Svenske journalister kan risikere alt fra bøde til 25 års fængsel. »Anklagerne er baseret på spekulationer,« siger deres advokat til Journalisten.dk.
Der går endnu et par uger, før Martin Schibbye og Johan Persson får af vide, om de efter fire måneder i etiopisk fængsel kan rejse hjem til Sverige som frie mænd – eller om de idømmes en langvarig fængselsstraf i Etiopien.
Den 21. december skal anklager og forsvarer give deres procedure, og så ventes dommen at falde senest dagen efter. Svenskernes advokat Thomas Olsson er ved godt mod:
»Anklagerne er baseret på et meget tyndt grundlag og på forskellige spekulationer. Martin og Johan gav meget klare og tydelige forklaringer på, hvorfor de rejste til Ogaden: For som journalister at undersøge, hvad der skete omkring et olieselskabs olieudvindningsprojekt,« sagde han i morges til Journalisten.dk.
Korrespondenter: Vi bryder også loven
Forsvaret har netop afsluttet de sidste vidneafhøringer af krigskorrespondenterne Philip Ittner fra Daily Telegraph, og Adrian Bloomfield fra radiostationen Voice of America. De fortalte, at de mange gange i deres journalistiske arbejde har rejst illegalt ind i lukkede områder og interviewet oprørere og terrorister, og at det normalt tillades på grund af pressefriheden.
Derudover har forsvaret forklaret, at de ville afdække, hvordan det svenske olieselskab Lundin Petroleum var involveret i overgreb på lokalbefolkningen i den etiopiske provins Ogaden – og dermed drejet fokus væk fra, at det ifølge flere menneskerettighedsorganisationer egentlig er regeringens sikkerhedsstyrker, der begår overgrebene, skriver Dagens Nyheter.
»Jeg takker den etiopiske hær for, at jeg er i live, « sagde Martin Schibbye derimod ifølge avisen. Ligesom Johan Persson fik han overfladiske skudskader, da de for fire måneder blev pågrebet og anholdt.
Fra bøde til 25 års fængsel
Her havde de netop krydset grænsen fra Somalia til Etiopien uden visa for at afdække, hvordan lokalbefolkningen i Ogaden lider under olieselskabernes olieudvinding i området.
Området er dog lukket for journalister, så de blev anholdt og sigtet for medvirken og støtte til terror, fordi de rejste sammen med oprørere fra guerillagruppen ONLF, Ogaden National Liberation Front.
Ifølge Dagens Nyheter kan journalisterne teoretisk idømmes op til 25 års fængsel, men hvis de ikke kendes skyldige i støtte til terror, er det kun anklagen om illegale indrejse, der består. Det punkt har svenskerne erkendt, og den forseelse straffes typisk med bøder og udvisning.
Dog kan landets nye terrorlov ifølge etiopiske diplomater udløse mellem tre måneder og tre års fængsel.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.