deltagere, som deltager på helt samme vilkår som DR.«
»Man kan selvfølgelig altid diskutere, hvor meget man skal lægge i konkurrencens navn 'World best Radio programs', men for mig at se handler det dybest set om at anerkende noget af verdens bedste radio ved at vurdere de enkelte udsendelsers kvaliteter hver især. DR har deltaget i den amerikanske festival på lige vilkår med alle andre – og derfor er vi naturligvis også glade for at blive positivt bedømt,« lyder det i mailen.
8 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Hej Martin, du har fuldstændig ret, jeg har lavet en decimalfejl, det korrekte tal er 4.555,75 kroner, jeg takker for din korrektion, og beklager fejlen, som nu er blevet rettet.
Men hvor mange radioprogrammer, og i hvor mange kategorier, havde DR tilmeldt til denne prisfest...?
Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen
Kære Niels Riis Ebbesen
Nu er jeg ganske vist sproglig student, og jeg medgiver, der kan være noget talmateriale i din tekst, jeg har overset. Men er du ikke rar at fortælle, hvordan du får 3 kategorier à 255 dollars til at give 45.557 spildte, danske licenskroner? Og i givet fald hvor, de tilbyder de valutakurser?
Tak
Martin Flink
DR-redaktionschef Sandy French oplyser, at DR har betalt et deltager-gebyr på US$ 255 pr. kategori, og at radioprogrammet Detektor deltog i tre kategorier, det vil sige, at det har kostet de danske licensbetalere 45.557 kroner, at DR har fået en pris, og det er vel egenlig penge som DR burde ha' lavet radio eller TV for.
Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen
Er det nu vi skal minde læserne om 24Syvs noget fantasifulde udmeldinger om lyttertal, f.eks.? Det var mildest talt ikke hverken selverkendelse eller selvironi der prægede deres reaktion, da fupnummeret kom frem i lyset.
Thomas. Det er korrekt, men når du finder indslaget efter en 10-12 minutter kommer der ret hurtigt et interview med Mr. Detektor og der synes jeg jo nok ikke lige han ønsker at gå til benet.
Flere