DR ændrer graverstrategi i Jylland

DR har droppet de fasttømrede gravergrupper i Aarhus og Holstebro. Pengene bliver nu brugt på journalistik i stedet for struktur, fortæller Søren Juul Baunsgaard til Journalisten.dk.

DR har droppet de fasttømrede gravergrupper i Aarhus og Holstebro. Pengene bliver nu brugt på journalistik i stedet for struktur, fortæller Søren Juul Baunsgaard til Journalisten.dk.

Det er lidt over et halvt år siden, DR sparkede gang i sine lokale gravergrupper. Fem journalister fordelt mellem DR's redaktioner i Holstebro og Aarhus skulle grave sig frem til nyhedsskabende historier, der ikke havde udgangspunkt i hovedstadsområdet.

Men siden da har grupperne gennemgået en udvikling og afvikling. I dag har DR helt droppet ideen om faste gravergrupper og bruger nu i stedet pengene på at rykke på de rigtige ideer.

»I stedet for at få journalistikken til at passe til strukturen, prøver vi nu at lade historiernes format bestemme, hvordan de skal fortælles og af hvem,« siger Søren Juul Baunsgaard, der var med til at starte de to grupper op, til Journalisten.dk.

Den nye ordning gav pote så sent som i går, da en historie fra Jylland om virksomhedspraktik var topnyhed i TV-Avisen – lige efter Berlusconi.

»Vi har ændret på vores måde at lave graverjournalistik på. Vi fandt ud af, at de fasttømrede grupper ikke fungerede særlig godt. Derfor har vi udviklet en mere fleksibel måde at lave undersøgende journalistik på, hvor de grupper, der har den daglige omgang med nyheder, har mulighed for at rykke på en idé,« siger Søren Juul Baunsgaard.

De fem reportere, der før sad fast i gravergruppen, er nu også ude og lave dag-til-dag journalistik. Men der er stadig afsat tid i deres vagtplaner til at lege med de større projekter. Samtidig kan medarbejdere uden tilknytning til graverjournalisterne sagtens få bevilget tid og penge til at gå efter en stor skalp.

»Jeg tror bare, vi tænkte: Kan vi gøre dette her sjovere? Ved at sprede midlerne ud og ved at lade historien være afgørende i stedet for strukturen kan vi give vores reportere en langt mere afvekslende hverdag. I stedet for at være hængt op i vagtplaner, er vi hængt op i journalistik.«

Pengene og tiden, der tidligere var øremærket til grupperne, er nu spredt ud over de forskellige redaktioner i Jylland. Og det har resulteret i mange forskellige løsninger. Nogle steder er der afsat enkelte dage eller hele uger ind imellem nyhedsvagterne, hvor en af redaktionens journalister kan undersøge et projekt nærmere. Andre steder vælger chefen måske at sætte pengene "i banken" og skyde dem af på et stort projekt.

»Hvordan de enkelte redaktionschefer bruger de midler, de har til rådighed, kan jeg ikke svare på – det er meget forskelligt. Vi måler det udelukkende på den journalistik, der kommer ud af det, og der er vi meget tilfredse,« siger Søren Juul Baunsgaard til Journalisten.dk.

0 Kommentarer