Objektivitet eksisterer ikke. En konkurrence er et udtryk for summen af dommernes vurderinger. Derfor undrer dommerne ved Årets Pressefoto sig ikke over, at de har valgt anderledes end dom-merne ved World Press Photo.
Erik Refners World Press Photo var det ene af de 1.639 billeder, der blev sendt ind til Årets Pressefoto. Det lå på det store gulv i Aurora-salen på Jyllands-Posten indtil næstsidste runde. Der røg det. Billedet er ikke nomineret til Årets Pressefoto, men er med på udstillingen.
De tre dommere var enige. Anders Agger kan endda huske, at han og Henrik Saxgren talte om, at billedet virkede for "staged" (for iscenesat, red.).
Henrik Saxgren: "Det billede var aldrig på tale til at blive nomineret. Det var det ikke, fordi der ikke findes en facitliste. Sådanne præmieringer er udtryk for summen af de tilstedeværende dommeres holdning og smag, derfor er det ikke spor mærkeligt, at det ikke vinder den danske konkurrence. Derimod er det præcist så generelt og ikon-agtigt, at det kan konsensuere holdningerne i en bred international jury."
Anders Agger: "Jeg syntes ikke, det virkede autentisk nok. Der er for mange hænder. Det virker som om, æstetikken er vigtigere end historien om det lille barn. Det kan godt være, Erik Refner bliver dybt indigneret, når han hører det. Men bare tanken gør, at det ikke kan blive en vinder."
Karin Becker: "Jeg genkendte det, da jeg så det som World Press Photo. Det stod helt anderledes alene, end da det var en del af en serie. Udvælgel-sen er ikke en objektiv proces, det bør vi erkende og i stedet tale om, hvordan vi når frem til en afgørelse. En stor del af det, der sker i en konkurrence, har noget med dommerne at gøre, hvordan de snakker og diskuterer."
Savner nyhedsbilledet
De tre dommere har vidt forskellig tilgang til fotografiet. Anders Bagger er tv-journalist på DR Midt & Vest og kendt for hellere at ville fortælle historier end at rapportere. Henrik Saxgren har opnået stor respekt internationalt og sad sidste år i juryen ved World Press Photo. Karin Becker er professor i billedforståelse på Skolen for Kunstfag i Stockholm og har tidligere været dommer ved det svenske Årets Pressefoto. Med sig har hun en amerikansk mastergrad i journalistik, ligesom hun har undervist i visuel kommunikation i USA.
Anders Agger syntes, niveauet blandt de indsendte fotos var tordnende højt. Henrik Saxgren var ikke så imponeret over udvalget. Han savnede selvstændige langsigtede projekter hos fotograferne.
Karin Becker syntes, at de danske fotografer ligger langt over de svenske, men var ked af, at nogle af de mest prominente danske fotografer som Jan Grarup, Joachim Ladefoged og Jan Dagø ikke stillede op i år.
Alle tre dommere var enige om, at de havde sværest ved at finde det gode nyhedsfoto og den, der skulle være "Årets Pressefotograf".
"Der er ikke mange billeder, der er taget på "breaking news"-tidspunktet. De fleste er taget bagefter og bliver mere generelle eller feature-agtige," siger Karin Becker. Hun mener, det måske kan hænge sammen med, at fotograferne dels ikke er der på det rigtige tidspunkt, dels forsøger at vise noget, der ikke har været på tv.
Hun synes heller ikke, der er mange fotografer, der kan vise en stærk serie på fem billeder i kategorien "Årets Pressefotograf".
"Det er den svageste kategori, fotografer har altid svært ved at udvælge nogle få billeder, der kan vise et helt års produktion," forklarer hun.
Blandt de nominerede er der en overvægt af billeder, der ikke bærer præg af voldsom forvandling i Photoshop. Undervejs har især Henrik Saxgren og Anders Agger haft diskussioner om indhold kontra teknik.
"Saxgren er koleriker på den positive måde. Han affejer et billede, hvis teknikken ikke er i orden, mens jeg nok mere jagter historierne bag," siger Anders Agger. Han synes, der har været for meget "Ramalla" over de danske fotos gennem de seneste år.
"Der har været prestige i at tage til Gaza og blotlægge en konlikt og lægge den ud i fede sort-hvide billeder, men jeg mangler noget hjemligt kød og blod. Det synes jeg, der er ved at være rettet op på, og det er det, vi er gået efter i år.
Dommerne er glade for dette års vinderbillede.
Læs også: 16 nominerede og Æstetik og troværdighed
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.