Journalistforbundet glæder sig over, at en virksomhed har fået dom for at presse en medarbejder til at arbejde for meget. Det giver os baggrund for at føre flere sager om arbejdstid, siger Lone Amtrup, faglig konsulent i DJ.
Ingeniørfirmaet OBH-gruppen fik onsdag en dom i Odense Byret for at overtræde EUs arbejdstidsdirektiv, der siger, at man i en periode på fire måneder højst må arbejde 48 timer om ugen i gennemsnit. En tidligere medarbejder havde i sommeren og efteråret 2005 en arbejdsuge på 60 timer, hvilket til sidst gjorde ham syg.
Men vedvarende overarbejde ses også mange steder i journalistbranchen, og med dommen i Odense har DJ nu fået grundlag for at presse arbejdsgiverne endnu mere, når der er problemer.
»Arbejdstid er jo noget, vi altid har haft fokus på, og med denne dom er vi et skridt nærmere at kunne føre sager på området,« siger Lone Amtrup.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at en kvart million danskere arbejder mere end 49 timer om ugen. En sådan arbejdstid ser man også blandt journalister, fortæller Lone Amtrup, bl.a. på kommunikationsområdet, på tv-produktionsområdet og på nye meder.
»Især på kommunikationsområdet er der en særlig arbejdskultur, hvor en 37 timers arbejdsuge ikke betragtes som normal. Området har meget få overenskomster. I stedet ser vi individuelle kontrakter, som siger, at man må regne med en del overarbejde uden ekstra betaling.«
Hun påpeger dog, at overarbejde aldrig må blive normen. Og uanset, hvad ens kontrakt siger, må arbejdstiden ikke må overskride EUs direktiv, der altså siger 48 timer om ugen over fire måneder. Og det er det, dommen i Odense har fastslået.
»Den dom giver absolut stof til eftertanke, og det er noget, vi kan bruge over for arbejdsgiverne, som vi heldigvis oplever, er blevet mere lydhøre for problemet. De kan godt se, at rovdriften på medarbejderne er en kortsigtet løsning, hvis det samtidig hæver sygefraværet,« siger Lone Amtrup.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.