Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right
07:56 12.01.2022 Sebastian Goos

”Principiel” sag om Den Lille Havfrue er for retten i dag

”Principiel” sag om Den Lille Havfrue er for retten i dag

Chefredaktør Tom Jensen fra Berlingske kalder sagen ”principiel”. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Der er næppe mange journalister i landet, der ikke ved, at man skal være varsom med at bringe et billede af Den Lille Havfrue i en artikel. Skulpturen, som i sin tid blev udarbejdet af billedhugger Edvard Eriksen, er nemlig beskyttet af ophavsret, og det kan blive en dyr fornøjelse for en nyhedsredaktion.

Det mærkede Berlingske også i november 2020, hvor Københavns Byret pålagde Berlingske at betale en bøde på 285.000 kroner for at have afbildet skulpturen. I byretten blev avisen dømt for at bringe en tegning, hvor havfruen med et zombieagtigt udseende var placeret på en sten. Tegningen skulle illustrere debatkulturen i landet. På et andet foto var skulpturen iført mundbind.

Chefredaktør Tom Jensen sagde i november til Mediawatch, at avisen ville anke afgørelsen:

”Jeg mener, det er en meget forkert dom. Derfor kommer vi til at anke den. Jeg mener, det er en ret principiel sag,” lød det. I dag behandles sag ved Østre Landsret, hvor der også vil blive voteret i sagen. Dommen forventes afsagt indenfor nogle uger.

Juridisk konsulent i COPY-DAN Helle Lund Christiansen forklarede i 2007, hvilke paragraffer arvingerne henviser til, når sager om Den Lille Havfrue behandles:

”Man må ikke uden videre bruge et billede af Den Lille Havfrue eller andre kunstværker i det offentlige rum erhvervsmæssigt, hvis kunstværket er hovedmotivet. Kun hvis billedet indgår i en nyhedssammenhæng – hvis hun for eksempel har fået savet hovedet af eller er overhældt med maling – kan billedet bruges uden at betale afgift,” sagde Helle Lund Christiansen dengang.

Rettet klokken 10.55: Det fremgik tidligere, at der ville blive afsagt dom i sagen i dag. Den forventes først at blive afsagt om nogle uger.

 

SENESTE NYT

Flere nyheder