Dohm: Formiddagsaviserne snager i misbrugssager

Nordjyske vil ikke bringe navne på hverken ofre eller gerningsmænd i misbrugssager. »Det er afgørende som publicist, at man tager de etiske diskussioner,« siger chefredaktør på Nordjyske Anne-Marie Dohm til Journalisten.dk. 

Nordjyske vil ikke bringe navne på hverken ofre eller gerningsmænd i misbrugssager. »Det er afgørende som publicist, at man tager de etiske diskussioner,« siger chefredaktør på Nordjyske Anne-Marie Dohm til Journalisten.dk. 

Billeder af personer, der muligvis har sexmisbrugt deres børn, og udtalelser fra naboer, der "godt nok synes, at det er for galt…". De danske medier svømmer over i tragiske beretninger fra sammenbrudte familier, hvor der måske-måske ikke har fundet et omfattende misbrug af børn, plejebørn og ægtefæller sted.

I Nordjylland har de deres del af sagerne. Senest er fire mænd blevet sigtet for misbrug af en 11-årig pige.

Det har fået Nordjyskes chefredaktør Anne-Marie Dohm til at tage et opgør med specielt formiddagsavisernes dækning af misbrugssagerne. Lørdag den 21. januar skrev hun i Nordjyske under rubrikken "Kære læser", at avisen ikke vil offentliggøre navnene på hverken gerningsmænd eller ofre i misbrugssagerne. Af hensyn til ofrene.

»I de her sager er tilfældet ofte, at der er et nært forhold mellem offer og gerningsmand. Hvis man identificerer gerningsmanden, så er man også tæt på at identificere ofret. De her børn skal have en fair chance for at komme videre i livet. Det kan de ikke, hvis deres navne, deres forældres navne og billeder til tid og evighed ligger i medierne. Det er klart, at vi fra sag til sag skal vurdere, om der er en god grund til at offentliggøre navnene, men hvor der er en direkte familiær kobling mellem offer og gerningsmand, så afholder vi os fra at bringe navnene. Og vi er ligeglade med, hvad de andre medier gør. Man skal ikke kunne finde navnene i vores arkiver,« siger Anne-Marie Dohm til Journalisten.dk.

Du skriver i din kommentar, at de presseetiske grænser har rykket sig? Kan du komme med et konkret eksempel?
»En af de metoder, som vi har hæftet os ved, er, at vi har fået henvendelser fra medier vedrørende billeder af pårørende i sagen (om misbrug i Skørping, red.). Vi har gamle billeder af familien, og de er lavet i helt anden sammenhæng. Men det afholder ikke visse medier fra at bringe billeder af både ofre, sigtede og tiltalte i sagerne. Det mener jeg, er en forrykning af de etiske grænser,« siger Anne-Marie Dohm.

Hun siger videre, at medierne i mange tilfælde vil udføre et job, som det ikke er op til dem at udføre.

»Vi tager ud til folk, der måske har set noget, og spørger dem om deres oplevelser. Det er en gangbar genre, når det handler om konkrete hændelser, hvor der har været øjenvidner. Her bliver det gjort i en sammenhæng, hvor man enten forsøger at sandsynliggøre, at de varetægtsfængslede er skyldige. Det er ikke op til journalisterne, men op til myndighederne at få det afdækket.«

Men skal medierne ikke tage ud og afdække virkeligheden ved at tale med folk?
»Vi tager såmænd også ud og taler med folk for at finde frem til baggrunden. Men der er et stykke vej derfra og til at bringe oplysningerne. Jeg tror, det er her, at kæden hopper af for nogle medier. De overvejer slet ikke, om det skal bringes – for når man nu har det…«

Anne-Marie Dohm efterlyser, at de danske medier tænker over, hvilke historier de bringer.
»Vi tænker meget over, hvad vores motiv for at bringe oplysningerne er. Hvilken historie vil vi lave? Er det historien om, at nogen konkrete naboer har vidst noget og kontaktet kommunen? I det tilfælde skal vi selvfølgelig lave historien, men hvis det bare for at få en snagevinkel, så er det ikke vores opgave. Jeg mener, at formiddagsbladene snager alt for meget. Hvorfor skal BT bringe et foto, der viser den samlede lykkelige familie på et tidspunkt, som ligger mange år tilbage? Jeg synes, at nogen medier mangler at stille sig selv de grundlæggende spørgsmål: hvorfor gør vi det her? Hvilken historie vil vi fortælle?«

Misbrugssagerne får meget opmærksomhed i både pressen og blandt læserne. Frygter du ikke, at jeres strategi i sidste ende vil betyde, at I mister kunder i butikken?

»Det er afgørende som publicist, at man i de situationer, hvor man kunne tabe retningen, tager de etiske diskussioner. Det er ikke stedet, hvor Nordjyske vil øge overskuddet,« siger Anne-Marie Dohm. 

2 Kommentarer

bent øberg
27. JANUAR 2012
Re: Dohm: Formiddagsaviserne snager i misbrugssager
så må man håbe NORDJYSKE dyrker de lokale skandaler i stedetl !!
Arne Møller
27. JANUAR 2012
Re: Dohm: Formiddagsaviserne snager i misbrugssager
Det er ikke bare formiddagsaviserne, men i særdeleshed TV2 Nyhederne der bringer billeder af huset hvor familien og børnene bor / boede - ledsaget af et speak ala: "Her i dette hus......" - det er i den grad med til at identificiere ofrene (børnene) og en klar overtrædelse af reglerne om at beskytte børn der har været udsat for sexovergreb.