Dokumentarserie fylder mere end Hillary Clinton

Den seneste måned har en 10 timer lang dokumentarserie domineret nyhedsdagsordenen i USA. Der er endnu ikke afgørende bevis for, om hovedpersonen i 'Making a Murderer', Steven Avery, er skyldig i mord eller ej. True crime-serien underminerer tilliden til det amerikanske retssystem, forklarer USA-korrespondent Poul Høi

For en måned siden begyndte Netflix at streame 10 afsnit af dokumentarserien 'Making a Murderer'. Siden har 'Making a Murderer' fyldt så meget i amerikanske medier, at det slår dækningen af Islamisk Stat, Iran samt Hillary Clinton og Ted Cruz’ kamp om at blive deres partis præsidentkandidat, siger Berlingskes USA-korrespondent Poul Høi.

”Der er ikke en kommentator, som ikke har skrevet en kommentar om serien, og medier har fulgt op på alle vinkler, for eksempel udviklingen i retssystemet, interviews med politifolk, anklagere og advokater,” forklarer Poul Høi, Berlingskes USA-korrespondent, per mail.

Journalisten har spurgt Poul Høi, hvordan 'Making a Murderer' er blevet modtaget af nyhedsmedierne. På grund af tidsforskellen mellem København og New Mexico har han svaret i en mail.

Sammenligner man for eksempel 'Making a Murderer' med 'Hillary Clinton' på Google Trends, bliver Netflix-serien i USA lige nu omtalt betydeligt mere end Hillary Clinton.

Mediedækningen og den offentlige interesse har endnu ikke ført til noget gennembrud, forklarer Poul Høi.

”Ingen har fundet det afgørende bevis, som dokumenterer, at Avery er uskyldig, eller et rygende bevis mod en anden,” skriver han.

Underminerer tilliden til retsvæsenet

Derimod har serien rejst en debat om det amerikanske retssystem.

»Seriens væsentligste bidrag er til dato en yderligere underminering af tilliden til amerikansk politi, anklagemyndighed og retssystem og en populær og faglig diskussion af begreber som falsk tilståelse og upålideligheden i vidneudsagn,” forklarer Poul Høi. 

Alle 10 afsnit af 'Making a Murderer' blev lagt på Netflix 18. december 2015. Dokumentaren er lavet af Laura Ricciardi og Moira Demos og handler om den 53-årige autoophugger Steven Avery fra Wisconsin, der sad fængslet i 18 år for en forbrydelse, han blev frikendt for i 2003. To år efter frifindelsen blev han igen arresteret af det lokale politi og siden idømt livstid for mordet på en lokal fotograf. I samme sag blev hans nevø også dømt for mord.

Obama kan ikke benåde

448.000 personer har skrevet under på, at præsident Barack Obama skal løslade Steven Avery med øjeblikkelig virkning. Det har Obama dog afvist. Der er tale om et delstatsspørgsmål, som han ikke har indflydelse på.

'Making a Murderer' er blevet sammenlignet med podcastsuccessen 'Serial', der også var en såkaldt true crime-serie. Dengang blev serien og skyldsspørgsmålet endevendt på blandt andet forummet Reddit. Det samme er sket med 'Making a Murderer', forklarer Poul Høi.

Skrotplads endevendt

”Amatørdetektiver har overrendt den skrotplads, som er omdrejningspunktet i serien, og de endevender dokumenter på nettet,” forklarer han.

På Reddits debatforum om serien har en bruger senest angiveligt bestemt dna-profilen på store dele af Steven Averys familie. I en anden tråd diskuteres det, om Steven Avery er offer for en sammensværgelse.

Sexmonster?

I et tv-interview med HNL har Steven Averys eks-kæreste forklaret, at hun fortryder, at hun støttede Steven Avery i serien.

"Nu siger hun, at han er et sexmonster og skyldig. Omvendt siger en nævning, at vedkommende har fortrudt sin skyldig-stemme og nu er overbevist om, at Avery er uskyldigt dømt," forklarer Poul Høi.

Poul Høi tilføjer, at skaberne af serien, Laura Ricciardi og Moira Demos, er blevet anklaget for at gøre akkurat det samme, som de bebrejder politiet og anklagemyndigheden for at gøre – nemlig at sortere i bevismaterialet og kun bruge det, som gavner deres sag. Det har Laura Ricciardi og Moira Demos afvist.

Første episode i Making a Murderer kan ses på Netflix’ Youtube-kanal.

0 Kommentarer