Dømt til at betale

Den norske freelance-journalist, polar-forsker og filmmand Odd F. Lindbergs kamp mod sælfangst er endt med at blive en kamp for ytringsfriheden.

Den norske freelance-journalist, polar-forsker og filmmand Odd F. Lindbergs kamp mod sælfangst er endt med at blive en kamp for ytringsfriheden.

Først fik han færten af ulovlige sælfangstmetoder og satte sig for at dokumentere det. Da beviserne kom i hus, fik han hele sit land på nakken. Nu er han flyttet med sin familie til en hemmelig adresse i Sverige – men sagen flytter med.
Lindberg,der for ti år siden blev dømt for bagvaskelse i Norge, er af det svenske retssystem dømt til at betale omkring en halv million kroner i skadeserstatning til de norske sælfangere. Baggrunden er at han har rapporteret om de norske sælfangeres barbariske metoder og samtidig har udtalt sig i et svensk tv-program, der krydsede grænsen til Norge.
Lindberg troede, at han ved at flytte til Sverige, kunne undgå at betale den skadeserstatning, de norske domstole havde pålagt ham. Sådan gik det ikke.
Den svenske Højesteret ville ikke udfordre den nyligt afsagte norske dom. Det ville tynge det internationale samarbejde at underkende domsafgørelser i andre lande, skriver den svenske domstol blandt andet.
»Magtens mænd er gået magtens ærinde. De er feje og svage,« siger Odd F. Lindberg, som nu går videre til Europadomstolen.
Her er det Sverige, der stævnes, fordi det svenske retssystem ikke har foretaget en tilstrækkelig undersøgelse af Lindberg-sagen, inden man afsagde dommen.
Hvis Lindberg vinder sagen, kan han få erstatning, men han slipper ikke for at betale erstatning til de norske sælfangere.

(Læs også»En folkefjende« JOURNALISTEN nr. 4/98).

0 Kommentarer