
Foto: PETER CZIBORRA/Ritzau Scanpix
Brian Laudrup fremstår som naiv, når han både forsvarer, skifter mening og i det hele taget deltager i en reklamevideo for Visit Dubai.
Sådan lyder dommen fra eksperterne i ’Budskab’.
”Det er naivt, fordi han ikke forstår, at fodbold og han selv er en del af et verdenssamfund og en del af det politiske. Man kan ikke bare tage sport isoleret,” siger Anna Rørbæk, indehaver af Rørbæk Kommunikation.
Thomas Hundsbæk, kommunikationschef i 3F, er uforstående over for Brian Laudrups valg om i det hele taget at deltage i reklamevideoen.
”Jeg forstår i virkeligheden ikke hans bevæggrund for at være der. Der er jo mange celebre sportspersoner, som er faldet i den med at bidrage til noget sportswashing på det seneste, så debatten er jo ikke ukendt længere. Man kan ikke sige, at man er kommet til at gøre det uforvarende,” siger Thomas Hundsbæk.
Siden videoen blev udgivet, har Brian Laudrup forsvaret sin deltagelse i et skriftligt svar, og efterfølgende blev hans samarbejder med både TV 2 og Politiken opsagt. Men tirsdag stillede han op til interview i Jyllands-Posten. Her fortalte han, at han godt kunne se, at han fremstod naiv, men at han ikke fortrød sin medvirken, og at han ikke blev betalt særligt meget for videoen.
Ifølge eksperterne i ’Budskab’ er det bedre at fremstå som naiv end som grådig.
”Jeg tror ikke, at han er grådig, fordi hvis han ikke har fået mere, så tror jeg i højere grad, at det handler om, at sådan nogle, der har været store sportsstjerner, de har egentlig ikke så utroligt meget at lave, når de er færdige med at spille,” siger Anna Rørbæk og fortsætter:
”Så når han lige pludselig får frataget sin position på TV 2 og Politiken, så bliver det lige pludselig kedeligt at være Brian Laudrup. Så jeg synes i virkeligheden, at man får en fornemmelse af, at han bare er naiv og ikke grådig. Og det, synes jeg, hjælper hans brand.”
For Thomas Hundsbæk er Brian Laudrups kommunikative knækløb dog et tegn på mangel på rådgivning.
”Jeg synes nærmest, det er dansk rekord i inkonsistens,” siger Thomas Hundsbæk.
Sportswashing eller ej?
Både på sociale medier og i en artikel på TV 2 bliver Brian Laudrups medvirken kritiseret for at være sportswashing. Altså for at male emiratlandene i et bedre lys gennem sport.
En kritik, Brian Laudrup i interviewet med Jyllands-Posten afviser blankt.
Thomas Hundsbæk mener derimod, at interviewet faktisk er endnu et eksempel på sportswashing.
”To gange i det interview får han sagt smukke omgivelser, han får sagt, at det er et betagende sted. Det er jo alt det, Dubai og Qatar gerne vil opnå ved at trække Brian Laudrup ned (til Dubai, red). Og det fortsætter han faktisk i det her interview. Så jeg synes, at han dumper i så mange gange i det interview,” siger Thomas Hundsbæk.
Journalisten kunne tirsdag skrive, at Brian Laudrup langtfra er den eneste sportsstjerne, der har været kritiseret for sportswashing.
Blandt andet har fodboldspiller Nadia Nadim besøgt flygtningelejre i Qatar tidligere i år, hvilket også har givet beskyldninger om sportswashing i forbindelse med VM i Qatar, hvor migrantarbejdere er døde i forbindelse med opførelsen af VM-stadionerne. Siden annoncerede hun sin rolle som ambassadør for VM i fodbold i Qatar, hvilket også afkastede kritik om sportswashing.
Også Brian Laudrups bror, Michael Laudrup, har været kritiseret for at vaske Qatar med sport, da han i 2016 tog et job som træner for Qatar-klubben Al-Rayyan.
Brian Laudrup og hans manager er ikke vendt tilbage på Journalistens henvendelser.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.