Dommer lægger anklage om terror ned

Dommer afviser den hårdeste anklage mod terror-tiltalte journalister, efter at anklager har indrømmet, at bevismateriale var falsk, og at kunstig lyd af skud var sat ind i videooptagelser.

Dommer afviser den hårdeste anklage mod terror-tiltalte journalister, efter at anklager har indrømmet, at bevismateriale var falsk, og at kunstig lyd af skud var sat ind i videooptagelser. De to svenske journalister, der er tiltalt for terror i Etiopien, er ikke længere anklaget for medvirken til terror.

Ifølge SVT valgte dommeren i dag at lægge det hårdeste anklagepunkt ned, mens de to andre består: Illegal indrejse, som svenskerne har indrømmet, og opbakning til terror.

Det sker, efter at anklageren i går indrømmede, at noget af bevismaterialet er fabrikeret.

Han forklarede, at lyden af et skud i en video var lagt på efterfølgende for at give en 'bedre sammenfatning af, hvad svenskerne var mistænkt for', ifølge Dagens Nyheter.

Først havde anklageren vist to timers råoptagelser, fra journalisternes egne bånd, og derefter en sammenklipning, hvor skudlyden optrådte.

Nedlæggelsen af det hårdeste anklagepunkt betyder ifølge Dagens Nyheter, at den maksimale straf går fra 45 års fængsel til 25 års fængsel.

»Jeg ser det ikke som en lettelse. Men det er godt, at den maksimale straftid er sat ned,« siger Silesky Ketsele, en af de tre etiopiske forsvarsadvokater, til DN.se.

Forsvaret har bedt om at få bevismaterialet udleveret – men dommeren nægter og mener, advokaterne kan få det, når retssagen er forbi, og svenskerne dømt.

Ville afdække overgreb

I sommer forsøgte journalisterne Martin Schibbye og Johan Persson at afdække historien om et svensk olieselskabs mulige medvirken til overgreb i form af afbrænding af landsbyer, voldtægter og tortur mod befolkningen i Ogaden-provinsen.

Men den konfliktfyldte provins Ogaden er lukket område for journalister, og fordi de rejste sammen med den somaliske oprørsgruppe ONLF, blev de pågrebet af regeringsstyrkerne og sigtet for terror.

Den svenske udenrigsminister har siddet i bestyrelsen for det svenske olieselskab, og da han samtidig skal forhandle om svenskernes frigivelse, anklages han for at være i en dobbeltrolle.

Hård straf før hurtig benådning

De to somaliere fra ONLF, som har været anklaget i samme søgsmål, dømtes i dag til fængselsstraf – strafudmålingen er i morgen.

Diplomater, som Dagens Nyheter har talt med, mener, at det mest sandsynlige er, at svenskerne selv får en hård straf, hvorefter de relativt hurtigt benådes.

Den 6. december genoptages forhandlingerne, hvor svenskerne får lov til at forsvare sig. Deres advokater har tilkaldt otte vidner, som er godkendt af domstolen.

0 Kommentarer

data_usage
chevron_left
chevron_right