DMJX skal skære optaget med 17 procent

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole skal optage 17 procent færre studerende. Rektor håber, at faldet for journalistuddannelsen bliver så lille som muligt. Journalistik på SDU går fri (Opdateret 10:54)  

Regeringens planer om lavere optag på uddannelser med for høj ledighed blandt de nyuddannede rammer Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX). I dag optager DMJX 570 studerende om året. Det tal skal reduceres med 95 studerende. Det svarer til en nedgang på 17 procent.

Det siger rektor Jens Otto Kjær Hansen, der betegner det som en »voldsom indgriben«.

»Men der er betydelige frihedsgrader, så vi får lov til at placere reduktionen, hvor det giver mest mening i forhold til beskæftigelsen,« forklarer han.

Tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at ledigheden for DMJX-uddannede de seneste 10 år er 13 procent i gennemsnit.

Ifølge rektoren har medie- og kommunikationsområdet den særlige udfordring, at der er mere freelancearbejde og flere projektansættelser end i andre brancher.

»Det er formentlig grunden til, at ministeriets tal viser 13 procent ledighed og arbejdsløshedskassens kun det halve,« siger han.

DMJX bliver mindre

Lige nu har DMJX ikke præcise tal for beskæftigelsen blandt alle dimittender. For journalistuddannelsen bruger man ledighedstallene fra AJKS.

»De tal ser ikke så slemme ud, så jeg håber, vi af den grund kan mindske nedskæringen,« forklarer han.

Hvad betyder et fald i optag på 17 procent for jeres økonomi?

»Jeg vil ikke nedgøre udfordringen, men det er 17 procent, som først skal indfases over længere tid. Vi har mere end fire år til at omstille os. Det er noget, vi godt kan nå at tilpasse os. Men når perioden er omme, vil vi være en mindre institution.«

Kommunikation på DMJX ikke i farezonen

Jens Otto Kjær Hansen siger, at den nye kommunikationsuddannelse på DMJX ikke bliver berørt, fordi den er for ny til at indgå i ministeriets opgørelse.

Når det i dag har været fremme, at medier og kommunikation skal skæres ned, hænger det ifølge Jens Otto Kjær Hansen sammen med, at Uddannelses- og Forskningsministeriet har slået en række uddannelser sammen på tværs af uddannelsessteder.

»Vi kan komme i den paradoksale situation, at der er evidens for pæn og god beskæftigelse. Men vi kommer med i en malstrøm sammen med andre uddannelser, og det er selvfølgelig mindre godt. Men hvis der er uddannelser, hvor beskæftigelsen er for dårlig, nytter det ikke noget at omgå fakta,« forklarer han.

Journalistik på SDU slipper

Til november skal DMJX melde tilbage til ministeriet om, hvordan skolen vil gennemføre nedskæringerne.

Ifølge leder af journalistuddannelsen på Syddansk Universitet, Peter Bro, rammer nedskæringerne ikke journalistområdet på SDU.

»Det kommer til at berøre andre dele af medie- og kommunikationsområdet, nemlig en uddannelse vi har i Campus Slagelse,« siger han

Studieleder på Journalistik på RUC Michael Bruun Andersen oplyser, at det endnu ikke er afgjort, hvordan ændringerne bliver rullet ud på RUC.

(Opdateret 18/9 2014 kl 10:54 med svar fra Michael Bruun Andersen)

3 Kommentarer

Kamilla Gamborg Isaksen
18. OKTOBER 2014
Kære Jørn Nielsen.

Kære Jørn Nielsen.
Jeg er journaliststuderende på DMJX og skriver en artikel til Journalisthøjskolens interne avis omkring, hvilke gode ting der kan være ved, at regeringens besvarelser rammer Journalistuddannelsen. Jeg kunne virkelig godt bruge en kommentar fra én som dig, til at udtrykke dette budskab.
Jeg kan ikke finde frem til dine oplysninger, så derfor prøver jeg at få fat i dig her.
Venligst kontakt mig, hvis du har lyst og mulighed for at jeg interviewer dig(ganske kort) omkring situationen.
Mvh Kamilla Gamborg Isaksen(20684291)
Jørn Nielsen
25. SEPTEMBER 2014
Fis med dig Lars.

Fis med dig Lars.
Det er i dine medlemmers interesse, at der uddannes færre inden for kommunikationsområde. Sådan har det været i årevis. Det er bare aldrig gået op for DJ, som direkte modarbejder medlemmernes interesser på dette punkt. Formentlig for at få et højere medlemstal.
Færre nyuddannede er en fordel for dem, der er i arbejde, fordi de presses på løn- og arbejdsvilkår, når der står en kø af ledige helt ind til Gl. Strand. Og det er en fordel for mig og alle de andre, der står i den lange kø.
Jeg klappede i mine hænder af regeringen, da de fremlagde forslaget, og det vist første gang, det er sket under den nuværende regering.
På bundlinjen står, at jeg hver måned betaler for at blive modarbejdet af mit fagforbund (og har gjort det i årevis). Man er vel masochist, ikke?
Lars Werge
24. SEPTEMBER 2014
Uddannelsesministerens udspil
Uddannelsesministerens udspil virker på de områder, DJ Medier og Kommunikation dækker, ganske meningsløst.
Det har jeg i dag skrevet et indlæg til forbundets hjemmeside om:
http://journalistforbundet.dk/Nyheder/2014/September/Meningslost-ministerudspil/
MVH Lars W.