Hvis du arbejder på en avis, er det gratis at interviewe Danmarks Meteorologiske Institut om vejret. Men hvis du laver radio, koster det penge. "Absurd," kritiserer journalist fra Newspaq. Han bakkes op af SF. DMI og Klimaministeriet afviser kritikken.
Hele sagen startede med, at journalist Søren Møller Jensen ville dække den historisk kolde vinter i Danmark. Derfor ringede han til Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) for at få et interview fra en meteorolog.
Det gik fint, indtil interviewet var overstået, og Søren Møller Jensen spurgte, om han også måtte klippe et radioindslag ud af det fire minutter lange interview.
Søren Møller Jensen arbejder på nyhedsbureauet Newspaq, der både laver artikler og radioindslag til medier over hele landet.
»Det må jeg ikke, får jeg at vide. De forklarer det med, at de leverer nogle radioydelser til Danmarks Radio, og for ikke at virke konkurrenceforvridende er de nødt til at kræve betaling fra os også,« siger Søren Møller Jensen til Journalisten.dk.
Han tror, at der er tale om en misforståelse, men DMI's vagtchef bekræfter reglerne – og tilføjer, at det koster flere penge for DMI at forberede sig til et radiointerview. Det synes Søren Møller Jensen er uforståeligt, når interviewet allerede er i hus.
»Jeg må gerne skrive de her 24 sætninger, men hvis jeg vil bringe nogle af dem i radioen, koster det penge. Det er helt absurd, at jeg som nyhedsmedie skal forfordele halvdelen af mine kunder, når interviewet er lavet,« siger Søren Møller Jensen.
Han skriver et læserbrev om sagen til fagbladet Journalisten. Samtidig gør han SF's medieordfører, Holger K. Nielsen, opmærksom på sagen, og politikeren stiller et paragraf 20-spørgsmål til Klima- og Energiminister Lykke Friis.
Det svarede ministeren på i slutningen af marts. I høringssvaret skriver ministeren:
»Som udgangspunkt er almindelige vejrudsigter og varsler til offentligheden gratis, medens DMI kræver betaling for udarbejdelse af specielle services, der er tilpasset modtagerens behov (…) Enkelte medier eller journalister ønsker et færdigtprodukt enten i form af en tekst, grafik eller direkte interview. Den sidste type ydelser er mere omkostningskrævende for DMI at producere, idet DMI hermed udfører en del af journalistens eller mediets normale arbejde. Denne type produkter er derfor forbundet med betaling.«
Men det svar er Søren Møller Jensen fra Newspaq ikke tilfreds med:
»Lykke Friis svarer slet ikke på spørgsmålet. Det er ikke et færdigprodukt, og det er ikke et direkte interview. Derfor er præmissen for svaret forkert. Det er et interview, der allerede er lavet, og det kræver hverken grej eller tid fra DMI's side. Det er simpelthen noget ævl,« siger Søren Møller Jensen.
Han bakkes op af Holger K. Nielsen:
»Jeg synes ikke, det er tilfredsstillende. De forholder sig jo slet ikke til, at manden allerede har noget lyd på et bånd – det må han gerne skrive ud, men hvis han sender det på radio, skal han betale penge for det. Det er ikke rimeligt, for det kræver altså ikke ekstra forberedelse fra DMI,« siger Holger K. Nielsen til Journalisten.dk.
Læs også interviewet med DMI's pressechef: DMI: 234 kroner for et radiointerview
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Kære Marianne Thorø
Din pointe er i grunden ganske fin - hvor mange steder kan det her overføres til? Hvad mon Vejdirektoratet vil til at kræve af finanser for at fortælle, hvor man absolut ikke skal køre hen med bil i øjeblikket?
Håber Journalisten.dk får svar fra Lykke Friis; altså et rigtigt svar vel at mærke.
Indignerede hilsner
Søren Møller Jensen
Så det vil sige at alle kilder der medvirker i radioindslag skal til at have penge for at udtale sig?? Det er hvad jeg udleder af ministerens svar:
"Den sidste type ydelser er mere omkostningskrævende for DMI at producere, idet DMI hermed udfører en delaf journalistens eller mediets normale arbejde. Denne type produkter er derfor forbundet med betaling.«
Jeg er helt enig med Søren Møller Jensen i at ministerens svar er helt hen i vejret!