151 fotojournalister, tv-fotografer og pressefotografer havde indsendt 2.073 fotografier og 51 web- og tv-produktioner til årets konkurrence.
Heraf er 33 nu blevet nomineret til en af priserne. Vinderne er også blevet fundet. Men de bliver først offentliggjort fredag den 2. marts 2018, når udstillingen Årets Pressefoto 2017 åbner i Den Sorte Diamant – Det Kongelige Bibliotek – i København.
Trods nedskæringer og fyringsrunder på landets fotoredaktioner er niveauet ikke faldet. Snarere tværtimod, fortæller Politikens fotojournalist Peter Hove Olesen, der sad med i dommerpanelet.
”Der er færre indsendte billeder end tidligere, hvilket måske kunne være et krisetegn. Men bundniveauet er højere. Der er meget høj kvalitet i det indsendte materiale. Og det er svært at være dommer med så mange fotos med så højt et niveau,” siger han.
”Der er meget af det, vi har set, som har så høj klasse, at det kan gå hele vejen til World Press Photo. Så de danske fotojournalister kan godt ranke ryggen i vished om, at vi stadig er med i toppen,” siger Pete Hove Olesen og fortsætter:
”Jeg frygtede ærligt talt lidt for, hvordan niveauet så ud. Man kan jo godt blive lidt mismodig, når man ser, at fotografer bliver fyret i bundter rundt omkring, og der ikke er råd til os mange steder. Men niveauet er stadig tårnhøjt.”
Portræt-genren skiller sig ud i år
Den svenske fotograf Lars Dareberg, der er tidligere fotochef på avisen Sydsvenskan, var også med i dette års dommerpanel. Ifølge Peter Hove Olesen var han dybt imponeret af niveauet.
”Når man ser på tyngden af historierne, fortællelysten, hvor gennemarbejdet meget af materialet er, og hvor stor research der ofte ligger bag, så er det ret unikt og fortsat i den absolutte verdensklasse. Det er fotojournalistik af høj klasse og ikke bare fotografer, der er klistret på et projekt. Det er folk, der selv evner at fortælle historier,” siger Peter Hove Olesen.
Hvilke kategorier har skilt sig særligt ud i år?
”Der er som altid indsendt rigtig mange portrætter, fordi vi netop laver mange portrætter. Men niveauet er virkeligt højt på portrætter i år. Der er nogle stykker, som virkelig har forfinet den genre at lave et godt portræt af et menneske,” siger han.
Holder fanen højt på udlandsreportager
Desuden nævner Peter Hove Olesen udlandsreportagerne, som han selv har arbejdet meget med tidligere.
”Det er imponerende, hvor meget udlandsreportage fra krigs- og katastrofeområder fotojournalisterne stadig formår at lave, selv om det er krisetider. Der ville være meget få deltagere i den kategori, hvis det kun var de stadigt færre fastansatte, som begav sig ud på de krævende reportager. Men der er mange bidrag fra freelancere, og det er imponerende. Jeg har tidligere selv været så heldig at få mulighed for at rejse meget, og jeg ved, hvor meget det kræver, når man vil fortælle historier fra krigs- og katastrofeområder.”
”Selv i en krisetid som nu, insisterer fotojournalisterne stadig på at arbejde ud fra den vigtige journalistiske læresætning 'ingen skal kunne sige, at de ikke vidste, hvad der foregik’. I en fake news-tidsalder er det måske vigtigere end nogensinde. Det er flot, at man stadig holder den fane højt. Det ville være så let bare at læne sig tilbage og sige, at der alligevel ikke er nogen, der vil betale for den slags stof,” siger han.
Peter Hove Olsen har tidligere selv vundet de to hovedpriser som Årets Pressefotograf og for Årets Pressefoto.
Går prisen for Årets Pressefoto i år til en fotograf, som ikke har vundet prisen tidligere?
”Det får du mig ikke til at svare på. Men jeg kan sige, at prisen går til et fantastisk fotografi, for konkurrencen er virkelig hård.”
De nominerede til Årets Pressefoto 2017:
Anders Rye Skjoldjensen, studerende, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Anne Bæk, studerende, studerende, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Asger Ladefoged, Berlingske
Casper Dalhoff, Morgenavisen Jyllands-Posten
Emilie Thejll-Madsen, Politiken
Heidi Skibsted, Politiken
Jacob Ehrbahn, Politiken
Janus Engel Rasmussen, freelance
Kasper Løftgaard, freelance
Klaus Bo, freelance
Lasse Kofod – freelance
Laura Bisgaard Krogh, studerende, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Linda Kastrup, Berlingske
Louise Herrche Serup studerende, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Lærke Posselt, freelance
Mads Claus Rasmussen, studerende, Scanpix
Mads Nissen, Politiken
Marie Bentzon Sørensen, studerende, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Marie Hald, freelance
Mathias Svold, freelance
Miriam Dalsgaard, Politiken
Morten Lau-Nielsen, studerende, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Nanna Navntoft, studerende, Politiken
Nikolai Linares, freelance
Olivia Loftlund, studerende, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Rasmus Flindt Pedersen, freelance
Rune Aarestrup Pedersen, studerende, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Sigrid Nygaard, Information
Sille Baltser Veilmark, studerende, Information
Stine Tidsvilde, studerende, Ekstra Bladet
Søren Bidstrup, Berlingske
Tariq Mikkel Khan, freelance
Ulrik Hasemann, freelance
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.