DMA: Hvis overenskomsten koster mere, skal der spares

Overenskomstforhandlingerne mellem DJ og Danske Mediers Arbejdsgiverforening er startet. Hvis ikke overenskomsten bliver ”udgiftsneutral”, vil det koste arbejdspladser, mener DMA. »Medarbejderne har en berettiget forventning om at få noget på lønnen,« svarer DJ

Forhandlingerne mellem Dansk Journalistforbund og Danske Mediers Arbejdsgiverforening begyndte i går. Her fremlagde begge parter deres krav. Overenskomsten omfatter blandt andet de lokale og regionaler aviser og Radio24syv.  

Dansk Journalistforbund kræver forbedringer inden for arbejdsmiljø, bedre genetidsordninger, mere i løn og en fælles freelanceaftale.

Arbejdsgivernes krav er, at overenskomsten ikke må føre til flere udgifter. Mediernes økonomi er nemlig hårdt presset i disse år.

”Hvis vi skal kunne fastholde journalistiske arbejdspladser de kommende år, kræver det, at der indgås overenskomster, der ikke belaster virksomhedernes omkostninger, og at der skabes større fleksibilitet i overenskomsterne,” forklarer adm. direktør i Danske Mediers Arbejdsgiverforening Thomas Rønnow på Danske Mediers hjemmeside.

DJ har ikke sat procenter på

Samme besked fik medarbejderne på Jysk Fynske Medier fra topchef Jesper Rosener i sidste uge.

"Hvis overenskomsten betyder, at vi skal til at udgiftsføre nogle store lønreguleringer næste år, så må vi bare sige, at det har vi desværre ikke råd til i det budget, vi lægger. Så må vi finde dem i personaleomkostningerne andre steder, men det sætter vi os ned og diskuterer med medarbejderne, når vi kender resultatet af overenskomstforhandlingerne," har Jesper Rosener forklaret Mediawatch.

Til sammenligning ønsker DJ lønstigninger – uden at der er sat procenter på endnu.

»Medarbejderne har en berettiget forventning om at få noget på lønnen. Vi anerkender, at det er en hård periode. Men det er en utidig trussel at fortælle medarbejderne, at hvis de får lønstigninger, så skal der fyres,« siger næstformand Tine Johansen.

Rammeaftale for freelancere

Hun tilføjer, at hun »glæder sig til«, at Thomas Rønnow fra DMA har læst og forstået det, DJ har fremlagt.

»Vi har for eksempel tænkt nyt med en rammeaftale for, hvordan medierne hyrer freelancere, hvor vi ikke opererer med priser, honorarer eller takster. Det skal aftales lokalt,« forklarer hun.

Ifølge DJ's udspil opridser rammeaftalen nogle minimumsstandarder for løst tilknyttede medarbejdere. Det gælder for eksempel levering og ophavsret.

Så noget af det, DJ har fremlagt, er faktisk udgiftsneutralt?

»Nemlig.«

Udfaldet af forhandlingerne kan ende med en åben eller lukket model. Den åbne model betyder, at tillidsfolkene forhandler lokalt, når den centrale aftale er på plads.

Delegationerne mødes næste gang 3. januar.

Journalisten prøver at få en uddybende kommentar fra adm. direktør i Danske Mediers Arbejdsgiverforening Thomas Rønnow. Tirsdag formiddag ønskede han ikke at udtale sig, da Journalisten var i kontakt med ham.

1 Kommentar

Jesper Eilertsen
8. DECEMBER 2016
Når der er råd til 16 mio.
Når der er råd til 16 mio. til Jørgen Ejbøl udover det løbende honorar er der nok også råd til lidt i lønningsposen til de almindelige medarbejdere.