Drop DV-kameraet og det kunstige lys. Med still-kameraer kan man lave tv-optagelser i næsten bælgravende mørke, siger folkene bag ny dokumentarserie på TV3. Se klip.
Moderne still-kameraer kan meget mere end bare tage stillbilleder. De kan også bruges til levende billeder, og kvaliteten er ofte bedre end traditionelle DV-kameraer. Det viser dokumentarserien "Danmark om Natten", som produktionsselskabet Respirator har lavet for TV3 og bliver sendt torsdag.
I serien følger seerne mennesker, der arbejder, når vi andre sover. Akutlægen, dj'en og stripperen, der skal ud til tre jobs på en enkelt nat.
Fælles for historierne er, at de er optaget på et Canon EOS 5D Mark II om natten, og det ville ikke have kunnet lade sig gøre med et almindeligt DV-kamera, fortæller producent på dokumentarserien Chris Didrik Nørgaard fra Respirator.
»Det har været en kæmpe fordel at bruge still-kameraet, når vi skulle følge for eksempel akutlæger i mørke opgange. Med et normalt kamera ville man slet ikke have kunnet se, hvad der foregik under optagelserne. Det eneste, der skulle til, var en lille smule lys fra for eksempel en mobiltelefon.«
Still-kameraer har på det seneste blandt andet vundet indpas inden for reklamebranchen, blandt visuelle designere og VJs, der laver web-tv. Men det er ifølge Journalistens oplysninger første gang, kameraet er blevet brugt til en stor tv-dokumentar-produktion.
Chris Didrik Nørgaard siger, at man valgte Canon-kameraet, fordi man ville undgå, at optagelserne blev underbelyste, hvilket nemt sker med traditionelle DV-kameraer. Faktisk er "Danmark om Natten" optaget stort set uden lys på kameraet.
Men udfordringer har der også været mange af – den største var lyden.
»Til at begynde med optog vi lyd direkte på kameraet, men det gav alt for meget støj. Så vi påmonterede en harddisk-recoder til lyden. Det var lidt af en Georg Gearløs-opsætning, et kamera rigget til med mikrofon og harddisk. Det er ikke noget, man ser andre steder. Men det fungerede.«
.
En anden ulempe ved kameraet er, at det er sværere at stille skarpt. Og det stiller større krav til fotografen.
»Hvis du bevæger dig en smule, er du hurtigt ude af fokus,« siger Chris Didrik Nørgaard.
Og hvis man filmer på en location, hvor lyset skifter, skal man både ændre blænde og ISO – det er ikke muligt at sætte kameraet på "auto".
Se klip fra dokumentarserien her
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
"Men det er ifølge Journalistens oplysninger første gang, kameraet er blevet brugt til en stor tv-dokumentar-produktion."
Overfladisk research! vores danske Armadillo med fotograf Lars skree brugte Canon 5d MK II til optagelser Maj 2009! samt putins Kiss april 2009.
Producer versus fotograf om DSLR i produktion
http://www.youtube.com/watch?v=arGzXbxkTC4&feature=player_embedded