DMI gider kun aviser

VEJRET. Det var en mørk og snefuld aften. Og jeg ville gerne afgøre, hvorvidt snevejret havde tænkt sig at vare ved. Så jeg ringede til vagthavende ved DMI.

VEJRET. Det var en mørk og snefuld aften. Og jeg ville gerne afgøre, hvorvidt snevejret havde tænkt sig at vare ved. Så jeg ringede til vagthavende ved DMI.

Jeg arbejder på et nyhedsbureau, hvor vi leverer journalistik til adskillige netmedier, tekst-tv til seks kanaler samt radio til 1.300.000 lyttere på 19 lokalradioer. Så alle interviews skal helst kunne bruges på alle vores platforme.
Meteorologen fra DMI svarede beredvilligt på mine spørgsmål om den følgende dags forventede vejr. Men da det gik op for ham, at jeg også ville interviewe ham til et radioindslag, hørte beredvilligheden prompte op.

"Vi skal have penge for at give radiointerview," forklarede han mig, men sagde samtidig, at jeg godt måtte skrive båndet ud og bruge det på tryk ganske gratis. Han pointerede, at det vist var, fordi DR betaler DMI penge for radioindslag, og at det derfor var konkurrenceforvridende, hvis vi ikke også gjorde det.

Den forklaring bekræftede vagtchef Jørn Thomsen nogle dage senere. Han sagde, at DMI skal tjene penge på nogle af deres ydelser. Mine argumenter om, at en statsejet institution som DMI burde levere lige vilkår for alle medier, prellede helt og aldeles af.

Jeg takkede og lagde på. Der gik en halv time, så ringede chef for vejrtjenesten hos DMI, Carsten Simonsen, til mig. Han havde endnu en forklaring på, hvorfor DMI vil have penge fra mig, hvis jeg skal bruge deres forudsigelser i æteren.
"Det tager meget længere tid, når vi skal lave radio, og vi skal passe bedre på, at vi ikke vrøvler. Det går simpelthen ud over den tid, vi har til at betjene politi og vejvæsen," sagde han.

Den forklaring kunne jeg umiddelbart tilbagevise. For der er båndoptager på de fleste af vores telefoner, så når jeg interviewer, spørger jeg høfligt, om jeg også må klippe en bid til radioen og måske få et par sætninger gentaget for et fjerne et øh eller to.

Men Carsten Simonsen fastholdt, at det tager længere tid når det gælder direkte radioindslag. Det er, derfor det koster penge, og derfor DR betaler.

Mit nyhedsbureau sender aldrig nogensinde direkte, men det opgav jeg at forklare ham to sætninger senere. Så nu sidder jeg blot tilbage med spørgsmålet:
Hvorfor skal jeg forfordeles som journalist, når jeg bruger mikrofon i stedet for papir og pen.

Søren Møller Jensen, Journalist på Nyhedsbureauet Newspaq

0 Kommentarer