Journalist, blogger og tidligere Cavling-nominerede Dorte Toft undrer sig over, at de unge står i kø for at blive journalister. Hun vil ikke selv anbefale unge at tage en journalistuddannelse. »Jeg kan ikke anbefale nogen ung i dag at tage en journalistuddannelse, medmindre at det er så brændende et ønske, at man går i stykker, hvis man ikke får den uddannelse. Få hellere et stærkt fagligt speciale, og når erfaringer er i hus, så brug det som brækjern til skribentkarrieren. Det vil også gøre godt for evnen til at gennemskue et stadigt mere komplekst samfund,« skriver hun på sin blog på Business.dk.
Journalistik er i øvrigt mere populært end nogensinde. I år kræver det et gennemsnit på 10,9 at komme ind på journalistuddannelsen på RUC. Dermed er det landets sværeste studie at komme ind på. Dorte Toft håber, at de unge har gjort sig klart, hvad de går ind til:
»Det er så svært for de unge nyudklækkede journalister at få de relevante job, og dem, der får dem, kan få svært ved at holde fanen højt, fordi der i disse trængte tider er så meget andet end kvalitet, der også tæller. Og til tider tæller stærkest.
Hvis drømmen er om at afsløre de politiske magthavere og embedsværket, der i forvejen stopfodrer journalister med krævet aktindsigt, så er det drilske spørgsmål, hvem der virkelig har magten i Danmark? Er det politikerne eller er det vælgerne – majoritetens afhængighed af offentlige kasser? Minder den politiske journalistik ikke lige lovlig meget om teateranmelderens job efterhånden – og om gossip-journalistens?,« skriver hun og spørger til sidst:
»Fortæl mig, hvad det er, jeg har overset, når jeg ikke fatter, at Danmarks velbegavede ungdom mener, at fremtiden ligger i journalistikken som det primære fag?«
5