Døråbner til digital virkelighed

ANMELDELSE. Det kan virke overvældende at skulle forholde sig til og endda bedrive sober journalistik om alle de nye, digitale redskaber. Med ’Eksponeret’ lykkes det at give en grundig og nyttig introduktion tilpasset dansk virkelighed og forvaltning, skriver anmelder Brigitte Alfter
16.11.2018 · 11:11

Af: Brigitte Alfter

Bog: Eksponeret. Grænser for privatliv i en digital tid

Redaktion: Rikke Frank Jørgensen & Birgitte Kofod Olsen

Forlag: Gads Forlag (280 sider, 249 kroner)

Anmelder: Brigitte Alfter

Hvis der er én fagbog, du læser i år, så tag denne. For de allerfleste vil den nemlig være meget mere end en fagbog: Den åbner den professionelle dør til vores digitale virkelighed.

Var du rystet, da Politiken tidligere i år afslørede pointsystemet til overvågning af børnefamilier? Et pointsystem, der jo var opfundet i den bedste mening, nemlig for at hjælpe udsatte børn hurtigst muligt. Men et pointsystem, hvor det enkelte barn potentielt bliver stigmatiseret på grund af et glemt tandplejebesøg, forældres arbejdsløshed eller skilsmisse – og dermed et perfekt eksempel på et af de talrige digitale dilemmaer, journalister i vores tid skal forholde sig til.

'Eksponeret' guider læseren gennem de vigtigste aspekter af digitaliseringen anno 2018 præsenteret i fire temaer med det overordnede borger- og samfundsinteresse som rettesnor: Samfundets interesse i big data, den datadrevne økonomi, cybersikkerhed og regulering, tilsyn og kontrol. Bogen er en antologi, hvor de enkelte kapitler er skrevet af nogle af landets fremmeste eksperter inden for de pågældende emner, om det så er digitale rettigheder, digital etik, privatlivsbeskyttelse eller tilsyn.

De enkelte kapitler dykker helt ned i et givent emne. Det kan være forbrugerne i den digitale økonomi, der skal vare sig for prisdiskrimination; det kan være opfordringen til digitalt selvforsvar, hvis man vil undgå alt for megen overvågning; det kan være forsøget på at finde rette balance mellem medicinske muligheder og digital usikkerhed, når det gælder sundhedsdata; eller det kan være kravet om åbenhed og retssikkerhed, når det gælder det offentliges håndtering af data og (digitale) beslutninger. Hvert temaerne er ledsaget af en ultrakort introduktion og en række faktasider om lovgivning og retspraksis, så bogen kan fungere som opslagsværk.

Den digitale virkelighed kan virke uoverskuelig og uoverkommelig, der er rigeligt med stridende parter på området. Forfatterne formår helt at undgå disse dramafælder: Sagligt og sobert fremstiller de udviklingen inklusive de – nødvendige – kritikpunkter og forslag til, hvordan de ofte komplekse sager kan gribes an eller blot diskuteres.

Bogen gør det muligt for alle at blive fortrolig med, hvad den digitale udvikling betyder i vore samfund. Er man nogenlunde inde i stoffet, byder den på et øjebliksbillede med retssituationen, efter at EU's store dataforordning er trådt i kraft. Dermed kan den fungere som guide for alle til at begå sig i junglen af digitale dilemmaer.

Kommentar

16/11/2018 - 13:05

Kim Elmose

Jeg er helt enig med Birgitte Alfter: det er fagbogen, som journalister bør ( ja, faktisk SKAL) læse hvis de vil vide - og kunne forstå og formidle - hvad digitaliseringen betyder for borgerne.

Forfatterne er nogle af de dygtigste inden for deres felt her i landet med en fin evne til at forklare - uden at forfalde til it-terminologi.

Bogen kan varmt anbefales.

CAPTCHA
Dette er en test for at sikre at du ikke er en robot der blot spammer kommentarsporet.

Seneste jobopslag

JA, DU SKAL ARBEJDE HÅRDT HER!

TV 2
Ansøgningsfrist: 10.03

Digital avisredaktion søger to barselsvikarer

Kristeligt Dagblad
Ansøgningsfrist: 18.03

Pressemedarbejder

Dansk Flygtningehjælp
Ansøgningsfrist: 25.02

Pressechef til pædagogernes fagforening

BUPL - BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND
Ansøgningsfrist: 08.03

Er du DR’s nye digitale madjournalist?

DR
Ansøgningsfrist: 24.02

Kommunikationschef

Økologisk Landsforening
Ansøgningsfrist: 06.03

Kommunikationschef

VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd
Ansøgningsfrist: 04.03

Adjunkt til Kommunikationsuddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX)
Ansøgningsfrist: 01.03

Pressechef med blik for et af Danmarks vigtigste erhverv

Landbrugsstyrelsen
Ansøgningsfrist: 03.03

Kommunikationsmedarbejder

Diabetesforeningen
Ansøgningsfrist: 22.02

Redaktør til Roskilde Festivals mediehus

Roskilde Festival
Ansøgningsfrist: 03.03

Kommunikationsmedarbejder til Bibliotekerne

Hillerød Kommune
Ansøgningsfrist: 20.02

Webredaktør (Barselsvikar) til Kommunikation på Københavns Universitet

Københavns Universitet
Ansøgningsfrist: 04.03

Kommunikationsmedarbejder

Region Hovedstaden
Ansøgningsfrist: 20.02

Skrivende redaktør til nyt magasin

Efterskoleforeningen
Ansøgningsfrist: 24.02

Marketing- og kommunikationsmedarbejder

Naturhistorisk Museum Aarhus
Ansøgningsfrist: 22.02