Dom over EB-journalister blev stadfæstet

Østre Landsret stadsfæstede i går dommen over journalisterne Kåre og Sverre Quist, der i 2004 påviste brist i sikkerheden omkring udstedelse af danske identifikationspapirer. DJs chefjurist ærgrer sig.

Østre Landsret stadsfæstede i går dommen over journalisterne Kåre og Sverre Quist, der i 2004 påviste brist i sikkerheden omkring udstedelse af danske identifikationspapirer. DJs chefjurist ærgrer sig.

Et kørekort med falsk navn, en falsk navneattest og et pas ligeledes med falsk navn. Det kostede i 2006 Ekstra Bladets journalister Kåre og Sverre Quist henholdsvis 20 og 30 dagbøder à 100 kr. Og den dom valgte Østre Landsret at holde fast i.

Ifølge Ekstra Bladet lagde retten vægt på, at der var sket flere lovovertrædelser, at de var planlagte, og at en frifindelse ville kunne føre til carte blanche for lignende forbrydelser.

Dermed valgte dommerne at gå imod den linje, der blev lagt af Højesteret i december, hvor Urban-journalisten Lars Wikborg fik strafbortfald efter at have påvist en sikkerhedsbrist i Københavns Lufthavn.

Ifølge Ekstra Bladet fremhævede Østre Landsret dog også, at der var tale om en vigtig historie med »væsentlig samfundsinteresse« og »stor nyhedsværdi«. Men det var altså ikke nok.

Chefjurist i Dansk Journalistforbund Anne Louise Schelin er skuffet over dommen.

»Når journalisterne har udvist den omhu, og midlerne har været så lidt indgribende, så kan journalisterne ikke gøre andet. Dommerne siger i realiteten: Vi er ligeglade. Vi vil bare ikke have det her,« siger hun.

Konsekvensen kan blive, at ingen journalister vil give sig i kast med den form for undersøgende journalistik.

»Man afskærer ganske enkelt journalister fra at anvende en metode, som har vist sig at være uhyre betydningsfuld for at afsløre brister, som har stor samfundsbetydning,« siger Anne Louise Schelin.

Ekstra Bladets chefredaktør Bent Falbert er også stærkt fortørnet over dommen, som han kalder hyklerisk.

»I to instanser takker dommerne for advarslen, men stanger alligevel en masse bøder ud! Det er det fuldkomne hykleri: Systemet lukker sig om sig selv,« skriver Falbert i en kommentar.

0 Kommentarer