DOX-pris gik til genfortælling af socialt eksperiment

Svensk filminstruktør har genskabt rammerne for et grænsesøgende eksperiment fra 1973, hvor 11 mennesker krydsede Atlanten i en tømmerflåde. Det fik han fredag CPH:DOX’s hovedpris for

Der sidder fem mand på en tømmerflåde. Og seks kvinder. Det er ikke Kjeld og Dirch’s klassiske revysketch, men vinderen af hovedprisen ved dokumentarfilmsfestivalen CPH:DOX, vi taler om.

I 1973 gennemførte den mexicanske antropolog Santiago Genovés det såkaldte Acali Eksperiment, der gik ud på at sende fem mænd og seks kvinder af sted på en tømmerflåde over Atlanterhavet. Deltagerne kom fra forskellige dele af verden og kendte ikke hinanden, og formålet var at teste, hvordan mennesker reagerer under stressede forhold, hvor der blandt andet ikke er mulighed for privatliv.

Eksperimentet vakte stor opsigt, og flåden blev i visse dele af pressen omtalt som ’Sex-flåden’.

Nu har den svenske instruktør Marcus Lindeen i filmen ’Flotten’ – eller ’The Raft’ – genfortalt historien om det grænsesøgende eksperiment ved at placere de deltagere, der stadig lever, på en nøjagtig kopi af flåden i et filmstudie og interviewe dem om, hvad der skete i de 100 dage, eksperimentet stod på.

Marcus Lindeens film, der har danske Vibeke Vogel som co-producer, havde verdenspremiere på CPH:DOX, og fredag vandt den festivalens hovedpris ved prisuddelingen, der fandt sted på Kunsthal Charlottenborg.

Juryen udtaler blandt andet: 

"Vinderen af DOX Award 2018 er en film om endeløs nysgerrighed over for verden – og karaktererne der forsøger at overleve i den. Dens store bedrift ligger i konstruktionens ligelige fordeling af konceptuelle og emotionelle elementer, hvor følelser og fornemmelser bogstaveligt talt bliver opløftet. De to vidt forskellige former er sammenflettet og fungerer overraskende godt: vi ser kærlighed, kammeratskab og udholdenhed triumfere over menneskets mørkere sider."

Her er en trailer for filmen: 

Priser til danske film

Der var også priser til to danske film, henholdsvis ’Lykkelænder’ af Lasse Lau om forholdet mellem Grønland og Danmark, og Katrine Philps ’False Confessions’. Førstnævnte fik prisen Nordic:Dox Award, og sidstnævnte fik Politikens Publikumspris, der uddeles efter en afstemning blandt publikum.

Prisen F:ACT Award, der gives i samarbejdet med International Media Support og Dansk Journalistforbund, gik til filmen ’Laila the the Bridge’. Instruktørerne Elizabeth og Gulistan Mirzaei følger i filmen Laila, der driver et privat narko-afvænningscenter i Kabul og fører en både hård og omsorgsfuld kamp mod opiumsmisbruget og dets bagmænd.

Prisen New:Vision Award til ’Wild Relatives’ af den libanesisk-norske instruktør Jumana Manna, og prisen Next:Wave Award gik til ’Beautiful Things’ af italiensk Giorgio Ferrero.

I alt seks priser blev uddelt. Læs mere hos CPH:DOX her

Her kan du se de nominerede til DOX Award 2018.

0 Kommentarer