Dogmeregler år 01

Fotograferne havde ingen problemer med at holde sig inden for de nye regler for brug af Photoshop ved Årets Pressefoto. Faktisk kunne de godt have brugt computeren lidt mere.Foto. History brush, selective colour, motion blur og burn-værktøjer. Der er mange muligheder for at efterbehandle billeder i Photoshop. Ved Årets Pressefoto blev det i år indskærpet, at de indsendte bidrag skulle være en troværdig gengivelse af det, der fandt sted, da fotografen trykkede på knappen.

Fotograferne havde ingen problemer med at holde sig inden for de nye regler for brug af Photoshop ved Årets Pressefoto. Faktisk kunne de godt have brugt computeren lidt mere.

Foto. History brush, selective colour, motion blur og burn-værktøjer. Der er mange muligheder for at efterbehandle billeder i Photoshop. Ved Årets Pressefoto blev det i år indskærpet, at de indsendte bidrag skulle være en troværdig gengivelse af det, der fandt sted, da fotografen trykkede på knappen.

De nye dogmeregler betyder, at det ikke er tilladt at fjerne eller tilføje elementer i Photoshop, hvis man vil deltage i konkurrencen om Årets Pressefoto. Men hvad med grænsetilfældene? Hvilken linje ville dommerkomitéen lægge?

Fotojournalist Søren Bidstrup fra dommerkomitéen siger på baggrund af de indsendte bidrag, at han kunne se, at billedbehandling har været flittigt diskuteret.

»Der var enkelte tilfælde, hvor vi synes, at der var gjort for meget ved billedet. Men det var ikke blandt de billeder, der var med i opløbet,« siger Søren Bidstrup og tilføjer:

»Faktisk kunne nogle fotografer godt have brugt Photoshop lidt mere til at fjerne for eksempel støvfnug.«

Et andet medlem af dommerkomitéen, chefredaktør Arne Mariager fra Vejle Amts Folkeblad, fortæller, at han kom i tvivl, da han første gang så et billede i den åbne klasse.

»Jeg viste det til fotograferne i dommerkomitéen for at høre deres professionelle vurdering. De sagde, at billedbehandlingen var i orden og inden for rammerne,« siger Arne Mariager.

Billedet af Depeche Modes forsanger Dave Gahan indbragte siden T. Kaare Smith 1. pladsen i den åbne klasse.

I alt sendte 224 danske pressefotografer 3526 fotografier og 12 tv-indslag til Årets Pressefoto, hvilket er rekord. Målt på antal indsendte bidrag har Årets Pressefoto med andre ord ikke været udsat for en boykot fra fotografer, der mente, at de nye regler var for dogmatiske.

På www.journalisten.dk kan du se en video lavet til deltagerne af Årets Pressefoto. I videoen giver fire fotografer deres bud på god praksis for billedbehandling – og på hvornår man går over stregen.

Årets Pressefotograf: Linda Henriksen, Berlingske Tidende

Årets Danske Hverdagsbillede:Linda Henriksen, Berlingske Tidende

Årets Feature: Linda Henriksen, Berlingske Tidende

Årets Nyhedsbillede – Udland: Charlotte Oestervang, freelance

Årets Portræt: Sigrid Nygaard, Berlingske Tidende

Årets Pressefoto: Mads Nissen, freelance

Årets Nyhedsbillede – Danmark: Carsten Snejbjerg, freelance

Årets Sportsbillede – Action: Morten Flarup, Jyllands-Posten

Årets Sportsbillede – Feature: André Thorup, JydskeVestkysten

Åben Klasse: T. Kaare Smith, fotojournaliststuderende

Visuel Journalistik på Internettet: Hans Ravn, Nordjyske Medier

Årets Tv-fotograf – Dokumentar: Ole Jermiin, TV2/Østjylland

Dommerkomité: Søren Bidstrup, fotojournalist, Berlingske Tidende. Annemor Larsen, pressefotograf i Norge. Arne Mariager, chefredaktør, Vejle Amts Folkeblad

Lindas år

De kvindelige fotografer – og især Berlingske Tidendes Linda Henriksen – satte sig solidt på prisuddelingen ved Årets Pressefoto 2006/2007. Linda Henriksen blev kåret til Årets Pressefotograf, og hun vandt også i kategorierne Årets Danske Hverdagsbillede og Årets Feature. Årets Pressefoto er taget af Mads Nissen, som er nyuddannet fotojournalist fra Danmarks Journalisthøjskole.

0 Kommentarer