Dobbeltmoralske dagblade

De danske dagblade er normalt fortalere for åbenhed. Men ikke når det gælder dem selv. DDF vil ikke tillade, at sagen mod Newsbooster.com sendes på internettet.

De danske dagblade er normalt fortalere for åbenhed. Men ikke når det gælder dem selv. DDF vil ikke tillade, at sagen mod Newsbooster.com sendes på internettet.

Aviser er forståeligt nok store fortalere for ytringsfrihed, åbenhed i forvaltningen og så videre. Det er jo det, de lever af. Samme åbenhed kniber det alvorligt med, når sagen drejer sig om dagbladenes egne ømme tæer.

Det viser sagen dagbladene versus Newsbooster.com. Danske Dagblades Forening (DDF) er nemlig imod, at der bliver sendt direkte billeder fra retsmøderne. Newsbooster ville ellers gerne streame retsmøderne, når de finder sted 25.-26.juni i Københavns byret. At streame er det samme som en transmission på internettet.

Denne sag har pådraget sig interesse fra brede dele af den internationale presse. Alligevel giver DDFs advokater dette afslag til Newsboosters advokater:

"Danske Dagblades Forening er stærk fortaler for offentlighed i retsplejen, og derfor generelt positivt indstillet over for transmission fra retssalene. I det konkrete tilfælde er det dog min klients vurdering, at den foreslåede transmission vil fjerne fokus fra sagens materie."

Et helt andet svar kommer der dog fra DDFs direktør Ebbe Dal, da JOURNALISTEN spørger ham:

"Som du jo ved, var dagbladene med i den kommission, som lavede en betænkning om samarbejdet mellem retterne og medierne. Vi var konservative i vores holdning til offentlighed i retsplejen. Der ligger simpelthen en policy, som vi har fulgt i denne sammenhæng," lyder forklarin-gen fra direktøren.

JOURNALISTEN gik tilbage i annalerne og fandt Betænkning nr. 1330 vedrørende samarbejde mellem retterne og pressen fra 1997.

Her står der, at flertallet, herunder DDF, går ind for billedoptagelser fra retsmøder, såfremt sagerne er principielle.

Altså det helt modsatte af, hvad Ebbe Dal netop svarede ovenfor.

Derfor vendte vi tilbage til direktøren igen.

– Er sagen mellem DDF og Newsbooster principiel?

"Ja, det er den nok."

– Hvorfor er I så imod en transmission?

"Det er ikke enhver principiel sag, der er egnet til en streaming," forsøger Ebbe Dal.

Ebbe Dal vil eller kan ikke svare på, hvorfor netop denne sag ikke egner sig til at streame.

Læs også: Aviserne versus internettet og Tysk Newsbooster virker på femte år.

0 Kommentarer